Az oktatás jövője(?) - 2. rész: Khan Academy
2015/02/19 10:44
3003 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Khan Academy talán a legjobb példa arra, hogy hogyan használjuk az internetet jóra, és a legkeményebb ellenérv arra, hogy a folyamatos zűrzavaros információáradattól szépen lassan meg fogunk zakkanni. A Khan Academy az online tanulást pontosan úgy közelíti meg, ahogy 2015-ben meg kell közelíteni.

Egyik régebbi cikkünkben a Lynda.com oktatási portál előnyeit-hátrányait ecseteltük. Következtetésünk az volt, hogy mindenképpen megéri kipróbálni, aztán mindenki döntse el magában, hogy mennyire éri meg számára, hogy pénzt költsön ilyesmire.
A Khan Academy és a Lynda egyértelmű vezető szerepet tölt be a világszintű online oktatási portálok ranglistáján. Mindkettő esetében beigazolódik az a feltételezés, hogy hosszú távon ez tényleg lehet az oktatás jövője, és ha nem is veszi át teljes mértékben a hagyományos iskolák szerepét, a lényeg ugyanaz: leegyszerűsíti, segíti és felgyorsítja a tanulás folyamatát. A Khan Academy azon az elven működik, hogy az ember alapjáraton bármit képes elsajátítani. Céljául pedig azt tűzte ki, hogy hosszú távon a portálon gyakorlatilag bármit meg lehessen tanulni - mindezt pedig mindenki a maga tempójában teheti. 


Miben más a Khan Academy?

Hát először is ingyen van. Ez a tény pedig nagyon furcsának fog tűnni abban a pillanatban, amikor elkezdünk böngészni ezen a felületen. A tartalom mennyisége és minősége nem igazán enged arra következtetni, hogy egy ingyenes felületről beszélünk. Sőt, megszoktuk, hogy az ilyesmi pénzbe kerül. Egészen tisztesség mennyiségű tananyaggal találjuk szemben magunkat. Matematika, történelem, biológia stb. A tananyagok nagyjából az amerikai tanügyi rendszer elvárásainak felelnek meg. De akad például olyan közgáz anyag is, ahol elmagyarázzák, hogy hogyan növeljük esélyünket egy monopoly-parti megnyeréséhez. A tartalmat fejlesztő szakértők pár sorban be is mutatkoznak a site-on. Ha végiggörgetünk a leírásokon, egy-két egészen érdekes dologra bukkanunk. Az egyik ilyen például, hogy fejlesztés nem csak tanárokkal, hanem diákok bevonásával történik.

A Lynda a profi szintet célozza, azaz olyan dolgokat tanít és olyan szinten, amiből – nyilván a kellő energiabefektetéssel – akár meg is lehet élni. Ily módon kiváltképpen alkalmas arra, hogy például az Adobe Photoshop ismeretekkel rendelkező érdeklődő az Illustrator-t csínjait is elsajátítsa. Ugyanakkor míg a Lynda.com főként szoftverek elsajátítására összpontosít, a Khan Academy az alaptudás és általános műveltség fejlesztését helyezi előtérbe. A tudás sokkal inkább sulis, alapsztintű, és sokkal általánosabb – közérdekűbb – mint a Lynda-n.

Hogyhogy ingyen?

Nyilván azonnal megfordul az ember fejében, hogy mi a fenéért éri meg valakinek, hogy ilyen mennyiségben és minőségben gyártson tananyagot, teljesen ingyenesen. A Khan academy tudomásunk szerint a mai napig donációkból, díjakból és támogatásokból él, mindvégig megőrizvén non-profit jellegét. Egy nagyon céltudatosan megfogalmazott küldetés mentén halad, amely nem marad meghálálatlanul. A Google például 2010-ben támogatta további tananyagok felvételét és az eddigiek több nyelvre való lefordítását. 

Hogy kezdődött?

A Khan Academy története 2006-ban kezdődött egy Salmon Khan nevű úriember jóvoltából. Sal meglepő módon nem rendelkezik pedagógusi képesítéssel. A 3 egyetem, amit az MIT-n elvégzett, némileg magyarázat arra, hogy miért látott fantáziát abban, hogy a tudást ilyen formában tegye elérhetővé. Eleinte youtube videók formájában (a Khan Academy videóanyaga a mai napig youtube felületet felhasználva működik) kezdett feltölteni saját maga által tartott leckéket. Ehhez a projekthez csatlakoztak később mások is. A tananyagok minősége nagyjából hibátlan, ugyanakkor távolról nem garantál annyira a tökéletességért, mint a Lynda. Ha hibákat veszünk észre, bátran jelenthetjük, még hálásak is érte a fejlesztők. 

Sal Khan története

Milyen lehetőségekkel kecsegtet?

A Khan akadémia jelenleg kb.  7000 oktatóvideóval rendelkezik. Amikor bejelentkezünk (nem nagy ügy, sima e-mailes vagy facebook-os bejelentkezés elegendő), létrehoz egy mini-profilt, ahol figyelemmel követi a tanulmányainkat (a program emlékszik arra, hogy melyik anyagba vágtunk bele, meddig jutottunk el stb.), és ennek alapján segít megtalálnunk a következő leckét.

A Khan Academy nem áll meg itt: arra is lehetőséget ad, hogy szülőként vagy tanárként regisztráljunk, és nyomon követhessük a diák fejlődését. Ha lesz valaha olyan online felület, amely helyettesíti az iskolába járást – a tananyagot legalábbis, a közösséget aligha képes helyettesíteni – az valahogy így fog kinézni, legalábbis ebben az irányban fog haladni.

A Khan Academy-n ugyanakkor feladatok és játékok is vannak, valamint megadja a lehetőséget a tanároknak arra is, hogy beépítsék a mindennapi tananyagba az online akadémia szolgáltatásait.

Nekünk mindenképpen nagy kedvencünk, érdemes elidőzni rajta. Nem kizárt, hogy az elkövetkezendő években tovább nő az ilyen kezdeményezések népszerűsége.