Irodalmi arcképcsarnok (CD-ROM)
Kormos Edit
2004/04/04 10:51
1583 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A irodalomtörténet legkiemelkedőbb szerzőinek életébe és művészetébe pillanthatunk bele Hegedűs Géza üdítő segédletével.

Holt költők élő csarnoka

Hegedűs Géza több mint 400 alkotó életútját mutatja be Homérosztól egészen napjainkig. Úgy tárja elénk ezeket a portrékat, mintha személyes ismerőseiről mesélne. Színes adomáival, anekdotáival képes emberközelbe hozni régmúlt korok alkotóit is. A könyvekből már ismerős személyes hangvételű esszéket most már digitális formában is olvashatjuk. A CD-ROM keresőrendszere lehetővé teszi, hogy bármely szóra, kifejezésre rákeresve érdekes összefüggésekre, utalásokra leljünk a teljes anyagban, ezáltal izgalmas szellemi kalandozásra nyílik lehetőségünk.

Vallomás - nem lexikon

De Hegedűs Géza arra is figyelmeztet minket, hogy mindez nem rendszeres irodalomtörténet, és nem is irodalmi lexikon - gazdag gyűjtemény, de nem teljes. Sokkal inkább egy irodalmat és benne a mi magyar irodalomtörténetünket nagyon szerető íróember vallomása elődjeiről, mesteréről. Ettől azonban inkább még élvezetesebb olvasmány és hasznos segítség az iskolai felkészüléshez tanárok és diákok számára egyaránt.

A kiadó

A kiadvány az Arcanum Digitéka sorozat tagja. Habár a kiadó nem kifejezettem irodalmi CD-ROM-ok kiadására szakosodott, több hasonló kiadványt is találhatunk a sorozatban, mint például: Jókai Mór összes művei, Mikszáth Kálmán összes művei, Németh László összes művei, Shakespeare összes művei, Nyugat 1908-1941 és a Verstár, ami 49 magyar költő összes versét tartalmazza.

Rendszerkövetelmény: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP, CD olvasó

Széni Katalin