Google Glass okosszemüveggel az iskolapadban
2014/06/25 13:08
1254 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hamarosan kis hazánkba is megérkezik a viselhető eszközök egyik legújabb fajtája, az okosszemüveg. Nem kell már sokat várni és itthon is teljesen természetessé válhat az okosszemüvegek használata éppen úgy, mint most az okostelefonoké. De valójában mi is ez a technológia és hol vehetnénk hasznát?

google-glass-horizontal

Számítógép a keretben

Az okosszemüveg nem más, mint egy miniatűr számítógép, amit a szemüvegek keretébe építenek. Ez a számítógép a mai okostelefonok tulajdonságával ruházza fel a szemüvegeinket. Fényképezhetünk, telefonálhatunk, de akár navigációként is használhatjuk. Ezeken kívül azonban a típusoktól erősen függő egyéb lényeges tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Először 2012-ben hallhattunk némi információt az akkor még Project Glass névre keresztelt okosszemüvegről. Ezt követték a kevésbé ismert, de szintén profi informatikai vállalatok egyéb szemüvegei, mint a GlassUp vagy a ReconJet.

Különleges helyzetekre

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ez mégis miért jó nekünk? A mai okostelefonokkal is készíthetünk videókat, képeket - a telefonálást már meg sem kell említeni. Az okosszemüvegekben rejlő lehetőségek a mindennapi használat mellett leginkább egyedi, különleges helyzetekben használhatóak ki: így például nehéz fizika munkát végzők számára jelenthet segítséget a munkájuk során. Vagy olyan helyeken, ahol fontos, hogy mindkét kezünk szabad maradjon. Gondoljunk csak bele, hogy egy hatalmas gép belsejében dolgozó munkás számára milyen jól jöhet egy okosszemüveg a szerelés során... Elég néhány hangalapú kérés a szemüveg felé és máris a szemünk elé vetül az adott gép alaprajza, amely alapján a munkát könnyedén elvégezhetjük.

Irány a CERN!

Az oktatásról sem szabad megfeledkezni. Fontos, hogy felismerjük a benne rejlő lehetőségeket, amelyek az oktatást forradalmasíthatják. Az Egyesült Államokban már több orvos használta a Google Glass okosszemüveget oktatáshoz. A diákok jegyzetelhetnek, közben valós időben kereshetnek megoldást az órán felmerülő problémákra is. Nyelvórákon szótárazhatnak, de az adott szavak kiejtése miatt sem kell második félhez fordulni. Már az is előfordult, hogy az egyetemen tanuló orvostanhallgatók számára élőben közvetítettek egy műtétet, ahol az egyik orvos a Google Glass segítségével élőben ismertette az életmentő műtétet és a beavatkozás alatt lehetőség nyílt a kérdések feltevésére és megválaszolására is, mégpedig valós időben.

Az okosszemüvegeknek köszönhetően azonban már olyan helyekre is eljuthat egy osztály, ahová egyébként nem lenne lehetősége. Egy szintén az Egyesült Államokban élő, az interneten keresztül oktató magántanár adott lehetőséget egy ottani iskola diákjai számára, hogy eljussanak a CERN-be. A diákok egy videó alapú hívásnak köszönhetően egy, a tanár fejére szerelt okosszemüveggel körbejárták a CERN épületét, miközben a tanár részletesen bemutatta azt, majd a felmerülő kérdésekre is válaszolt. A beszámolók alapján az osztály rendkívül élvezte és nagyon informatívnak tartotta a rendhagyó osztálykirándulást.

Ezek mellett egyre több a csináld magad (DIY) videó, amelyekkel különböző feladatokat mutatnak be az érdeklődők számára.

Ha szeretné tudni, hogy miként segít beteg gyerekeknek a szemüveg vagy milyen alternatívák vannak az okosszemüvegek piacán, látogasson el az okosszemuvegek.hu weboldalra ahol mindig naprakész információkat találhat a témát illetően.