BETT Showrozat 1. – Trendek
2018/02/15 08:00
2456 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2018-ban is megrendezték a BETT Show-t, az egyik legrangosabb európai oktatástechnológiai kiállítást. Cikksorozatunkban a kiállítás különböző témaköreit mutatjuk be. Első cikkünk az idei trendekről szól.

bett1

Sok technológiai szolgáltató a BETT Show-ra időzíti az új termékek megjelentetését, és az érdeklődő gyakorló pedagógusok mellett lehetséges viszonteladók figyelmét is szeretnék felkelteni, esetleg országlicenc-jellegű szerződéseket kötnének oktatási minisztériumok képviselőivel. A BETT Show az eladók és vevők egymásra találását számos módon segíti, például minden standon bescannelik az érdeklődő látogatók badge-ét, hogy később megkereshessék őket ajánlataikkal. A BETT regisztráció után a látogatók egy rendszerhez férnek hozzá, ami az érdeklődésüknek megfelelő termékeket kínál, és egyedi bemutatók, üzleti tárgyalások megszervezésére is lehetőség van. Idén magyar stand is volt, ahol magyar cégek mutathatták be termékeiket a látogatóknak.

Idei trendek

Azok számára, akik nem vesznek semmit, a BETT az oktatástechnológiai trendek megfigyelésének terepe. A kiállítói tér nagyon nagy volt, így a látogatók mindenképpen valamilyen fajta prioritást és bejárási stratégiát kellett, hogy alkalmazzanak, a kiállítás egésze még több nap alatt sem volt áttekinthető. A tematikus bejárást az is nehezítette, hogy bizonyos esetekben a hasonló termékek egymáshoz közel kaptak helyet, míg más témák teljesen szétszórva jelentek meg. Volt például egy kijelölt sarok a Raspberry-pi szerű termékeknek, de az SNI eszközök szétszórva jelentek meg.

bett1-arrowtop Idén kétségtelenül jelentős trend a robotika, a programozás és a maker jellegű tevékenységek.

bett1-arrowbottom Érdekes módon lecsengőben van az mLearning, tehát a kifejezetten okostelefonra, táblagépre fejlesztett alkalmazások.

bett1-arrowbottomtop Kifelé futnak, de még tartják magukat az interaktív táblák, lassan a hátulról megvilágított érintő panelek váltják ki őket. A vezető interaktív táblagyártók a táblán kívül egyéb technológiai megoldásokat kínálnak, amelyek az osztálytermi menedzsmentet, a tanulói együttműködést vagy az értékelést segítik.

bett1-arrowbottomtop Összességében talán kicsit kevés volt a digitális oktatási tartalom, bár aki kifejezetten azért ment, az így is talált.

bett1-arrowbottom Tanulói válaszadórendszer – hardver formában gyakorlatilag nincs, ezeket felváltották a mobil eszközök és a böngésző alapú kvíz alkalmazások.

bett1-arrowtop Tartják magukat az LMS (learning management system) rendszerek, amik közül néhányat VLE-nek kell szólítani (virtual learning environment).

bett1-arrowtop Iskolai menedzsment rendszerek (MIS, management information system), online befizetés, hallgatói nyilvántartás.

bett1-arrowtop Minden, ami MTMI. (matematika, természettudomány, mérnöki tudományok és informatika)

bett1-arrowtop Hálózatmenedzsment, biztonság, tartalomszűrés.

bett1-arrowbottomtop 1:1 dolgok (olyan környezet, amelyben minden tanulóra jut egy számítógép) – kollaboratív tartalomkészítés, tanteremfelügyelet.

bett1-arrowbottom Kifejezetten oktatási célra készült laptopok, „classmate PC”-k.

bett1-arrowbottomtop

Virtuális valóság, 3D megjelenítés – vannak ilyen termékek, de valószínűleg nehéz eladni őket.

Olvasd el a sorozat többi cikkét:

Kapcsolódó anyagok:

2018-ban is megrendezték a BETT Show-t, az egyik legrangosabb európai oktatástechnológiai kiállítást. Második cikkünk a robotikáról szól.
2018-ban is megrendezték a BETT Show-t, az egyik legrangosabb európai oktatástechnológiai kiállítást.
2018-ban is megrendezték a BETT Show-t, az egyik legrangosabb európai oktatástechnológiai kiállítást.
2018-ban is megrendezték a BETT Show-t, az egyik legrangosabb európai oktatástechnológiai kiállítást.
Cikkünkben olvashattok a BETT-en bemutatott legújabb IKT taneszközökről.