Gyermekeink és az internet
2014/03/03 08:00
2392 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Míg a hatvanas-hetvenes években a televíziózás jelentett új kihívást a szülők számára a kisgyermekek nevelésében, manapság ez az internet használata során lép fel. A gyermekek látják, hogy a szülők és az idősebb testvérek naponta többször neteznek, ma már a gépet is hamar megtanulják önállóan kezelni, de az internetre való „ráengedés” gondosabb felkészítést igényel.

Mint az előző részben is írtuk, gyakorlatilag reménytelen vállalkozás manapság egy 5-6 éves kisgyereket eltiltani a géptől, ha azt látja, hogy a szülei vagy az idősebb testvére azt napi rendszerességgel használják, főleg ha ők is több órán keresztül teszik ezt.

A televízió megjelenésekor egyben biztos lehetett a szülő: a gyermek csak olyan tartalmakkal találkozhatott a normális műsoridőben, ami ellenőrzött volt, maximum életkorilag nem tudta teljes egészében megérteni, de ami neki nem megfelelő tartalmú műsor volt, azt már este olyan későn adták, hogy akkor biztos nem volt ébren, nem tudta megnézni.

Ez a fajta ellenőrzöttség és időbeli elzárás viszont már nincs meg az interneten, a tartalmak gyakorlatilag cenzúrázatlanul kerülnek fel, a legdurvább jogi visszaéléseket igyekeznek és tudják csak az egyes nemzeti felügyeleti szervek kiszűrni. Így nem marad más, az idősebbeknek kell figyelni arra, hogy mit érhet el a kisgyermek, milyen tartalmakat tekinthet meg.

Korra szabottan

A különböző platformokra is léteznek már megoldások 4 éves kortól, főleg ha a szülő hajlandó rá költeni is, amint a Kido’z nyitólapján lehet látni. A szülői jelszóval védett, anélkül nem elérhető felületen keresztül csak szigorúan ellenőrzött tartalmakat érhet el a gyermek.

biztonság

A hazai megoldások általában ingyenesek.

A már emlegetett VideaKid mesefilmjei egy viszonylag szűk érdeklődési kört fednek le, hamar felmerül az igény a további érdekes helyek felkeresésére. A www.kacifant.hu címen elérhető Kacifánt nevű, védett tartalmú kereső bizonyos kulcsszavakra eleve nem ad találatot, mint például háború, méreg, más szavakra viszont főleg a saját gyűjteményéből ajánl elemeket.

biztonság2

A kicsiknek szóló kereső nagyjából 10 éves korig elégíti ki az igényeket, később más keresőket is meg kell tanítani használni, ez már az iskola dolga is. A Kacifánt rendszernek vannak azért gondjai, például a „barátságos internet” keresőszavakra ingatlan hirdetést ad ki, tehát felügyelet nélkül ezt sem érdemes használni.

A keresés nem volt véletlen: a Barátságos internet oldalon át ugyancsak e korosztályt megcélzó szűrt tartalmat érhetünk el. Az oldal alapfilozófiáját két rajzban foglalták össze zseniális módon:

biztonság3 forrás: www.baratsagosinternet.hu

Magyarországon elindult az úgynevezett Biztonságos Internet Program, amelynek keretében immár több száz iskola tízezernél is több munkaállomásán használhatják a nebulók biztonsággal az internetet. Bármely magyarországi iskola csatlakozhat a programhoz, költségek nélkül. A FürkÉSZ oldalára lépve láthatjuk, hogy komoly szervezetek állnak az oldal működtetése mögött, és 5 lépésre bontva meg is találjuk gyermekek számára legfontosabb tudnivalókat a neten való munkához.

biztonság4

FürkÉSZ szabályok

A FürkÉSZ szabályok ismerete különösen fontos, betartásával nagyobb biztonságban lehet gyermekünk az internethasználat közben.  Az öt egyszerű szabályt be is mutatjuk, mivel a nagyobbak számára is hasznosak lehetnek:

  1. A neved, a címed, a mobilszámod, a jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek.
  2.  Csak akkor találkozz a neten megismert személlyel, ha szüleid is elkísérnek! Kérj tőlük engedélyt a találkozóra - ha nem tudnak elkísérni, más felnőtt menjen veled!
  3. Ne nyiss meg számodra ismeretlen e-mail címről érkező üzeneteket! Ne nyiss meg nem jól ismert személytől érkező e-mail mellékleteket! Könnyen lehet, hogy ezek a számítógépre veszélyes vírusokat tartalmaznak!
  4. Ne feledd, nem tudod ellenőrizni, hogy internetes ismerőseid azok-e, akiknek mondják magukat! A chat-szobákban mindig maradj a nyilvános felületen, és ha kényelmetlenül érzed magad, egyszerűen lépj ki!
  5. Meséld el szüleidnek, tanáraidnak, ha valami aggaszt! Bízz bennük!

(Forrás: http://www.baratsagosinternet.hu)

A hazai kezdeményezések mellett számos külföldi, köztük uniós program is létezik. Ilyen a Safer Internet Program, amelynek számos hazai követője és tagja van már. Az internet biztonságának nemzetközi napja is van, minden év február 11-én külön is foglalkoznak ezzel.

biztonság5

A különböző korosztályok számára speciális oktatási anyagokkal és tréneri felkészítéssel egészül ki a rendszer, így igazán professzionális segítséget kapnak a veszélyeztetett felhasználók, akik ebben az esetben a felnőttek is lehetnek!

Korlátozva

Bár nagyon sok esetben a korlátozás csak felszíni kezelés, valódi ismereteket nem nyújt a későbbi önálló munkához, de főleg a „mikor és meddig használható” a gép és a netezési kérdésekben egyértelmű határokat lehet a segítségével megszabni.  A gyermekek nagy bánatára a számos szülői kontroll program ingyenes, sőt az operációs rendszer része, vagy ahhoz könnyen telepíthető.

A játékok esetében az alábbi tartalmi korlátozásokat lehet egyénileg is beállítani a korhatár mellett, a csoportokat már önmagukban is érdemes megmézni.

biztonság6

A Windows alatt az XP-hez is létezik már a Live Családbiztonság csomag, hasonló alkalmazás az utódokban alapelemként  érhető el. Számos más módszer is kínálkozik, amellyel a szülők, tanárok kiszűrhetik az internet veszélyes anyagait. Ilyen megoldás például az ingyenes Ubuntu Christian Edition, de aki pénzt is szán rá, az választhatja a Net Nanny Parental Controls vagy McAfee Parental Controls programokat is.

Visszaélések a gyermekek naivitásával

Alig akad olyan szülő, aki ne nyomtatott volna gyermekének neten talált kifestő sablont. Sok oldal szinte kínálja is magát. Amint a gyermek már nagyobb lesz, egyre lazábban vesszük a felügyeletet, és ezzel élnek vissza sok esetben az internetes csalásokra specializálódott személyek.

A számtalan ingyen sablon közül nyilván azok a legnépszerűbbek, amelyek valamely ismertebb figurát ábrázolnak. A csalók pont ezt használják ki: a sok ingyenes kép mellett olyan tartalmakat is elhelyeznek, amelyek rejtett módon egyfajta előfizetéshez kötötten tölthetőek csak le, ami lehet, hogy egy ingyenes próbaidőszakkal kezdődik, de ha az alatt nem szüntetik meg a tagságot, akkor már borsos számlákat küldenek a naiv regisztrált számára. Sok szülő ilyenkor inkább fizet, mint hogy az ügyvédek és a bírósági per egyéb költségeit is a nyakába vegye, jóllehet ez utóbbit kellene tennie, mert ezek a trükkös előfizetésekre csábítások nagyon ritkán tartalmaznak jogos követeléseket.

Az ilyen és hasonló adathalász oldalak ellen az idősebbeknek is célszerű ismereteket gyűjteni. Számos webhely közül talán a Startlap http://internetbiztonsag.lap.hu/ címen elérhető gyűjteménye segít a legtöbb területen, kezdve a vírusvédelemtől az interneten történő vásárlásig mindennel foglalkozik.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke