A változás képei
2014/03/10 16:37
1345 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Földünk folyamatos változásának meghökkentő és látványos dokumentációjára vállalkozott a NASA. Az „Images of change” már nem csak számítógépek számára, hanem tabletek számára is elérhető, (ha iOS operációs rendszerrel rendelkeznek).

A változások sebessége

Nem meglepő közhely, hogy Földünk folyamatos változásban van. Sok esetben azonban ezeket változásokat nem érzékeljük. A Föld geológiai léptékű eseményei általában felfoghatatlan időintervallumokban zajlanak, néha azonban a földrengések és vulkánkitörések arra figyelmeztetnek minket, hogy a változás lehet egészen gyors is.

A felszínformáló erők is rendkívül lassúak, nehéz elképzelni azt, hogy hány millió év kellett a Colorado folyónak, hogy a Grand Kanyont kivájja. De nehezen tudunk mit kezdeni azzal az információval, hogy egy-egy cseppkő csupán néhány millimétert növekszik egy évtized alatt, amikor egy óriás cseppkőoszlop mellett állunk. Mégis az árvizek, szélviharok, felhőszakadások időnként egészen drámaian átalakíthatják a földfelszínt.

A 20. és a 21. század történései több olyan változást generáltak, amelyeket már egy-egy emberöltő alatt is érzékelni lehet. Ugyanakkor egyre jobban dokumentáljuk a körülöttünk zajló eseményeket. A korábbi dokumentumokat összevetve az újabbakkal a kevésbé érzékelhető változások is érthetőek, felfoghatóak lesznek számunkra.

Csak a klímaváltozás érdekes?

A globális klímaváltozás tálcán kínálja azokat a lehetőségeket, amelyek a változásokat tárják elénk. Elég csak a gleccserek megdöbbentő mértékű visszahúzódására gondolnunk, vagy a sarki jégtömegek olvadására. Azonban nem csak az ilyen változások lehetnek érdekesek a NASA „Images of change” űrfelvételein.

Hat kategóriába sorolták a képeket:

  • Városi környezet
  • Extrém természeti események
  • Jég (belföldi és tengeri jég)
  • Emberi hatások
  • A földfelszín változásai

Különlegesek azok a felvételek is, amelyeken a városiasodás folyamatát lehet nyomon követni vagy a mezőgazdasági földhasználat változásait.

Érdemes letölteni a NASA által készített ingyenesen elérhető appot is, ugyanis az érintőképernyő segítségével az egyik képből folyamatosan mehetünk át a másikba, a kép bármelyik részletén elemezve a változásokat.

A változás példái

Érdemes néhány példán keresztül megmutatni a változások képeit. A NASA oldala egyébként folyamatosan bővül újabbnál újabb képekkel.

  • Pine Island – Antarktisz

A 2013. október 13-án leváló hatalmas jégtömb szakadt le az antarktiszi Pine Islandnál. Az egyébként normális jelenség azért volt különleges, mert a leszakadó jégtömeg (melynek a „B31”-es nevet adták) mérete minden eddiginél nagyobb volt: 700 km2.

Pine-island-1 Jégtömeg leválása az Antarktiszon (forrás NASA Images of change) – I.

Pine-island-2 Jégtömeg leválása az Antarktiszon (forrás NASA Images of change) – II.

Pine-island-3 Jégtömeg leválása az Antarktiszon (forrás NASA Images of change) – III.

Térkép-nézet A jégtömeg leválásának helye a térképen (forrás NASA Images of change)

  • Muir gleccser – USA, Alaszka

A Muir gleccser tipikus példája annak, hogy egy emberöltő alatt milyen változásokkal szembesülhetünk. A gleccserről készült 1941-es felvételt összehasonlítva a 2004-es képpel azt tapasztalhatjuk, hogy gleccser helyén tó alakult ki.

MuirGlacier1 Muir gleccser 1941,2004 (forrás NASA Images of change) – I.

MuirGlacier2 Muir gleccser 1941,2004 (forrás NASA Images of change) – II.

MuirGlacier3 Muir gleccser 1941,2004 (forrás NASA Images of change) – III.

  • Qasr al Farafra – Egyiptom

Az egyiptomi Al Farafra oázis környékén hatalmas változások figyelhetőek meg. 1987 óta megsokszorozták az öntözhető területeket és a sivatag egy részét mezőgazdasági művelés alá fogták.

Egypt1 Mezőgazdasági területek az Al Farafra oázis környékén (forrás NASA Images of change) – I.

Egypt2 Mezőgazdasági területek az Al Farafra oázis környékén (forrás NASA Images of change) – II.

Egypt3 Mezőgazdasági területek az Al Farafra oázis környékén (forrás NASA Images of change) – III.

További érdekes oldalak:

Barta Géza cikke