flickr - osszuk meg fotóinkat!
2007/08/25 08:00
8084 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Cikkünkben a flickr képmegosztó portál néhány népszerű funkciójára szeretnénk felhívni a figyelmet.

A http://www.flickr.com/ címen elérhető portál segítségével megoszthatjuk és albumokba szervezhetjük kedvenc fotóinkat. Akkor is érdemes ellátogatni a portálra, ha egy adott témájú képeket keresünk. A képeket véleményezhetjük, blogokat készíthetünk a felhasználásukkal, de akár saját csoportjaink számára is elérhetővé tehetjük őket. A portálnak nincs magyar nyelvű felületet, így a kezeléséhez és a regisztrációhoz alapfokú angol nyelvismeret ajánlott.

A cikk terjedelme nem teszi lehetővé, hogy minden funkciót bemutassunk, ezért csak a leggyakrabban használt, vagy valamilyen szempontból érdekes, különleges funkciókat mutatjuk be.

Regisztráció

A portál funkcióit ingyenesen használhatjuk, csak egy Yahoo azonosítóra van szükségünk. Ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor a Create Your account (Felhasználói név készítése) gombra kell kattintanunk a portál kezdőlapján.

A megjelenő oldalon a Sign Up linkre kell kattintanunk ahhoz, hogy az azonosítót elkészíthessük.

Ezután egy űrlapot kell kitöltenünk az adatainkkal.

Ha ezzel készen vagyunk akkor a Sign In (Bejelentkezés) linket követve bejelentkezhetünk a rendszerbe.

A bejelentkezés után felajánlja a rendszer, hogy a Flickr rendszerben más azonosítót adjunk magunknak, mint a Yahoo azonosítónk. A név megadása utána Create New Account (Új azonosító létrehozása) gombra kell kattintani.

A Merge an existing account opciót azoknak célszerű kiválasztani, akiknek van már flickr azonosítójuk, és azt a Yahoo azonosítójukkal össze szeretnék rendelni. Ennek hátterében az áll, hogy 2005-ben a Yahoo megvette a flickr portált, és a belépést a Yahoo azonosító meglétéhez kötötte. Így a korábbi felhasználók számára lehetővé kellett tenni az azonosítók egymáshoz rendelését.

A Create a new account gomb megnyomása után végeztünk a regisztrációval, és folytathatjuk is a kalandozást.

Feltölthetjük első képünket (Upload your first photo), elolvashatjuk a flickr közösségről szóló tudnivalót (Read the community guidelines) és böngészhetünk a mások által feltöltött képek között (Explore Flickr).

Kép feltöltése

Próbálkozzunk a feltöltéssel! Az Upload your first photo linket követve eljutunk az alábbi oldalra, ahol egyszerre több képet (legfeljebb 5 darabot) is kiválaszthatunk.

Mi két, a Budapesti Állatkertben készült fotó (elefánt, flamingó) segítségével mutatjuk be a funkciókat.

Fontos tudni, hogy amennyiben ingyenesen szeretnénk használni a portált, a feltöltendő kép mérete maximum 5 MB lehet.

Az egyszerre feltöltendő képeket elláthatjuk közös címkékkel (tag) is, amelyek a képek közti keresést teszik lehetővé (Add tags for all these images).

A címkézés (vagy "tegelés") nagyon fontos, hiszen ez alapján kategorizálhatjuk a képeinket. Minél jobb, a fotó témáját jól leíró kulcsszavakat adunk meg, annál könnyebben találjuk meg mi magunk és mások is a képeinket.

A mi esetünkben a zoo és animal kulcsszavakat adtuk meg. Később még lesz lehetőségünk a képenkénti kulcsszómegadásra is.

A privacy settings (titkosítási beállítások) szakaszban beállíthatjuk a képekre vonatkozó jogosultságokat. A képek lehetnek privát (private) célra feltöltöttek, azon belül megjelölhetjük, hogy a barátok (visible to friends) vagy a család (visible to family) számára legyenek elérhetők.

Amennyiben mindenki számára elérhető módon akarjuk feltölteni a képeket, akkor a Public pontot kell bejelölnünk.

Alapesetben ennyi elég is a feltöltés megkezdéséhez, de vannak haladóbb funkciók is, amelyeket a Show advanced settings link követésével jelenthetünk meg.

Itt beállíthatjuk a biztonsági szintet (safety level), amely lehet safe (veszélytelen), moderate (mérsékelten veszélyes) és Restricted (korlátozott).

Az elsőt akkor állítsuk be, ha a képek minden látogató számára ajánlott, az utolsót pedig akkor, ha csak korlátozottan (mondjuk gyerekek számára nem) szeretnénk publikálni. A moderate kategória a kettő közti átmenetet jelenti.

A tartalom típusát (content type) is beállíthatjuk. Ez alapján fotót (photos), képernyőképeket (screenshots) és művészi ábrákat, illusztrációkat, számítógépes grafikákat vagy más nem fotójellegű képeket (Art, illustration, ...) különböztet meg a rendszer.

Arról is rendelkezhetünk, hogy a képeket el akarjuk-e rejteni a keresési listákból. Ha igen, akkor a Yes jelölőnégyzetre is kattintsunk rá!

Az Upload gombra kattintva elindíthatjuk a feltöltést.

A feltöltés végeztével láthatjuk az összes feltöltött képünket és elláthatjuk rövid leírással (description), illetve egyenként is hozzárendelhetünk tageket.

A mi esetünkben itt célszerű az állatok neveit (elephant, flamingo) megadni. Elvileg használhatnánk magyar nyelvű kulcsszavakat is, de akkor a a keresésnél nyilván sokkal kevesebb találatot kapnánk, mint angol nyelvű kulcsszavak esetén.

Ha végeztünk, kattintsunk a SAVE gombra, amellyel elmenthetjük a megadott információkat.

A fotóid (Your photos)

Ezek után a Your photos (A fotóid) oldalra kerülünk, ahol láthatjuk a feltöltött fotóinkat, a feltöltés dátumát, és azt is, hogy valaki írt-e hozzá valamilyen kommentet. Nyilván a feltöltés után közvetlenül még senkinek sem állt módjában véleményezni a képünket, de később elképzelhető, hogy valakitől kapunk kommenteket.

A fotó titkosságára vonatkozó beállításokat is módosíthatjuk, vagy akár törölhetjük is a képet a rendszerből.

A Your photos címsor alatt találunk egy helyi menüt is, amelyben néhány hasznos funkciót érhetünk el.

A Tags menüpont segítségével megjeleníthetjük azokat a címkéket, amelyeket a képekhez adtunk. A megjelenés címkefelhő formájában történik, ami azt jelenti, hogy a címkék között a gyakrabban megadottak nagyobb betűmérettel szerepelnek. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan átláthatjuk, hogy melyek az igazán népszerű kulcsszavak, vagy kategóriák.

A Jump to (ugrás a ...) mezőbe beírhatjuk, hogy melyik kulcsszóra szeretnénk ugrani, vagy a címkefelhőben is kattinthatunk a nekünk megfelelő címkére.

Az Archives (archívum) linket követve a feltöltött képek archívumát tekinthetjük meg. A képek aszerint kerülnek archívumba, hogy mikor készültek, illetve mikor kerültek feltöltésre. Az, hogy mikor készült egy kép, a digitális fényképezőgépek által csatolt EXIF információból, vagy az állomány dátumából derül ki a rendszer számára.

Az adott évre/hónapra kattintva megjelenik az archívum, amelyet különböző módokon jeleníthetünk meg.

A List (lista) egy egyszerű lista formájában mutatja meg a képeket.

A Detail (részletes) nézetben láthatjuk a képek részletes adatait.

A Map (térkép) nézetben láthatjuk, hogy a képek mely földrajzi helyen készültek. Ehhez azonban ezt meg is kell adnunk előtte. Erre később példát is mutatunk.

A Calendar (Naptár) nézetben pedig naptárnézetben történik a képek megjelenítése.

Főeszköztárról elérhető funkciók

A Főeszköztárban található menüpontok segítségével még több funkciót elérhetünk.

A Home (kezdőlap) linkre kattintva visszatérhetünk a portál kezdőlapjára, ahol híreket olvashatunk, illetve egy áttekintést kapunk a képeinkből és a gyakran használt funkciókat (kép feltöltés, blog elérés, keresés). A folytatásban bemutatjuk a leggyakrabban használt menüpontok szerepét.

Folytassuk például a kereséssel.

Keresés

Próbáljuk ki, hogy milyen más képeket találunk, mondjuk az elefántokkal kapcsolatban. A kezdőlap jobb felső sarkában található keresőmezőbe írjuk be a kulcsszót (elephant), majd a Search (Keresés) linkre kattintunk.

Ahogy a képen látható, le is gördíthetjük a keresőmezőt, így kereshetünk a saját fotóink (Your Photos), mindenki más fotói (Everyone's Photos), Csoportok (Groups), Flick tagok (Flickr Members) és földrajzi helyek (Location) között is.

Ha az Everyone's Photos lehetőséget választottuk ki, akkor megjelenik a keresési lista. A cikk írásának pillanatában 252.664 olyan képet talált a rendszer, amely az elephant taggel lett ellátva.

Kattintsunk rá az egyik - számunkra szimpatikus - képre!

Megjelenik a kép címe, alatta egy eszköztár, maga a fotó és azok a vélemények, kommentek amelyeket a flickr tagok fűztek a képhez. Természetesen mi is véleményezhetjük a képet, csak az Add your comment mezőbe írjuk be, és kattintsunk a Post Comment (Vélemény elküldése) gombra.

Érdemes megnézni a kép jobb oldalán található oszlopot is.

Láthatjuk a fotó készítőjének további képeit, amelyek között a balra és jobbra mutató nyilak segítségével navigálhatunk, de használhatjuk a Browse (Böngészés) gombot is. Látható, hogy az adott felhasználó összesen 2924 fotót töltött fel a rendszerbe.

Alatta láthatjuk a képre vonatkozó címkéket (tags), amelyekre akár rá is kattinthatunk, így a fotó készítőjének további képeit tudjuk szűrni.

Az Additional information (További információk) szakaszban láthatjuk, hogy milyen típusú digitális fényképezőgéppel készült a kép, a készítés dátumát, és azt is hogy hány alkalommal lett megtekintve, illetve hányan tették be a fotót a kedvenceik közé.

Műveletek a képekkel

A kép felett található eszköztár segítségével különböző műveleteket végezhetünk a képpel.

 • Az Add to Faces opció kiválasztása után a kedvenceinkhez adhatjuk a képet. A kedvenc képeinket a You / Your favorites menüpont segítségével érhetjük el.
 • A Blog this művelettel a blogunkba helyezhetjük el a képet. Ha nincs még blogunk, azt is létrehozhatjuk a portál segítségével.
 • Az All sizes funkcióval elérhetjük a kép összes méretét, és letölthetjük azt.
 • Az Order Prints opcióval megrendelhetnénk a kidolgozott képet, de Magyarországon egyelőre nincs olyan partner, aki fogadná a megrendelést.

Amennyiben a saját fotóinkra kattintunk rá, akkor is hasonló eszköztár jelenik meg, de kibővített funkciókkal.

A fenti funkciókon kívül elérhetjük a következőket is:

 • Add note: elhelyezhetünk egy téglalap alakú területet a képen, és megjegyzést fűzhetünk hozzá. A korábban látott elefántos képen is jól láthatók ezek a téglalapok. Ez jelzi, hogy jegyzetek is hozzá vannak rendelve a kép területeihez, amelyek akkor jelennek meg, ha a terület fölé visszük az egeret.
 • Sent to groups: Egy csoport számára küldhetjük el a fotót.
 • Add to Set: albumhoz adhatjuk a fotót
 • Rotate: amennyiben nem megfelelő orientációjú a kép, akkor el is forgathatjuk
 • Delete: törölhetjük a képet

Amennyiben több képpel egyszerre akarunk műveletet elvégezni, akkor az Organize / All Your photos menüpontot kell kiválasztani.

A képeket fogdd és vidd módszerrel elhelyezhetjük a területen, majd a felső menüből kiválaszthatjuk a megfelelő műveletet.

