Csetkommunikációs buktatók
2014/11/26 15:01
2346 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az azonnali üzenetküldés egyrészről megkönnyíti életünket, másrészről izgalmas problémákkal is szórakoztat bennünket.

Az emberi kommunikáció jellemzője, hogy nagyon sokféle csatornán megvalósulhat. Amellett, hogy a legtermészetesebb módon szóban közlünk valamit, és hangunkat a levegő továbbítja, sok más útja is van a kapcsolatteremtésnek. Levelezünk, felhívjuk egymást telefonon, üzenetet hagyunk egy cetlin, és kiragasztjuk a hűtőajtóra. Az internet az 1990-es években még inkább kitágította lehetőségeink tárházát; amellett, hogy emaileket küldhetünk egymásnak, nagyon hamar lehetőségünk nyílt az azonnali üzenetküldésre, a csetelésre (chatelésre? csevegésre?) is. A webkettes felületeken lehetővé tett egyéb kommunikációs lehetőségekről – például a kommentekről – nem is beszélve. Ha ennyiféleképpen megoszthatjuk egymással gondolatainkat, elsőre talán elképzelhetetlen, hogy kommunikációnkban valami zavar keletkezhet: az üzenetnek mindenképpen meg kell érkeznie a címzetthez. Úgy tűnik azonban, hogy nem feltétlenül értjük jobban egymást attól, hogy több módja van az üzenet továbbításának.

chat

Cset itt, cset ott

Koncentráljunk csak az azonnali üzenetküldésre, a digitális „beszélgetésekre”. Régebben nagy népszerűségnek örvendtek a csetszobák, amelyek az egyedüli módot jelentették az efféle kommunikációra. Ma már nagyon sokféleképpen csetelhetünk: Miközben a Gmailben levelet írunk valakinek, ismerősünkkel megbeszélhetjük, hogyan is kanyarítsuk a levelet; a Facebook már jó ideje nem csak a komment lehetőségét kínálja fel nekünk, hanem az írásbeli beszélgetését is – ráadásul látványosan előnyben részesíti a csetet az emailszerű üzenetküldéssel szemben: ha a mobilos appra, a Messengerre gondolunk, az egybeforrasztja a kettőt. És ha már az okostelefonokról esik szó: csetelhetünk Viberen, Skype-on, Whatsappon, és még ki tudja, hányféle alkalmazásban. Akinek módjában áll – és ez egyre növekvő tömeget jelent –, gyakorlatilag állandóan kapcsolatban áll az ismerőseivel.

Zéró metakommunikáció

Amikor csetelünk, az nagyon hasonlít arra, amikor beszélgetünk: spontán, visszavonhatatlan, szerkeszthetetlen fordulókból áll. Mégis jelen vannak zavaró tényezők, méghozzá nem kis számban. Ahogy telefonálás során is elvesznek a kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei közül azok, amelyek a vizualitáshoz kötődnek – így az arcmimika, a gesztusok, a szemkontaktus, a testtartás –, úgy cset közben sem hagyatkozhatunk ilyesféle mankókra a nyelvileg kifejezett tartalom kiegészítőjeként. Pedig ez nagyon fontos lenne: az emberi kommunikáció ugyanis nemcsak többcsatornás, hanem többszintű is: a verbális, nyelvi elemeket nagyon gyakran alapvető jelentőségű nem nyelvi elemek egészítik ki. Telefonálás közben ezek közül a hanghoz kapcsolódók megmaradnak (mint a hangerő, a hangszín, a hangfestés, a beszédtempó, a szünet), a csetelés viszont ezeket is lenullázza.

Zéró…?

Igaz, rendelkezésünkre áll egy sor nyelvhez nem kapcsolódó körülmény kifejezésére szolgáló eszköz. Például az emotikonok, a szmájlik: segítségükkel sokféleképpen csomagolhatjuk mondandónkat – ironikusan, borongósan, vidáman, gyanakvóan, unottan írhatunk üzenetet úgy, hogy az érzelmi töltetet is közvetítjük. Vagy írhatunk csupa nagybetűvel, mintha kiabálnánk, elönthetjük a képernyőt felkiáltójelekkel, mintha óriási gesztusokkal hadonásznánk, bűvészkedhetünk pontokkal és kérdőjelekkel úgy, mintha felhúznánk a szemöldökünket. Röviden: sok nem verbális közlésnek van írásbeli megfelelője csetelés közben, de azért ezek sem oldanak meg mindent. Élőszóban is félreérthetünk egy hangsúlyváltást, egy apró mozdulatot, ugyanígy a szándékolt irónia is elsülhet nagyon furcsán, akármennyi arcocska mosolyog is a szöveg mellett.

Kommunikációnk tehát ha könnyebbé is válik a közvetlen üzenetküldéssel – dinamizmusa például vitathatatlan –, egy sor egyéb új problémát a felszínre hoz, amelyek nem is olyan régen még teljesen ismeretlenek voltak.

További érdekes ötletek:

A fentieket végiggondolva tegyük hozzá, hogy létezik a videochat lehetősége is: itt nemcsak hallhatjuk, de gond nélkül láthatjuk is a másikat. Vajon egy efféle beszélgetés során minden nem-verbális körülményt visszanyerünk…?

Kerek Roland cikke