Így nézett ki régen az otthonod
2013/02/12 08:00
3381 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Érdekel a múlt? Szeretnéd látni, hogy ükapád merre csavargott gyermekkorában, vagy a nagymama hol kergette a pillangókat? Tudni szeretnéd, hogy mi volt a régmúlt időkben a házatok helyén: mocsár vagy erdő, esetleg egy laktanya? Akkor ezt a térképet neked találták ki!

Mintegy 200 évvel ezelőtt, 1806-ban, I. Ferenc császár uralkodása idején kezdtek el készíteni egy katonai térképet, ami meglepő pontossággal mutatja be a Habsburg Birodalmat. A térkép nagyon hosszú ideig készült, mire befejezték már I. Ferenc József ült a trónon, pontosan 1869-ben lett befejezve. Persze a Habsburg Birodalom akkoriban magába foglalta Csehországot, a történelmi Magyarországot, Horvátországot, Sziléziát, Galíciát, egész Észak-Olaszországot és még jó néhány területet. A teljes Habsburg birodalom több mint 3300 szelvényből áll, ebből Magyarországra 1068 esik.

katonai-terkep II. Katonai felmérés térképe

A hazánkra eső felmérés 1819-ben kezdődött el és pontosan 50 év múlva fejeződött be. A felmérést az osztrák császári hadsereg főszállásmesteri karának felmérési és topográfiai osztálya végezte el. A személyzet vezénylésben lévő tisztekből állt, akik minden háborús helyzetben elhagyták a térképezési munkájukat és osztagukhoz vonultak be. Ausztria a 19. század első felében meglehetősen sokat háborúzott, ezért a térképezés nagyon lassan haladt. A térképeken egyre többen dolgoztak, 1839-ben a főszállásmesteri karból megalakult a Militärgeographisches Institut (katonai térképezési intézet), 1840-ben ennek már nyolc osztálya volt, 127 beosztottal. Ebből alakult később a Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen (Szövetségi Mérésügyi- és Földmérési Hivatal).  (forrás: wikipedia)


A térképet a Magyar Országos Levéltár nagyfelbontásban beszkennelte és feltette az internetre, méghozzá osztott képernyőn, ügyesen összekötve a GoogleMaps-szel. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat, ráadásul egy kereső is segíti a dolgunkat.  A két térképet egymásra is lehet tenni, majd az átlátszósággal játszva pontosan össze lehet nézni őket.


A látvány egy laikus számára is lenyűgöző, egy történész pedig a tíz ujját is megnyalja tőle. Helytörténészek és nyelvészek szintén sokat tanulhatnak belőle. 

A térkép itt látható. Kellemes böngészést kívánunk hozzá!