Új irányok a köznevelésben
2014/10/21 17:04
2084 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Napjainkban újabb és újabb irányok tűnnek fel az oktatás területén, Európán innen és túl. Ha csak egy kicsit is nézelődünk az interneten, számos olyan információval találkozunk, amelyek arról adnak hírt, milyen új elvárásokat támasztanak a diákok és a szülők a pedagógusokkal szemben. Napjainkban másról sem hallunk, csak a 21. századi kompetenciákról, amelyek nélkülözhetetlenek mind a diákok, mind a pedagógusok számára.

ujiranyok

Ha pedagógusként lépést akarunk tartani a fejlődéssel, akkor érdemes tájékozódni arról, milyen irányba halad az oktatás más országokban, bepillantást nyerni más országok módszereibe, és akkor érdemes ellátogatni a European Schoolnet (EUN) oldalára, ahol folyamatosan kínálnak ingyenes online kurzusokat az érdeklődő pedagógusok számára.

Két ilyen kurzuson is részt vettem már. Az egyik a „Jövő osztályterme”volt, amelynek eddig két ciklusa zajlott, és nagyon érdekes információkkal, ismeretekkel gyarapodhattak a résztvevők. Megtanultuk, milyen a projektalapú oktatás, hogyan kell projektet tervezni és dokumentálni, valamint, hogy milyen digitális eszközöket, alkalmazásokat használhatunk hozzá.

A másik kurzus az „Innovatív gyakorlatok a természettudományos tantárgyak oktatásához” címet viseli. Ennek második köre is lassan a végéhez ér. A kurzus ideje alatt számos természettudományos tantárgyat tanító kollégával ismerkedhettünk meg Európa-szerte és folytathattunk szakmai vitát a közös fórumunkon. Megismertük mások jógyakorlatait, tapasztalatait és problémáit. Megoszthattuk egymással véleményünket és kétségeinket. Új online eszközöket ismertünk meg, melyekkel érdekesebbé, élvezetesebbé tehetjük a tanórákat.

A közeljövőben két újabb, érdekes kurzus is indul.

Az egyik címe: „Games in Schools”.  A kurzusra már lehet regisztrálniés a részvétel ingyenes. Október 27-én hétfőn indul és 6 hétig tart. A kurzus ideje alatt megtudhatjuk, miért érdemes számítógépes játékokat alkalmazni az oktatásban, hogyan segítheti a diákokat a tanulásban és a részvétel mindössze csak heti 1-2 órát igényel.

A másik kurzus címe: „Competences for 21st Century Schools”.  Az online tanfolyam november 17-én indul és mindössze 3 hetet vesz igénybe. A képzés egyik instruktora Anne Gilleran, aki már az eTwinning születésétől fontos pedagógiai szerepet töltött be a programban, mely mára Európa legnagyobb online pedagógusközössége lett.  A kurzus ideje alatt számos hasznos tanácsot kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan lehet a projektalapú oktatással a diákok kompetenciáit fejleszteni.

A European Schoolnet oldalán számos kurzus közül válogathatunk már 2015-re is, például azzal kapcsolatosan, hogy hogyan alkalmazhatjuk a tabletet az iskolai oktatásban, vagy hogyan tanítsuk a kreatív gondolkodást.

A kurzusok részletes leírását itt találják az érdeklődők.

A kíváncsi pedagógusok számos online kurzus közül válogathatnak az eTwinning oldalán is.

November 17-én indul „A vizuális kommunikáció integrálása a tantermi tevékenységekbe” című ingyenes oktatási esemény. A részletekről itt tájékozódhatnak.

Az eTwinning oldalán nem csak online kurzusokon vehetnek részt az érdeklődők, hanem csatlakozhatnak olyan Tanári Szobákhoz, amelyben érdeklődési körüknek megfelelően szakmai vitákat folytathatnak pedagógusokkal egész Európából.

Remélem, mindenki talál kedvére valót az étlapon. Jó szemelgetést kívánok hozzá!

Egri Józsefné
eTwinning Nagykövet

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek