A házidolgozatok jövője
2015/02/03 16:27
3358 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Meguntad a dolgozatírást? Itt egy nagyon trendi megoldás, amely mindamellett, hogy kreativitásodat jól megdolgozza, segít az információ átadásában!

cikk 1okk Mi az infografika? (Kattints a képre a teljes mérethez)

Az információgrafika vagy infografika meghatározás szerint az információ, tudásanyag vagy adatok grafikai felületen való kreatív megjelenítési formája. Célja minden esetben a gyors, kreatív, látványos és élvezhető információközlés.

Hogy mire jó egy infografika: például arra, hogy elmagyarázza, hogy mire jó egy infografika. Ezen a linken megtaláljátok a The Next Web technikai portál magyarázatát. 

A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető, takarékosan bánik a rendelkezésére álló hellyel. Az infografikák a vizuális információközlés mezején mára az egyik legnépszerűbb formává nőtték ki magukat. A vizualitás hatékonyan segíti az információ befogadását, sokkal könnyebben sikerül rendszert teremtenünk a fejünkben, és másokhoz is egyszerűbben el tudjuk juttatni közlendőnket.

Bármilyen projektet fel tud dobni, jó ötleteket kiemelkedővé képes varázsolni. Az infografika elkészítése ugyanakkor segít a tananyag megértésében és rendszerezésében is.

A piktochart ebben a blogbejegyzésben elég átláthatóan rendszerezi az infografikák típusait. 6 részre különíti el őket: folyamatábrázoló, idővonalszerű, összehasonlító, számszerű, fotó központú illetve kutatói infografika.

Ebben az idővonalszerű infografikában például az első világháború fontosabb pillanatait és fő karaktereit vázolják fel:

cikk pelda 2ok I. világháború (teljes mérethez kattints a képre)

Mielőtt belevágnál saját infografikád elkészítésébe, készíts jegyzeteket! Fontos, hogy tudd pontosan, hogy miről fog szólni, mit szeretnél közölni általa, milyen információk állnak rendelkezésedre, honnan hova szeretnél eljutni. Cikkünkben bemutatunk néhány ingyenes internetes platformot, ahol te is elkészítheted saját infografikádat!

Piktochart

Látványosság szempontjából nálunk ő a nyerő. Igaz ugyan, hogy a tényleges díjtalanság kamu: csak az alapcsomag ingyenes. Az igazán nagy lehetőségekkel bíró template-ek már pénzbe kerülnek – nem is kevésbe. Ugyanakkor mindenképpen érdemes kipróbálnod, már a kezdőlapon egy egész jó oktató videóval várnak. Egy próbát mindenképpen megér :)

  piktook Kattints a teljes mérethez!

Infogr.am

Az infogr.am az adatok-információk látványos, érthető megjelenítése szempontjából nagyon ott van. Noha arculatában nem ad túl nagy választási lehetőséget, ha mégis pontos adatok állnak a rendelkezésünkre – és ezeket szeretnénk bemutatni, akkor ez a legjobb eszköz rá. A platform ugyanakkor közösségként is működik, az elkészült infografika megosztható és továbbküldhető.

pelda3ok Infogr.am - az infografikák infografikája

Venngage

Egyszerűség, könnyen használhatóság szempontjából ez eddig mindent ver. Noha ezeknek a template-eknek isbizonyos része fizetős, az ingyenes verziók között is találunk egészen király dolgokat. (A szóban forgó három közül ez az, amiért talán pénzt is adnánk ;) )
Ugyanakkor mindamellett, hogy a használata elég intuitív, igen szép útmutatót is nyújt, tehát szinte lehetetlen eltévedni benne.

venngage Venngage

Ha kedved kaptál hozzá, találj ki egy témát, állítsd össze az infografikád tartalmát, és próbáld ki a 3 felület valamelyikét!