Fizika témájú filmek a Nemzeti Audiovizuális Archívumban
2014/08/06 10:14
2267 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió.

A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA ezenkívül befogad más egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését.

Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. Napjainkban az MTVA Digitalizációs Műhely Kft. az archívum fenntartója.

Hogyan férhetünk hozzá az archívumhoz?

A NAVA online hozzáférést biztosít gyűjteményéhez - természetesen a törvény szabta kereteken belül –, archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek a könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelentik) tekinthetők meg. Az oktatási intézményekben található NAVA-pontok az adott intézmény diákjai, tanárai, hallgatói és kutatói számára állnak rendelkezésre, a nyilvános könyvtárak, múzeumok NAVA-pontjai pedig bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez.

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

Hogyan működik az Archívum?

2013-ban már 1 PB (PetaByte -> 1000 TB) méretű területet foglal a rögzített és szolgáltatott műsorok állományai. Ezt a hatalmas adatmennyiséget egy IBM Tivoli LTO szalagos adattárolón tárolják, melyben jelenleg mintegy 1200 darab szalag helyezkedik el. A nagyközönség kiszolgálása is innen folyik, ezért mindenképpen szükséges volt egy automatikus mechanizmus, amely kiszolgálja a kéréseket, és így nem kell kézzel a szalagokat cserélni. Ezt a funkciót látja el a videón látható robot.

navarobot

Amikor egy műsoradatlapon a kijátszás gombta kattintunk, és a rendszer megkérdezi, hogy szeretnék-e visszatölteni, akkor a robot megkeresi a szalagot, betölti a meghajtóba és elkezdődik a kijátszás.

Fizika témájú tartalmak az Archívumban

Hogyan működik?

A Duna TV tízrészes filmsorozatának epizódjai egy-egy hétköznapi eszközt, annak működési elvét, innovatív megoldásait mutatja be. Célja az innovatív gondolkodás, a tudományos érdeklődés felkeltése. Az 1984-ben készült műsorok két főszereplője Rubik Ernő és Müller Péter Sziámi. Ők mutatják be mindennapi tárgyainkat tudományos és technikatörténeti szempontból.

Az MTV2 2011-ben újraindította a sorozatot, melynek egyik szereplője Hartlein Károly és az általa meghívott vendégek, pl. Dr. Piláth Károly.

Századfordító magyarok

A hírneves magyarok között megtalálható néhány magyar matematikus (Császár Ákos, Lánczos Kornél), fizikus (Gábor Dénes, Wigner Jenő, Szilárd Leó), és feltaláló (Kármán Tódor, Rubik Ernő) életét, és munkásságát bemutató film is.

Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

A tudományos élet hazai kiválóságai mellett előadást tartottak külföldön tevékenykedő magyar tudósok. A méltán népszerű előadássorozat előadásai is újra megnézhetőek az archívumban.

Öveges 33

Öveges József kísérletein generációk nőttek fel, filmjeit, kísérleteit napjainkban is használják a fizikatanárok és az érdeklődők. Halálának 33. évfordulójából olyan fiatalok mutatnak be kísérleteket, akik már valamennyien bizonyították rátermettségüket a tudományos területen.

Néhány érdekes, máshol már nem látható sorozatra, ismeretterjesztő filmre hívtam fel a figyelmet. Az archívumban keresés egy időutazás a hazai ismeretterjesztő, oktató műsorok világába…

Jó szórakozást!

További érdekes oldalak vagy ötletek:

Zsigó Zsolt cikke