HelpAPP – Tudj meg többet a gyerekekkel szembeni erőszakról!
2013/11/19 08:00
2273 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Bántanak? Veszélyben érzed magad? Segíteni szeretnél másoknak? Néhány gombnyomás és megtalálhatod a megoldást.

Az alkalmazás a YouTube-on

Az UNICEF a világ vezető, gyermekekkel foglalkozó humanitárius szervezete. Világszerte 192 országban, elkötelezetten dolgoznak a gyermekjogok védelméért. Segítenek katasztrófa esetén, segítenek a trópusi betegségek megelőzésében, élelemhez és ivóvízhez juttatnak rászoruló gyermekeket, támogatják az oktatást, kiállnak a gyermekjogok mellett. Említést érdemel továbbá a gyermekvédelem terén betöltött szerepük.

Mobillal az erőszak ellen

Ingyenesen letölthető telefonos alkalmazásuk a bajban lévőknek, illetve a segíteni szándékozóknak nyújt nélkülözhetetlen támogatást. Az alkalmazás nyitóoldaláról közvetlenül elérhetők segélyhívó számok, illetve további, saját számok és e-mailek adhatók hozzá. A helymeghatározó funkcióval akár sms-ben, akár e-mailben tudjuk értesíteni pontos GPS koordinátákkal a címzettet.

Megoldást keresek!

Ki? Hogyan? E közül a két kérdés közül kell választanunk. Tizennyolc személy közül választhatjuk ki a problémást, legyen szó szülőről, felnőtt rokonról, tanárról, edzőről vagy akár munkatársról. Nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is lehetnek az elkövetők, így ismerős gyerek, idegen gyerek, osztálytárs és sorolhatnánk. Hogyan? Az elkövetés módjánál kilenc lehetőséget látunk: megver, csúfol, kiközösít, zaklat, zsarol, fenyeget, szavakkal bánt, kényszerít, rossz elvárások, kihasznál, online vagy szexuálisan zaklat és további hat lehetőség. Ha kiválasztottuk a két szempontot a Mit tegyek? gombra kattintva megoldási javaslatokat olvashatunk. Segítséget kapunk a viselkedésünkkel kapcsolatban, javaslatot, hogy mit válaszoljunk a sérelmezőnek, illetve hová forduljunk, ha nem oldódik meg a probléma.

Többet szeretnék tudni

Valódi bántalmazás vagy félreértés? Többek közt ennek eldöntésében segítenek a leírások. Tizenegy témakörben szerezhetünk további információkat. Testi, lelki, iskolai, online, zaklatás, elhanyagolás stb. Az egyes témaköröknél egy definíciószerű leírással ismerkedhetünk meg, majd az adott problémakör leggyakoribb formáival. A leírás segít abban is, hogy könnyebben tudjuk eldönteni valóban szemben állunk-e az adott problémával. A lényegre törő, kiválóan megfogalmazott bántalmazási jelek nagyban segítik a probléma megfogalmazását és konkretizálását.

Hogyan segíthetek én?

A problémák felismerését követően segítséget kapunk abban ki, kik és hogyan segíthetnek. Egyszerű, hasznos tanácsok, amik sokszor azonnal segítenek. Arról is olvashatunk, hogyan előzzük meg, hogy mi magunk is áldozattá váljuk, akár passzívan, akár segítőként fellépve. Az alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy saját ötleteinket is megosszuk a készítőkkel.

Gyereknek, szülőnek, pedagógusnak

Az alkalmazást le kell töltenie minden gyereknek, szülőnek és pedagógusnak. Nincs olyan közösség, ahol ne találkoznánk az említett problémák legalább egyikével! Nézzétek, nézzék meg! Ugye igazat írtunk?

A témában korábban született cikkünk: Kiáltsd inkább, „Tűz van!”

Próbáld ki!

Marsi Zoltán cikke