Állatfajok követése az óceánban
2013/06/27 08:00
2695 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Webkamerák nézegetése sokak kellemes időtöltése, különösen az esős, borult időben. Ezúttal nem webkamerák nézegetésére invitálunk, hanem állatfajok nyomon követésére.

Ismerkedés a Google Földdel

A Google Earth jelenleg 7.0-ás verziója letölthető innen tényleg percek alatt.

Ha kész vagyunk a telepítéssel a baloldali oszlopban találjuk (alap beállításként) a Rétegeket, azokon belül az Óceánnal ismerkedünk meg. Jelenleg 10 lehetőség kínálkozik, ezekről dióhéjban írunk egy-egy mondatot.

  • Az Óceán felfedezése – apró pöttyök formájában jelenik meg, képek és filmek formájában ismerhetjük meg az adott pont (leginkább) élővilágát.
  • ARKive: Veszélyeztetett fajok – szintén pontokként jelennek meg, elsősorban fényképes és szöveges bemutatás.
  • Hajóroncsok – hajóroncsok részletes leírással.
  • Az óceánok felmérése – rengeteg érdekességet tudhatunk meg izgalmas fajokról.
  • Cousteau és az óceán – Cousteau által forgatott filmek helyszínmegjelöléssel.
  • Védett területek – nemzetközi oltalom alatt álló óceáni területek leírásokkal, képekkel, filmekkel.
  • Élettelen zónák – jelentős fajpusztulások, szennyezések.
  • National Geographic – érdekes információk és quizkérdések az óceán élővilágáról.
  • Tengeri sportok – merülő helyek és szörfözésre alkalmas területek adatbázisa.

google_earth_1

Állatok követése

És akkor ismerkedjünk meg részletesebben az állatok követése funkcióval. Jelöljük be az Állatok követése opciót, majd menjünk a földgömbön Észak-Amerika környékére. Feltehetően itt találjuk majd a legtöbb nyomon követett állatfajt. A nyomkövetővel ellátott egyedek egyedi számmal vagy betű-szám kombinációval vannak ellátva. Ezek megjelennek a térképen. Az alábbi fajokkal találkozhatunk:

5105032 - kékúszójú tonhal, egész pontosan ennek egyik alfaja.

OSU2505725 – nagy ámbráscet. Húszméteres hosszúságával a legnagyobb fogascetek közé tartozik. Általában családokban élnek, annak ellenére, hogy tüdővel lélegzik, akár másfélórás merülésre is képes.

OSU4204173 – hosszúszárnyú vagy púpos bálna. Testhossza akár tizenöt méter is lehet, a megjelölt egyed alig másfél méteres. Évente akár 15 ezer kilométert is leúsznak, érdemes megnézni a hozzákapcsolódó track-et!

OSU4505801 – kékbálna. A kékbálnák az óceánok egyik legveszélyeztetettebb emlősei és egyben az egyik legnagyobbak is. A nyomkövetővel ellátott egyed valamivel több, mint kétméteres

1002082, 1002010 - Csendes-óceáni kékúszójú tonhal. A tonhalfajok közül a legnagyobbra növő, veszélyeztetettségének fő oka a Japán túlhalászat.

CASL0024SNIS - kaliforniai oroszlánfóka. Az év nagy részét magányosan töltő fókafaj közel háromszáz méteres mélységig képes merülni, úszási sebessége akár s 30 km/h-át is elérheti. A védelmi programoknak köszönhetően állománya évről évre nő. Az amerikai hadsereg számos egyedet idomít be felderítési és szállítási feladatokra.

4008, 4009 – nagy fehércápa. Az akár hétméteresre is megnövő félelmetes ragadozót a cápa filmek tették ismertté. A világon a legtöbb embert ért cápatámadásért a nagy fehércápa felel, de alig fordul elő halálos eset.

STM07-1 – csíkos marlin. A vitorláskardoshalakhoz tartozó faj sporthorgászok kedvelt hala.

41704, 41708 – kérgesteknős. Testhossza elérheti a 2 métert, súlya a 680 kg-ot. Az egyik megjelölt egyed (41708) 137 cm, 105 kg. A faj a kipusztulás szélén áll.

Milyen adatokat tudhatunk meg?

Az ikonra kattintva tehát egy új ablak jelenik meg, melynek nyitóképén a megjelölt egyed azonosítója, súlya, hossza, neme jelenik meg, továbbá letölthető aktuális útvonala, valamint track formájában az elmúlt időszakban megtett útvonala. Egy füllel arrébb (Animal Facts) olvashatjuk a faj rövid ismertetését, majd a harmadik fül segítségével a nyomkövető berendezés paramétereit.

Jó kalandozást mindenkinek!

Marsi Zoltán cikke