Ha unod a billentyűzetet - különleges játékvezérlők
2013/11/14 08:00
935 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem megszokott, hogy az elektronikai eszközöket lábbal irányítsuk, pedig számos eszköz áll ilyen irányítási megoldásra már ma is a rendelkezésünkre. Pár ilyen eszközt mutatunk be röviden, amelyek honlapját érdemes további információkért felkeresni.

Az már lassan megszokott lesz, hogy mozgásérzékelőkkel felszerelt játékkonzolokat lehet kapni, amelyek kiváltják a billentyűzetet és az egeret, száműzik a különböző kézi beviteli eszközöket, gyakorlatilag a test tényleges mozgásait is tudják követni minden extra kiegészítő nélkül.

A valóságos környezet visszaadásának megvalósításához az autósjátékok szerelmesei már régóta igazihoz hasonló kormányt tekergetnek, sebváltóval váltanak, igazi pedálokat nyomkodnak.

A csak lábbal történő irányításra is születtek már eszközök, amik igazán megdolgoztatják a felhasználókat.

A szőnyeg ördöge

A lányok meghódítását se hagyhatták ki az elektronikus eszközök gyártói, a síró és pisilni képes babák után a táncszenvedélyüket célozták meg. Alapvetően számukra fejlesztették ki a táncszőnyeget, amivel tévére vagy számítógépre kapcsolva a táncszínpad világát varázsolhatjuk a gyerekszoba közepére.

lábvezérlés

Az eszköz számos változata közül olyan is van, amely önmagában használható, de létezik kivetített változata, amely valójában csak a parkettra vetített képként jelenik meg, így bárhol használható, ahol van egy-két négyzetméternyi sima felület. Az eszköz jövőjét pont a játékgépekhez kapható mozgásfelismerő rendszerek megjelenése tette kétségessé, de alacsony áruk miatt még biztos versenyképesek maradnak egy ideig.

Deszkán a szobában

Közeledik a tél, vele a sí- és snowboardszezon. Aki már régen volt a pályán, annak nem kell már az idei havat keresni, hogy felelevenítse a deszkás tudását, mindezt megteheti a szobában is, anélkül, hogy utaznia kellene, a hó és a hideg kellemetlen vonzatainak átélése nélkül.

lábvezérlés2

Ha ugyan nem is adja vissza teljes mértékben a műdeszka a havas pályákon való száguldás örömét, de az egyensúlyérzéket és a koordinációt biztosan fejleszthetjük vele, és az izmainkat is alaposan át fogja mozgatni. Például a tévére köthető iJoy deszka három sebesség és nehézségi szintet kínál, így az amatőr kezdő is megismerheti segítségével az alapmozdulatokat, de hármas szinten a pálya deszkás ördögei is megtalálják a kihívást.

A cég persze gondolt azokra is, akik a melegben és a nyílt vizeken akarnak deszkán állva maradni, azaz szörfözni. A készülék szörf változata is létezik, ahogy más gyártó a síelés klasszikus szerelmeseit célozza meg, és a léceken való siklás élményét adja vissza szerkezetével.

Taposómalom

WizDish, vagy másképpen taposómalom egészen más élményt nyújt. Ez az enyhén homorú, merev, csúszós műanyag felületen egy speciális talpú cipővel mozoghatunk, egy kicsit a korcsolyázáshoz hasonló módon. A rendszer egy könnyen megtanulható mozdulatot haladásnak értelmez, de hasonló könnyen elsajátítható mozdulattal fordulhatunk és állhatunk is meg a felületén. Egy kis gyakorlással már egy VR (virtuális valóság) játékban szemüveggel kiegészítve is mozoghatunk vele, de ez utóbbi csak akkor javasolt, ha a mozgásunk már biztos, mert a jégen is elcsúszhatunk, de nagyobb bajunk nem lesz, itt azért érdemes az elesés ellen egy felfújható matraccal vagy felfüggesztéssel biztosítani magunkat a sérülések ellen.

lábvezérlés3

A képen látható biztosító felfújható matrac ugyan eltakarja az eszközt, de egyben biztonságossá is teszi, mert a virtuális világban mozogva a játék hevében könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke