POTHOLES – A szülőket bevonó kezdeményezés Írországban
2017/09/07 12:34
1113 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A POTHOLES elnevezésű kezdeményezés kitűnő példája annak, hogy az írországi iskolák hogyan érik el a kirekesztett családokat a tradicionális, formális részvételi metódusokon túl. A POTHOLES kezdeményezést 2011 januárjában indították útjára azzal a céllal, hogy segítsen a különböző hátterű és kultúrájú szülőknek találkozni egymással, akár a saját iskolájukból, akár más iskolákból és megosztani a tapasztalataikat. Azoknak a szülőknek a bevonása, akik úgy érzik, hogy el vannak szigetelődve, vagy nem ismerik eléggé az iskolai rendszert, ennek megismerése ugyanúgy kulcsfontosságú cél, mint az, hogy sokkal jobban bevonják őket különböző iskolai programokba és döntésekbe, és megismertessenek velük számos tanulási lehetőséget. A csoportot 2011. januárban hozták létre az Otthont az Iskolával Összekötő Program (HSCL) résztvevői, három oktatási intézmény koordinátorai.

photoles

Négy-hat-hetente indít utakat szülők számára a program, történelmi, közösségi vagy politikai érdekeltségű helyszínekre. Az utakat teljes egészében a HSCL finanszírozza és általában mindegyik iskola 8-10 szülőt küld el. A kirándulások fél naposak, lehetővé téve a szülőknek, hogy elmehessenek a gyerekeikért az iskolába. Az úti cél maximum egy órára lehet Tallaght városától. Év végén egy egynapos utat is szerveznek, több programmal. Minden úton van idegenvezetővel kísért rész, amikor a szülők történelmi és háttérinformációkat kapnak, és olvasnivalót otthonra.

A POTHOLES South Dublin County Council Társadalmi Befogadás Díj nyertese volt 2012-ben. Eddig 17 kirándulást szerveztek, leginkább múzeumokba vagy más kulturális illetve természeti helyszínekre.

Célok és eredmények

  • Élvezhető és jólmegérdemelt élményeket biztosítani az elfoglalt szülőknek
  • Segíteni a különböző hátterű és kultúrájú szülőknek találkozni egymással, akár a saját iskolájukból, akár más iskolákból és megosztani a tapasztalataikat
  • Minden szülő szeretne főleg olyanokat meghívni a következő kirándulásra, akik elszigeteltnek, elkeseredettnek vagy magányosnak érzik magukat, hogy elmondják nekik miért jó a csapat tagjának lenni.
  • Szórakoztató és nyugodt tanulási körülményeket biztosítani a szülőknek.
  • Más, az iskola által biztosított lehetőségeket és kezdeményezéseket megismertetni a szülőkkel.
  • A szülők esetleg vissza fogják vinni a saját gyerekeiket azokra a helyekre, ahol ők is voltak a POTHOLES keretein belül, valamint betársulhatnak tanárokhoz és segíthetik őket a tanulmányi kirándulásuk alkalmával.
  • Erős csapatot kialakítani a Tallaght-i középiskolában, hogy más szülői rendezvényeket is szervezzenek.
  • Ha szeretnék, akkor lehetőségük van a szülőknek részt venni a hivatalos oktatásban.
  • A POTHOLES lehetővé teszi az iskoláknak, hogy egy szülői csoporttal konzultáljanak, szakszervezetet hozhassanak létre, vagy tanácsot kérjenek.
  • A POTHOLES segíteni fog a szülők önbizalmának növekedésében, amikor iskolai ügyeket intéznek, és pozitívan járnak el a gyermekeik iskoláztatásának érdekében.

A jövő

A csoport sikere elsöprő. A szülők szeretik a kirándulásokat, és az összes cél elérése kézzelfogható hatással van rájuk. Lelkesek és minden a csoporttal kapcsolatos tevékenységben benne vannak, és alig néhányan, vagy egyáltalán senki sem hiányzik a kirándulásokról. A tagok egyértelműen azt mondják, hogy élvezetesen és könnyen tanulnak. Kapcsolatot tartanak egymással, hogy segítsenek egymásnak és éljenek a közösség nyújtotta lehetőségekkel. Néhány szülő még azt is mondta, hogy teljesen megváltoztatta a csoport az életét. Sokan heti rendszerességgel találkoznak az iskolában egy beszélgetésre és egy teára.

Most a szülők irányítják és szervezik a csoportot, és mindezen felül, nekiláttak egy képekből és szavakból álló összegző projektnek, hogy bemutassák a történetüket, munkájukat és a csapattagság előnyeit. Ennek érdekében hetente találkoznak.

Sok szülő elmondta, hogy a program részeseiként évek óta először írtak és beszéltek nyíltan az életükről más szülőknek. Sokaknak ez a csoport lett az egyetlen platform, amin keresztül részt vehetnek más kurzusokon, foglalkozásokon, bizottságokban, szolgáltatásokban vagy egyéb lehetőségekben, azokban az iskolai közösségekben, amelyekhez tartoznak.

Jelen pillanatban 900 eurót költenek az iskolák együtt évente, hogy finanszírozzák a kirándulásokat. Ez az egyszerű, egyénekre, családokra, közösségekre és iskolákra nézve előnyökkel járó program bárhol működhetne.

Eredeti, angol nyelvű cikk.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek