Edzésprogramok okos telefonokra
2012/07/19 08:00
4200 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Számos alkalmazás elérhető manapság az okos telefonok platformjain, legyen szó Androidos, Windows Phone alapú, vagy iOS operációs rendszerű telefonról. Az egyik ilyen alkalmazáscsoport az edzésprogram, mely számos ponton segíti a mindennapi testmozgást és dokumentálja eredményeinket, fejlődésünket. 

handyrunner_520

Manapság egyre több embernek van úgynevezett okos telefonja, melyek fő népszerűsége a letölthető alkalmazásokban rejlik, mellyel bővíthetők az alapfunkciók. Mára a hírolvasás, zenehallgatás és a játékok mellett különböző edzést segítő appokat is letölthetünk, melyek rengeteg lehetőséggel segítik a mindennapi testmozgást kezdve talán azzal, hogy többnyire naplózzák az edzéseket, így nyomon követhetjük egyéni fejlődésünket, ami igen motiváló is, amellett, hogy hasznos.

Ki indul el otthonról telefon nélkül? Nincs ez másként akkor sem, ha például futni indulunk. A bemelegítés után csak elindítjuk az alkalmazást, ami segíti majd munkánkat.

runkeeper_2_520

Az egyik legnépszerűbb ezek közül a RunKeeper. A GPS funkció bekapcsolása után a RunKeeper nemcsak azt naplózza, mekkora utat tettünk meg, mennyi idő alatt, milyen sebességgel, milyen intenzitással, hanem a megfelelő pulzusmérő beszerzése esetén a szívverést és a pulzusszámot is, ami egy futó esetében nem hagyható figyelmen kívül. Természetesen a pontos helyszínt is rögzíti, és az egészet feltölti a program honlapjára, ahol aztán saját felhasználónkkal nyomon követhetjük fejlődésünket és persze azt is, hogy mennyit lustálkodtunk. Más felhasználókat is böngészhetünk a honlapokon és mivel közösségi funkciókkal is rendelkezik, ezért csatlakozhatunk hozzájuk. Ráadásul valós időben egy térkép segítségével nyomon követhetjük útvonalunkat. Aki nemcsak futni szeret, az természetesen biciklizhet is, vagy választhatja az úszást (egy másik kiegészítővel) és a súlyemelést is. Statisztikákat készíthetünk, napi, heti, vagy havi szinten, a „Street Team” funkcióval pedig összehasonlíthatjuk teljesítményünket a barátainkéval, vagy a hasonlós sportot űzőkkel.

runstart_520

Szintén hasznos szolgáltatás a Runstart, mely annyiban tér el a RunKeeprtől, hogy itt célkitűzéseket és így programokat készíthetünk, a beépített MP3 lejátszó segítségével pedig mindig a mozgás ritmusának megfelelő zene fog szólni a fülhallgatónkban.

endomondo_520

Az Endomondo a RunKeepernél is elérhető általános információkat rögzíti (sebesség, távolság, energia, kalória), és ugyancsak rögzíti a Historyban az edzéseket, ahol azt is nyomon követhetjük, hogy mennyit javult az állóképességünk, sőt, útvonalainkat is megtervezhetjük.

cardiotrainer_520

A Cardiotrainer is folyamatosan tájékoztat teljesítményünkről, ám ezek mellett pedometert, vagyis lépésszámlálót is tartalmaz, valamint lehetőséget nyújt az edzés automatikus leállításához (ha például telefont kapunk); erre a többi program nem ad lehetőséget.

softrace_520

A Softrace a versenysportok kedvelőinek igazán előnyös. Megmutatja a körülöttünk lévő felhasználókat, így versenyhelyzetet teremthetünk, ha például síelésről, vagy futásról van szó. De virtuális ellenfelet is kérhetünk így ösztönözve magunkat a teljesítmény fokozására.

smartrunner_520

További alkalmazások is elérhetők okos telefonra, így a JogTracker, a Handy Runner vagy a SmartRunner. Válasszunk közülük egyet, vagy teszteljük le mindet!

Te használod valamelyiket? Írd meg kommentben!