Az amerikai tinik szerint Steve Jobs a legmenőbb
2010/10/07 00:00
1869 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az amerikai tinédzserek közel negyede tartja kiemelkedő jelentőségűnek az Apple vezérének eredményeit. Jobs olyan neveket előzött meg egy közelmúltban végzett felmérésben, mint a Facebook egyik alapítója, Mark Zuckerberg, a Harry Potter kötetek szerzője, J. K. Rowling vagy éppen Oprah Winfrey médiaszemélyiség. A felmérésben azt is megkérdezték, hogy a hírességek mely tulajdonságait csodálják leginkább a fiatalok. A gazdagságra és a hírnévre csak 10 százalékuk szavazott.

A Junior Achievement egy olyan nemzetközi szervezet, amely elsősorban a tinédzserek felkészítésével foglalkozik, fiatalok ezreinek segítenek az első munkahely menosjobs megszerzésében és a felnőtt korba való belépésben. A 2009-es felmérés után idén is megkérdeztek 1000 diákot azzal a céllal, hogy megtudják, a 12 és 17 éves közötti korosztály kiket tart példaképének. A tavalyi felmérésben is az Apple vezérigazgatója végzett az első helyen, de míg egy évvel korábban a fiatalok 35 százaléka szerint alkotott kiemelkedőt, addig a friss kutatás során a tinédzserek 23 %-a voksolt Jobsra.

A második helyre J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője futott be, aki hét részben írta le az angol varázslónövendékek mindennapjait. A harmadik helyen Oprah Winfrey áll, aki elsősorban a saját nevével fémjelzett beszélgetős műsoraival szerzett hírnevet magának. A lista egyik legnagyobb érdekessége, hogy a Facebook társalapítója, Mark Zuckerberg a maga 9 százalékával meglehetősen alacsonyan végzett (ráadásul osztozott is a helyen Tony Hawk gördeszkás bajnokkal), vagyis az, hogy a közösségi oldalnak már több mint fél milliárd felhasználója van, és az amerikai mozikban nagy sikerrel megy a Facebookról szóló, Social Network című film, még nem jelenti automatikusan azt, hogy példaképnek tekintik őt a fiatalok.

A felmérésben azt is megkérdezték, hogy a hírességek mely tulajdonságait csodálják leginkább a fiatalok. A gazdagságra és a hírnévre csak 10 százalékuk szavazott. A fiatalok szerint a legfontosabb vállalkozók azok, akik jobbá teszik az emberek életét, illetve több területen is sikereket érnek el.

(Forrás: Diplomán túl)