Ötszáz tanár ünnepelt együtt Sevillában
Bodnár Gabriella
2010/02/09 15:24
1913 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Közel ötszáz tanár gyűlt össze február 5. és 7. között a spanyolországi Sevillában, hogy együtt ünnepelje az eTwinning ötödik születésnapját, a programét, amelynek immár harminckét országból több mint nyolcvanötezer tagja van. Európa szerte ötvenezer iskola vesz részt valamilyen nemzetközi eTwinning projektben. Fennállásának öt éve alatt az egyszerű kapcsolatépítő fórumból egy Európa méretű interaktív tanár-diák közösséggé alakult.

A konferencia nyitónapján 21 ország 37 iskolája nyerte el az idei eTwinning Díjakat. A versenyben olyan 2008-2009-es év folyamán lezajlott projektek vehettek részt, amelyek valamilyen téren kiválóak voltak. Ezeket három életkori (4-11, 12-15 és 16-19 évesek), valamint 4 speciális kategóriában (Spanyol-, illetve Francia nyelvi kategória, Matematika és természettudományok, valamint a Digitális média kreatív használata) jutalmazták. Az életkori kategória nyertesei részt vehetnek az idei eTwinning Táborban, míg a speciális kategória díjazottjai oktatási és szakmai fejlesztő eszközöket kaptak. A nyertesek listáját keresse az etwinning.net honlapon.

Odile Quintin , az Európai Bizottság oktatási és kulturális főigazgatója nyitotta meg a konferenciát. Beszédében gratulált annak a több ezer tanárnak, akik segítségével létrejöhetett ez az nem mindennapi oktatási forma. Mint elmondta, az eTwinning a tanulás, a gyakorlat, a kiválóság és az innováció elegye, amely nem csak Európában, de világszerte példaértékű lehet. A programban dolgozó tanárok és diákok az elő bizonyíték arra, milyen óriási hatással lehet a tanulókra, ha a hagyományos tanórák kereteiből kilépve, más országok diákjaival együttműködve sajátíthatják el a tananyagot, megismerve egymás nyelvét és kultúráját.

A három napos találkozó egyik kiemelt témája volt, a web 2.0-ás alkalmazások népszerűsítése, ezen belül is:

  • diákok bevonása a projektmunkába
  • online tanári közösségek
  • a szakmai fejlődés lehetőségei

Az előadások mellett a konferencia fő látványossága a kiállítás volt. A különböző standoknál számos érdekes projektet, kezdeményezést láthattak az érdeklődők. A nemzetközi pulthoz minden ország csempészett valamilyen sajátosságot, saját nemzetére jellemző dolgot, így igazán multikulturális helyszín lett. Az eTwinning Clinic standjánál bárki feltehette a honlapokkal, illetve a projektekkel kapcsolatos technikai kérdéseit, amelyekre "etwinning doktoraink" válaszoltak.

A projektkereső fórumnál, lehetőség volt élő skype beszélgetéseket folytatni az egyes országok területi képviselőivel, tanácsadóival. Emellett a falakon számos üzeneteket hagytak egymásnak a hasonló projektötleteket fontolgató tanárok. Egy másik standnál az idei nyertes projektekkel ismerkedhettek az érdeklődők, valamint számos további helyszíneken pillanthattak bele a különböző témák – matematika, tudományok, nyelvoktatás, környezetvédelem – köré csoportosuló jó példákba.

A kiállítás az eTwinning Band koncertjével zárult, amely csapat kizárólag a konferencia kedvéért jött létre a programban dolgozó szakemberek részvételével.

A második napon a plenáris előadások helyett a kiscsoportos műhelymunkáké volt a főszerep. A drámajátékoktól kezdve az inkluzív osztálytermekig, számos hasznos téma merült fel. Egymás tapasztalataiból merítve a tanárok megismerhették, hogyan lehet például a sajátos nevelési igényű gyerekeket bevonni az eTwinningbe, vagy hogyan lehet a 21. századi digitális technikákat hasznosítani az oktatásban.

Magyarországról 8 tanár utazhatott el a konferenciára, mostani cikkünk mellett hamarosan saját szavaikkal írják majd le, nekik mit is jelentett ez a rendezvény.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek