Hunyadi hadai - letölthető játék
2008/08/30 08:00
18484 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Hunyadi hadai egy körökre osztott stratégiai játék, amelynek célja, hogy a szórakoztatás mellett segítse a felhasználóknak átélni és megérteni a magyar történelemnek ezt a fényes, de sötét árnyakkal terhelt korszakát.

hunyadis1

Első látásra nyilvánvaló, hogy a szoftver a mai sikerjátékokhoz képest nagyságrendekkel kevesebb pénzből készült, de nem is kíván versenyre kelni velük. A Hunyadi hadai elsődleges célja, hogy színesítse a magyar történelemoktatást.

A fejlesztőcsapat a Rákóczi-szabadságharc és az 1848/49-es szabadságharc feldolgozása után nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy középkori játékot kezdett építeni. 

A játékot úgy tervezték, hogy a korszak másutt lezajlott világtörténelmi jelentőségű eseményeiről a felhasználó értesítést kapjon, ám végül némi meglepetéssel vették tudomásul, hogy alig találtunk ilyeneket. (Ezek nagy része is olyan, amelynek a jelentősége a kortársak számára korántsem volt nyilvánvaló). Ennyire unalmas korszakot választottak volna? Nem. Egyszerűen arról van szó, hogy a jelentős dolgok itt történtek, Magyarország déli határainál és a Balkánon; a magyar történelem során talán utoljára, nem csak elszenvedői, hanem alakítói is voltunk az eseményeknek.

 világtörténelem súlypontja itt volt valahol Nándorfehérvár, Konstantinápoly, Várna és Rigómező között. Amikor leülünk a gép elé és elindítjuk a játékot, jusson eszünkbe: az 1440-es, 1450-es években Magyarország még nagyjából egy súlycsoportban volt az Oszmán Birodalommal, és akkor még talán megállítható lett volna az az áradat, amely a következő évszázadban elnyelte a magyar királyságot, és megváltoztatta történelmünket.

A játék letölthető a linkre kattintva.