BETT, az interaktív táblák és tabletek világa
2013/02/15 08:00
3702 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A londoni BETT oktatási szakkiállítás a világ egyik legnagyobb oktatási seregszemléje, ahol az infokommunikációs technológia iránt érdeklődő szakemberek találkozhatnak egymással és a piac szereplőivel. Kiváló lehetőséget teremt az együttműködésre. Idén a BETT új helyszínen, a londoni olimpia helyszínén található ExCel csarnokban fogadta látogatóit. 

brit-grefitis-520

Táblák és Notebookok

A kiállításon a legnagyobb interaktív táblás cégek közül képviseltette magát a SMART, a Promethean, a MIMIO és a QOMO. A projektorral vetített interaktív táblák lassan kimenni látszanak a divatból, helyüket egyre inkább a hátulról vetített érintőképernyős multi-touch LED kijelzők veszik át. Ez a technológia már nagy méretben is elérhető áron valósítható meg.

A cégek kínálatában továbbra is megtalálhatók tantermi munkára szánt laptopok. A Fujitsu cég gyors, megbízható és tartós notebookokat ajánl a diákok és tanárok számára. Beépített vezeték nélküli hálózat és Bluetooth támogatja a tantermi munkát.

Az Acer standnál impozáns megoldásokkal találkozhattunk. A nagy tapasztalatokkal rendelkező cég speciálisan az oktatás szereplőinek fejleszt termékeket. A kiállításon komplett mobiltantermet szereltek fel tanulói gépekkel és tanári laptoppal. Az Acer Classroom Manager tanterem felügyeleti szoftver segítségével a tanár nyomon követhette és segíthette a tanulók munkáját, és egyszerre közvetlenül irányíthatta a tanteremben található valamennyi eszközt. Az Acer stand idén is több újdonsággal jelentkezett a BETT-en, többek között egy osztálytermi felügyeleti rendszerrel, laptoppal és egy tablettel. Ami felkeltette a figyelmünket, az a nagyszerűen megtervezett all-in-one tablet volt, melynek különlegessége a dokkolójában rejlett, mellyel teljes értékű laptoppá lehetett alakítani. A több pozíciójú dokkolóból kiemelve egy, az ultrabookot megszégyenítő vékonyságú tabletet kitűnő multitouch kijelzővel láttak el, és figyeltek az audiovizuális minőségre is. A hibrid termékek terén ugyancsak említésre méltó a Samsung ATIV Smart PC Pro, mely újszerű kialakítása ötvözi a notebookok előnyeit a tabletek kényelmével. A hozzá tartozó „S toll” megkönnyíti a rajzok készítését, az érintőképernyő 10 ujjal használható.

BYOD

Átfogó trend a BYOD (Bring Your Own Device), vagyis „Hozd be a saját eszközöd!”. A BETT-en szereplő eszközök nagy része tablet, okostelefon vagy valamilyen speciális hardver, mérésekhez, robotikához, videotechnikához.

A LearnPad három tablettel jelent meg a BETT standon, melyeket szettben vagy külön is meg lehet vásárolni. Az osztálytermi csomagokra természetesen különböző akciók is vonatkoznak. A LearnPad Quatro 9.7”-os tablet a korai gyermekkori fejlesztés egyik díjazott terméke. A cég fejlesztett tanulói appokat is, külön a kisebbeknek is írás, matematika, kreativitás, zene és környezetismeret témakörben.

Az interaktív osztálytermi technika 12 éves múlttal rendelkező indiai úttörője a Classteacher Learning Systems standján két terméket mutatott be, a nagyszerű Classpad tablet-et, illetve az iPerform eLearning felületet.

A Casio univerzális Android tabletje igen jó minőségű érintőképernyővel rendelkezik, eleve strapabíróbbra tervezte a tabletjét, a tablet szélei gumiborítással vannak ellátva és a gyártó szerint átmentek számos dobásteszten. A Casio V-T500 Android platformmal rendelkezik, az érintőképernyője jó minőségű . A beépített speciális karakterfelismerő szoftver alkalmas kézzel írott jegyzetek felismerésére. Gumírozott külseje strapabíróvá, kevéssé sérülékennyé teszi a készüléket. Újszerű megoldást jelentett a Gripcase nevű ergonómiai fogantyú, amit a Toucan Computing standján láthattunk. A könnyű, ütéselnyelő anyagból készült keret megóvja az egyébként érzékeny eszközt még akkor is, ha a földre ejtjük, vagy direkt eldobjuk. Jó megoldást jelenthet az eszköz a felsőkategóriás tabletek megóvására a tanteremben.

A tabletek terén egyértelműnek látszik, hogy azok a kiállítók, akik nem tabletet forgalmaznak, az iPad-et tartják a legtrendibb eszköznek. Számos standon állítottak ki iPad-et demonstrációs céllal, például az univerzális tablet-töltő tárolókat forgalmazó cégek szinte kizárólag iPad-ekkel töltötték meg a tárolóikat. Számos olyan cég is kiállított, amelyek speciálisan iPad-re, iPad-hez kínáltak megoldásokat – a gumitoktól a szoftverekig. A Kensington pl. iPad-ekhez forgalmaz többek között állványt és billentyűzetet, és bár ez a standon kevésbé hangsúlyos, minden egyéb tablethez is kapható hasonló univerzális állvány és billentyűzet.

ACER hibrid Oktatási eszközök a BETT-en

Felügyeleti rendszerek

A tabletek és laptopok alkalmazása az iskolában szükségessé teszi tanteremfelügyeleti rendszer használatát. Ilyen megoldást kínál a RadixSmartClass, az Airwatch vagy a VisionMobile, amelynek extra funkciója, hogy a tanári gép egy tanári tablettel kommunikál, így a tanár a kezében egy tablettel szabadon mozoghat a tanteremben, miközben a tanári számítógép kapacitásának minden előnyét használhatja.

A tanteremfelügyeleti rendszerek egy speciális csoportját alkotják a nyelvi labor megoldások, pl. Technilab. Korszerűek és praktikusak a pusztán szoftver alapú megoldások, pl. a kanadai Robotel vagy akár a kínai Lindge terméke. Bár funkcionalitásukban korlátozottak, mégis szót érdemelnek azok a kisebb gyerekeknek szánt termékek, amelyek nem komplex nyelvi laborok ugyan, de hanglejátszást tesznek lehetővé egyre több eszközön is. Ilyen termék pl. a StoryPhone.

Biztonságos eszköztárolásra, szinkronizálásra és áramforrással való ellátásra szolgáló eszközöket is mutattak, mobil eszközök (tabletek, iPodok és laptopok) osztálytermi környezetben történő kezelésének elegáns megoldásait kínálták (Assistive Ware).

Általánosan elmondható, hogy a kisebb-nagyobb újítások (új projektorok, interaktív asztalok) a pedagógiai gyakorlat területén már nem jelentenek hozzáadott értéket azok számára, akik már rendelkeznek ilyen típusú eszközökkel. A tableteszközök világában az iPad vezető pozícióban van.