A műveletek listája:

 • Edit photos (Fotók szerkesztése)

  • Title, tags and descriptions: cím, címke és leírás módosítása
  • Rotate: forgatás
  • Delete: törlés
 • Permissions (Jogok)

  • Who can see, comment, tag?: Ki láthatja, véleményezheti, címkézheti?
  • Change licensing: licensz módosítása
  • Set safety filter: biztonsági szűrő beállítása
  • Set content type: tartalom típus módosítása
 • Edit dates (Dátum szerkesztése)

  • Change all to same day: ugyanazon dátum beállítása
  • Time shift: idő eltolása
 • Add tags (Címke hozzáadása)
 • Add to set (Hozzáadás albumhoz)

  • New set: Új albumhoz
  • Existing set: meglévő albumhoz
 • Send to group (Küldés csoport számára)
 • Location (Hely)

  • Change geoprivacy: a helymegadás láthatósági szintjének megadása
  • Add photos to the map: fotók térképhez rendelése
  • Remove photos from the map: fotók eltávolítása a térképről

Keresés földrajzi helyre

Korábban az elephant kulcsszóra kerestünk rá.

Próbáljunk ki egy másik keresési módszert is! Keressünk rá egy földrajzi helyre.

Nézzük meg például, hogy milyen képek készültek Visegrádon!

A keresőmezőbe írjuk be, hogy Visegrád, majd a legördülő menüből válasszuk ki a For a location opciót.

Kis idő múlva megjelenik a Dunakanyar térképe, és lila körben fehér színnel jelezve láthatjuk, hogy hány fényképet talált a rendszer.

Arra vigyázzunk, hogy több térképlap is lehet, amelyek között lépegetni lehet, így több fényképet is találhatunk, mint ami először megjelenik.

Kép elhelyezése a térképen

Próbáljuk ki mi is a fotó térképre helyezését.

Ehhez az Organize / Your map menüpontot kell kiválasztanunk. Elsőként meg kell adnunk, hogy kik számára tesszük elérhetővé, hogy hol készült a fénykép.

Beállíthatjuk, hogy csak mi, barátaink vagy családunk, a kapcsolataink, vagy akárki láthassa a földrajzi helyre vonatkozó információt.

Mi az anyone opciót választottuk ki, ezzel mindenki számára elérhetővé tettük a fotó készítésének helyét.

A világtérképen most a megfelelő helyre navigálhatunk, de akár a konkrét helyszínre (pl. városra) is rákereshetünk a jobb felső sarokban található Find a location mező segítségével.

Mivel a fotónk a budapesti állatkertben készült, Budapest városra keresünk rá. Láthatjuk, hogy több találatot is kaptunk (kettőt az USA-ban), ezért nyilván a Magyarország linkre kell kattintanunk.

Ekkor megjelenik Budapest térképe, már csak az állatkertet kell rajta megtalálni.

Dupla kattintgatásokkal ráközelíthetünk a térkép egy részletére, jelen esetben a városligetre.

A térképet egyszerű térképként (Map), műholdas térképként (Satellite) és ezek kombinációjaként (Hybrid) is megjeleníthetjük.

Ezek után fogdd és vidd módszerrel egyszerűen a megfelelő helyre kell elhelyeznünk a képeket.

Maradjunk még az Organize menüpontnál és nézzük meg, hogyan rendezhetjük a képeket albumokba.

Album készítése

Az Organize / Your Sets menüpont kiválasztása után a jobb felső sarokban található Create new set (új album készítése) linkre kell kattintanunk, majd meg kell adnunk az album nevét.

A fotóink közül most is fogdd és vidd módszerrel kell az albumba húzni a megfelelő képeket. Az albumot csak akkor menthetjük el a Save gombbal, ha legalább 1 képet elhelyeztünk benne.

Az elkészített albumainkat a You / Your Sets menüpont segítségével tekinthetjük meg,

Csoportok létrehozása

A flickr portál lehetővé teszi, hogy csoportokat is létrehozzunk, vagy meglévő csoporthoz csatlakozzunk.

A Groups / Create a New Group menüponttal készíthetünk új csoportot.

Három fajta csoportot hozhatunk létre.

 • Public, anyone can join

  • ehhez a csoporthoz bárki szabadon csatlakozhat. Létrehozhatunk például egy ZOO csoportot, ahol állatkertekben készült fotókat tehet bárki közzé.
 • Public, invitation only

  • ilyen csoporthoz csak meghívás útján lehet csatlakozni. A csoportot bárki megnézheti, de nem csatlakozhat hozzá automatikusan, csak meghívás által.
 • Private

  • privát csoportot például a barátaink, vagy családunk számára érdemes létrehozni. Ily módon például közzétehetjük a családi fényképeinket úgy, hogy idegenek ne férhessenek hozzá. Fontos, hogy privát csoportból később nem lehet nyilvánost csinálni. Természetesen ide is csak meghívóval lehet bekerülni, vagy egy adott csoportba kell tartozni.

Persze az is lehet, hogy mi akarunk egy csoporthoz csatlakozni. Mielőtt mi hozunk létre csoportot, célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e már olyan. Hasonló témában felesleges újabb s újabb csoportokat létrehozni.

A kereséshez a Groups / Search for a Group menüpontot kell kiválasztanunk. A keresőfelületen meg kell adnunk az adott kulcsszót. Látható, hogy például nem érdemes a ZOO csoportot létrehozni, mert már van ilyen, sőt többfajta is.

A ZOO nevű csoportban például több, mint 52.000 fotó van. Érdemes ehhez csatlakozni.

Kontakszemélyek felvétele

Lehetőségünk van arra, hogy barátainkat, ismerőseinket kontaktszemélyként felvegyük, amennyiben ők is flickr tagok.

A keresést a Contacts / People Search menüpont segítségével indíthatjuk el.

Ha a rendszer talált a megadott néven valakit, akkor a képének jobb oldalán kattintva előhívhatjuk azt a menüt, ahol az Add ... as contact menüponttal felvehetjük a listánkra.

Ha valakit meg akarunk hívni a flickr közösségbe, akkor a Contacts / Invite Your Friend menüponttal megtehetjük.

Egyéb érdekességek

A következőkben néhány érdekességre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Mások képei naptárszerűen

Lehetőségünk van arra, hogy mások által feltöltött érdekesebb képeket is naptárszerűen jelenítsük meg. Ehhez az Explore / Calendar menüpontot kell kiválasztanunk. A felső navigációs sávban haladhatunk az egyes hónapok között.

Legnépszerűbb címkék

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a rendszerben melyek a legnépszerűbb címkék, akkor megjeleníthetjük ezeket címkefelhő formájában, ha az Explore / Popular Tags menüpontra kattintunk.

Látható hogy például a wedding (esküvő), party, family (család), friends (barátok), travel (utazás) címkék nagyon közkedveltek.

Legnépszerűbb digitális kamerák

Azt is lekérdezhetjük, hogy a flickr közösségen belül melyek a legkedveltebb fényképezőgép márkák. A diagrammokat az Explore / Camera Finder menüponttal jeleníthetjük meg.

Adott színű képek keresése

A flickr rendszerhez kapcsolódóan számos más szolgáltatás is elindult. A http://www.krazydad.com/colrpickr/ címen például elérhetünk egy olyan alkalmazást, ahol olyan fotókat tudunk keresni, amelyeken egy adott szín dominál. Így ha például egy narancsos árnyalatú képre van szükségünk egy prezentációban, nagyon egyszerűen kereshetünk ilyeneket.

Keresés vázlat alapján

Másik érdekes szolgáltatás, hogy az általunk megrajzolt vázlathoz hasonló képeket keres a rendszer. Ezt a http://labs.systemone.at/retrievr/ címen próbálhatjuk ki.

A bal oldalon rajzoljuk meg az ábrát, majd várjunk egy kicsit, és jobb oldalon megjelennek azon képek, amelyek színvilágukban és elrendezésükben hasonlóak a vázlathoz.

Zárszó

Látható, hogy a rendszer mennyi funkciót tartogat, és koránt sem értünk a végére a bemutatónak. Reméljük sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy a gyakorlatban is kipróbálják a portál lehetőségeit.

Ajánlott linkek

Abonyi-Tóth Andor