A világháló napja
lászlóffy balázs
2012/05/18 08:00
2184 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Amerikában kezdetben katonai-védelmi célokat szolgált, hogy egy esetleges atomcsapás idején az akkor létező központi irányítás alatt álló rendszerből egy decentralizált hálózattá alakulva képes legyen a kommuniáció fenntartására. Az egyetemekre bekerülve gyorsan népszerűvé váltak a vele járó előnyök a gyors üzenetváltás, adathalmazok küldése. Innen indulva mára az egész világot meghódította és napjainkra jelentős mértékben átalakította a kommunikációs kultúrát. Ma van az internet világnapja! 

informatika_001_520 A Nemzetközi Távközlési Egyesület által 1869-ben alapított távközlési világnapból alakult és a telekommunikáció változásának folyományaként jött létre a 2002-től május 18-án megtartott Internet Világnapja. Az ENSZ szakosított szervezetének kétszáz ország, köztük Magyarország is a tagja. A jeles nap évenként különféle tematika köré szerveződik, így 2011-ben az emberi jogokra és az internet ebben beöltött szerepére helyeztek különleges hangsúlyt. Emellett a kezdeményezés célja az is, hogy mindenhova eljusson az internet, különös tekintettel a fejlődő országokra.

Egy kis nettörténet

A ma már teljesen természetesnek vélt informatikai újítás annak idején zseniáli ötletként robbant be, ezzel létrehozva egy összekapcsolt számítógépes hálózati rendszert amit Integrated Network-nek neveztek el – ebből a szóból származik a ma is használt internet kifejezés.
Mint a legtöbb technológiai fejlesztés az internet is a hadiiparból nőtte ki magát. A történet a hidegháború idejére vezethető vissza, amikor az amerikaiak elgonolkoztak azon, hogy mi történik, ha egy irányítóközpontot semmisítenek meg az oroszok, ezzel megbénítva a kommunikációt. Ennek következményeként született meg az ötlet, hogy ne egy, hanem számos számítógép hálózatán tárolják a kommunkikációhoz szükséges adatokat, így az egyik megsemmisülésekor, a helyét átveszi egy másik gép.

TCP/IP

Az új technológiát 1969. Október 25-én mutatták be az ARPANET (Advenced Research Projects Agency Network) néven, a DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) támogatásával. A legelső kapcsolatokat az amerikai egytemek számítógépeihez való csatlakozással hozták létre, ezzel az amerikai kormány lényeges költségeket kímélt meg.

Ebben az időben kezdték el szélesebb körben használni a később elterjedté vált TCP/IP protokollt, amely lehetővé tette, hogy egy akkor valósnak vélt atomtámadás idején elpusztult radarállomások hiányában ne szűnjön meg az összeköttetés. Ezzel a decentralizált védelmi technológiával lehetővé vált a haditámaszpontok közötti kapcsolatfenntartás egy esetleges támadás idején.

informatika_internet_001_200 Az egyetemeken felpörgött

A későbbiekben a Pentagon engedélyezte, hogy a hálózatba az egyetemek is becsatlakozzanak. Már hetvenes évek végén létrejött egy olyan kommunikációs megoldás, hogy mozgó járműből rádióhullámok segítségével amerika különböző pontjait bejárva Londonba jutattak adatokat. Az amerikai egyetemeken megjelent technológiában rejlő lehetőségeket idejekorán felismerték a fiatalok és követelni kezdték civil használhatóságú fejlesztését.
A svájci CERN-ben történt fejlesztéseknek köszönhetően vált multimédiás eszközzé, majd a 1990-es években kezdődött az igazi áttörés, ekkor a benne rejlő lehetőségeket az üzleti élet hamar felfedezte, minek köszönhetően a világháló gyors fejlődésnek indult.

WWW

A netnek köszönhetően az ipari társadalom időszakát jellemző tömegtermelést folyamatosan váltják fel az kisebb méretben működő egyénibb megoldások. A kezdetben sokak által csak levelezésre használt rendszer mára egy elképesztő gyorsasággal fejlődő tömegkommunikációs hálózattá, a mindennapjainkat megkönnyítő információforrássá vált.

Bár a világnap viszonylag fiatal, a mindennapjaink részévé vált technológia rohamosan fejlődik és egyre nayobb mértékben határozza meg mindennapjainkat. Kihat a kapcsolattartásra, tömegtájékoztatásra, a közösségi életre, munkára, a párkapcsolatokra, emellett új gazdasági formákat hoz létre. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy napjainkra az internet szinte mindenre kihat és alapjaiban változtatta - , illetve változtatja meg társadalmunkat.