10 IKT eszköz ötletek és vélemények gyűjtésére
2016/08/12 08:00
12191 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

10ikt

A Triciderben felteszünk egy kérdést, és a résztvevők kapcsolódó ötleteket, lehetséges válaszokat, érveket gyűjtenek. Az ötleteket alá lehet támasztani érvekkel és ellenérvekkel, azokra pedig szavazni lehet. Az eszköz számolja a szavazatokat. Hasznos lehet abban az esetben, ha egy ellentmondásos témát vitatunk meg.

10ikt-tricider

Az Answergardenben felteszünk egy kérdést, és a válaszok egy szófelhőben jelennek meg. Ha egy választ többen is választják, akkor az a szófelhőben nagyobb betűkkel szerepel. Olyan típusú kérdéseknél érdemes alkalmazni, amelyekre több válasz is adható, pl. véleményre, tervekre, alternatívákra vonatkozó kérdések esetén.

10ikt-answergarden

A Mentimeter egy online kérdőív eszköz, amelyben érdekes kérdéstípusokat is használhatunk, például a válaszadónak egy skálát kell beállítania, 100 pontot kell elosztania értékek között, vagy egy mátrixban kell elhelyeznie valamit. A Mentimeterben is van lehetőség szófelhős megjelenítésre, mint az Answergardenben.

10ikt-mentimeter

A Stickymoose leginkább arra való, hogy az érintettek döntést hozzanak, akár egy egészen hétköznapi kérdésben is, például hogy mi legyen egy társaság közös programja. A javaslatokra szavazni lehet és további javaslatokat adhatnak a szavazáshoz a résztvevők is.

10ikt-stickymoose

10ikt-stickymoose2

A Dotstorming hasonlít a Stickymoose-hoz: ugyanúgy ötleteket lehet gyűjteni és szavazni lehet rájuk kollaboratív módon. A leadott szavazatokat egy pötty jelzi; a résztvevők a szerintük legjobb gondolatokra szavaznak és megadott számú pöttyük van. A Dotstormingban a Stickymoose-zal ellentétben hosszabb ötletek megosztására is van hely és be lehet szúrni képeket is.

10ikt-dotstorming

A Sulinet gondolatpárbaj egy gondolatok ütköztetésére alkalmas eszköz. A párbajban hasonló értékek versengenek, és a válaszadóknak mindig csak egyszerre kettő közül kell eldönteniük, hogy melyik a relevánsabb. A válaszokból aztán kialakul egy sorrend.

10ikt-gondolatparbaj

Az All your Ideas hasonló gondolatpárbaj eszköz, mint a Sulineten található. Ebben az eszközben viszont a gondolatokat nem lehet képpel illusztrálni, és a résztvevők is adhatnak hozzá új gondolatot a párbajhoz a szavazás során.

10ikt-allyourideas

A Wridea lehetővé teszi, hogy az ötleteinket kollaboratív módon gyűjtsük, kategóriákba rendezzük, priorizáljuk, kommentáljuk és megosszuk.

10ikt-wridea

A Socrative egy böngésző alapú válaszadó rendszer, amelyben valós időben követhetjük nyomon, hogyan haladnak a tanulók a teszt kitöltésével. Leginkább klasszikus teszt típusú kérdéseket tehetünk fel, így ha vitát akarunk támogatni vele, akkor például feltehetünk egy véleményre irányuló kérdést az osztálynak, majd az átlagvélemény ismeretében beszélgethetünk a kérdésről.

10ikt-socrative

A Redmenta egy magyar fejlesztésű böngésző alapú válaszadó rendszer. Csakúgy, mint a Socrative esetén a klasszikus tesztkérdéseket ügyesen feltéve használhatjuk osztálytermi vitaindítónak a tanulók válaszait.

10ikt-redmenta

Ha érdekel a kérdezéstechnika, olvasd el a cikksorozatunk többi cikkét!