Portugáliában jártak a Talkschool diákjai
Simon Tamás
2009/06/08 17:08
682 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Piarista Iskola Talkschool projektjének lényege, hogy különböző országok diákjainak kommunikációját segítse elő, angol nyelven, az internet segítségével. A projekt során a partnerek megismerkedhettek egymás nyelvével, kultúrájával, szokásaival. A Talkschool a 2009-es hazai eTwinning verseny egyik nyertese. A partnerek minden évben összehoznak egy találkozót, a mostanira (az ötödikre) Portugáliában, Porto De Mós városában került sor május 26. és 30. között.

Az alábbiakban Michnáné Szabó Lilian tanárnő beszámolóját olvashatják:

„Hosszú utazásunk kalandosan kezdődött. Két tanár és két diák indult el a már hagyománynak számító éves találkozóra, ezúttal Portugáliába. Bár a gépünk légörvénybe keveredett Frankfurt fölött és lekéstük a lisszaboni csatlakozást, mégis sikerült a batalhai találkozópontra időben odaérni, és csatlakoztunk a gyülekező a nemzetközi csoporthoz. Innen minibusszal utaztunk tovább Porto De Mós-ba , ahol a partneriskolánk tanárai és diákjai fogadtak minket tradicionális portugál zenével. Ez a vidám hangulat velünk maradt a találkozó végéig.

A magyar két diák portugál családoknál lakott, a tanárok pedig az Alvados nevezetű szállodában. A diákparlament és rajzverseny mellett számos helyre ellátogattunk, köztük a festői szépségű Nazaré tengerparti üdülőhelyre, Fatima-ba és Lisszabonba. Leiria természeti szépségekben gazdag tájain is barangolhattunk, ahol középkori várak legendás történeteivel ismerkedtünk.

Batalha-ban egy virtuális bemutatón az 1385-ös portugál-kasztíliai csata történetét kísérhettük figyelemmel, ahol a portugál függetlenség nemzeti érzése született meg. Meglátogattunk egy középiskolát, ahol meglepődve hallottuk, hogy minden portugál diáknak saját laptopja van. A számítógép különösen fontos a hegyek között élő szegényebb családok gyermekeinek, akik a tenger közelsége ellenére is csak ritkán tudnak a hegyláncok fogságából kiszakadni. A számítógéppel széles horizontok tárulnak ki előttük.

A kötetlen programok alatt megterveztük projektünk jövőjét, a következő témánkat és helyszínünket. Megegyeztünk, hogy Szlovénia lesz a következő találkozó házigazdája, majd ezután Magyarország. Angol barátaink biztosítottak róla, hogy segítségünkre lesznek a találkozó anyagi finanszírozásában és megszervezésében. Nagyon örültünk a hírnek, hiszen már régóta tervezzük, hogy hazánkat és kultúránkat bemutatjuk a többi ország képviselőinek.”

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek