Önképzés az eTwinning felületen
2016/11/29 23:05
1046 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A tanítási szünidők lehetőséget adnak a pedagógusoknak pihenésre, feltöltődésre, emellett sokan személyes szakmai fejlődésükre is szánnak időt. Ennek egyik módja lehet az eTwinning portál nyújtotta önképzés is, amely akár regisztráció nélkül is közvetlenül elérhető. Miután az oldalon kiválasztottuk a magyar nyelvet, az oldal alján látható Támogatás menüpontban találjuk az Önképzési anyagok fejezetet.

uj_STM2

Kinek ajánljuk?

A képzési modulok segíthetik a kezdő eTwinningezőket a portálon való eligazodásban valamint az első lépések megtételében a projektek indításánál. Ugyanakkor a haladók is felfrissíthetik és kiegészíthetik, avagy tesztelhetik tudásukat.

Képzési modulok

A tervezett öt témából már elérhetőek az Alapok és az Együttműködés előmeneteli területek moduljai. Az Alapoknál az eTwinning programban való aktív részvételre készülhetünk fel. Rövid videók és diasorozatok adnak támpontot ahhoz, hogy hogyan véglegesítsük regisztrációnkat, majd hogyan alakítsuk profilunkat úgy, hogy lehetséges projektpartnereink megtaláljanak.

Az Együttműködés fejezetben hat modul található, a fejezet első része az eTwinning projektek lebonyolításával foglalkozik, a fejezet második részében a Twinspace (Testvértér) kezelésével ismerkedhetünk meg. Az első rész áttekinti a projektek munkafolyamatának legfőbb szakaszait, kitér a -különösen első projektek indításakor- fogódzót adó projektmintákra és a Projekt galériában található projektekre, amelyek ihletet adhatnak, részben vagy teljes egészében átvehetők és hasznosíthatók. Az információs anyag bemutatja a projektpartnerek megtalálásának és a saját projektötletek megosztásának módjait is, majd részletesen ismerteti a projektindítás lépéseit és tanácsokat ad arra nézve, hogy egy sikeres projekt érdekében miben szükséges a partnerekkel előzetesen megállapodnunk. Külön diasorozat foglalkozik a fórumok használatával, amelyeken keresztül aktív és motivált partnereket találhatunk, valamint a projekt regisztrációjának lépéseivel.

A fejezet második részében a Twinspace kezelésével kapcsolatban három témához, a beállításokhoz és a tagok kezeléséhez, tartalmak létrehozásához, valamint a kommunikációhoz és interakcióhoz kapunk segítséget. Az információs anyagok átnézése hasznos lehet gyakorlott eTwinningezőknek is egy-egy új projekt indításakor, de akár a képzési modul linkjének megadásával kezdő projektpartnereinket is segíthetjük, hiszen a modulok más nyelveken is elérhetőek.

A modulok folyamatosan bővülnek, és hozzáférhetővé válnak.

Tesztek

A modulok elvégzése után három teszten mérhetjük le tudásunkat. Vigyázat: a teszt csak egyszer tölthető ki és a legjobb, ha a 10-10 kérdésből legalább nyolcra helyesen válaszolunk. Ebben az esetben ugyanis rögtön észrevehetjük, hogy előmeneteli grafikonunk magasabb százalékot jelez.

Előmeneteli grafikon – mit mutat?

Az eTwinning Live felületére lépve és a nevünkre kattintva profilunkban egy kördiagramot találunk, amely egy bizonyos százalékot mutat globális előmenetelünkről. További kattintással részletes információkat kapunk arról, hogy mely területen mekkora haladást értünk el. A fent leírt önképzési anyagok sikeres feldolgozása harminc százalékban járul hozzá az előmenetelünkhöz, a maradék 70 százalékot az eTwinning felületen végzett aktív tevékenységeink határozzák meg. Öt tevékenységi területen fejlődhetünk, ezek az alapok, kommunikáció, együttműködés, szakmai fejlődés és hálózatépítés, valamint a minőség. A már elkészült és a később elérhető önképzési modulok is e köré az öt téma köré szerveződnek.

Mit tehetünk, hogy haladást érjünk el az egyes területeken? 

Az alapokhoz például jelentkezzünk be, tegyünk fel profilképet, publikáljunk saját projektötletet profilunkon. A kommunikációhoz kövessük ismerősök tevékenységeit az eTwinning Live felületen vagy küldjünk üzeneteket. Az együttműködéshez vegyünk részt projektekben, és használjuk a Twinspace-t. A szakmai fejlődéshez kapcsolódjunk be különböző csoportok munkájába vagy online eseményekbe. Ha a minőségben szeretnénk előrelépni, szervezzünk magunk is eseményeket, vagy minősíttessük projektjeinket. Persze a leglátványosabb haladást akkor érjük el, ha minél hamarabb elvégezzük az önképzési modulokat és helyesen kitöltjük a kapcsolódó teszteket!

Globális előmenetelünk grafikonja látható az eTwinning közössége számára, leendő projektpartnereink számára jelezheti jártasságunkat és aktivitásunkat az eTwinning programban, és mi is tájékozódhatunk másokról, mindez egy projekt indítása előtt fontos lehet. Saját magunk számára pedig visszajelzést és elismerést ad az eddig elért eredményeinkről és a további célok eléréséhez nyújt motivációt.

Kalocsa Ibolya eTwinning nagykövet

Forrás: etwinning.net

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek