Átalakuló ECDL
2013/10/07 08:00
1581 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1996-ban indult útjára finn ötlet alapján az ECDL, azaz European Computer Driving Licence, magyarul Európai Számítógép-használói Jogosítvány, amely azóta az Európai Unió által is támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány lett. Bár hazánkban nem ingyenes, de számos munkáltató elismeri és támogatja a megszerzését, így közel 300 ezer bizonyítványt adtak már ki eddig.

Az ECDL elsősorban nem az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. A működési alapelvek kidolgozása során fontos szempont volt, hogy az ECDL alkalmazás gyártóktól független legyen, és garantálni lehessen a minőségbiztosítást. Az is fontos szempont volt, hogy az ismeretek megszerzése és a vizsgáztatás is decentralizált módon legyen megoldható. Az alapelveket sikerült megvalósítani, és így világszerte kellőképpen elterjedt lett a rendszer. Több mint 100 országban több mint 13 millió ember szerzett már ilyen bizonyítványt. Gyakorlatilag ez az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akciótervének. A beépített és szigorúan be is tartatott minőségbiztosításnak köszönhetően ezt a bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri.

ECDL

ECDL hazánkban

Itthon az NJSZT 1997 óta végzi az ECDL vizsgarendszer működtetését, minőségi ellenőrzését, felügyeli és irányítja a vizsgafeladatsorok összeállítását. Nagyon fontos az állandó szint megőrzése szempontjából, hogy hazánkban is csak a szigorú minőségbiztosítási normákat teljesítő ECDL vizsgaközpont működhetnek, jelenleg 320. Ennek közel fele, 166 közoktatási intézményben, amelyek többsége fenntartói változáson ment át a közelmúltban. Szerencsére az új fenntartó, a KLIK és az NJSZT példás gyorsasággal meg tudott egyezni a további együttműködésről, így gyakorlatilag változatlan formában tud a vizsgáztatás továbbra is folyni.

Fontos is a folytonosság, mivel eddig már 440 ezren kezdték meg ECDL tanulmányaikat, 287 ezren már a bizonyítványt is megszerezték. Ez az arányaiban kiemelkedő szám annak is köszönhető, hogy 2008-ban bevezetett ECDL Select rendszer rugalmasabb minősítést biztosított, a szabad modulválasztás sokaknak tette vonzóbbá a rendszert.

Lényeges lépés volt az is, amikor az NJSZT és az akkori oktatási kormányzat megállapodott abban, hogy az informatika érettségi követelményeit és az ECDL követelményeit meghatározó sillabuszokat összehangolják. Így a 2004/2005-ös tanévtől kezdve az emelt vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetik az ECDL-bizonyítványt. Egyre azért még figyelni kell: az ECDL-bizonyítvány igénylésére az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított két éven belül van csak lehetőség.

Változások 2013. október 15-től

Az informatikai eszközök folyamatos fejlődése, az új technológiák megjelenése nyomást gyakorol az ECDL-re is, hogy továbbra is előnyt jelentsen a munkaerőpiacon az itt bizonyítottan megszerzett tudás. Épp emiatt lett időszerű a több mint 15 éves rendszer jelentősebb átalakítása.

Megszűnik külön az IKT alapismeretek és az Operációs rendszerek modul, tartalmuk egyesítésével egy új modul jön létre, aminek a neve Számítógépes alapismeretek lesz. Mindkét modul tartalmából inkább a gyakorlati jellegű részeket őrzi meg, az operációs rendszerek használatára épül, és elméletből a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

Az Internet és kommunikáció modul új neve Online alapismeretek lesz, és frissül tartalmilag.

Hasonlóan frissül tartalmában és új nevet kap a Webkezdő modul, innentől Webszerkesztés lesz a neve.

A Szövegszerkesztés és a Táblázatkezelés modul követelményei nem változnak, de megújított vizsgafeladatokkal találkozhatunk. A többi, eddig is létező modul egyelőre nem változik.

Újdonság, hogy új modulként az ECDL Select vagy Select Start tanúsítványokhoz egyaránt választható az IT Biztonság, amely az erre külön akkreditált ECDL vizsgaközpontoknál lesz elérhető 2013. október 15-től. Hasonlóan a már jelenleg is akkreditáltan elérhető Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul is választható lesz.

Az új modulok és megváltozott tartalmak miatt új példatár is készült, amely ingyenes, és elektronikusan formában letölthetően lesz elérhető. Az új példatárban a vizsgafeladatok száma modulonként 50, kivéve az e-hitelesség/e-aláírás és az IT Biztonság modulokat, ahol 30. Arra készüljünk fel, hogy az ECDL iroda időről időre frissítheti ezeket.

További érdekes oldalak

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke