Ismerkedés az emberi testtel
2013/10/30 08:00
6570 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Cikkünkben néhány online anatómia programot mutatunk be, ami kiválóan alkalmas tanulási célra, de érdeklődésből, sőt időtöltés gyanánt is.

Az emberi test Az emberi test

Digitális ábragyűjtemény

Anatómiai ábrák gyűjteményének tekinthető a Wikipedia oldala, mely jelenleg 1247 ábrát tartalmaz. Vannak közte színes és fekete-fehér ábrák, kivétel nélkül latin feliratokkal. Az oldalon az ábrák rendszerezett gyűjteményét is megtaláljuk, ezeket szervrendszerekbe csoportosították.

Interaktív anatómia

Az Inner Body angol nyelvű anatómia oldalon tizennégy emberi szervrendszer felépítésével ismerkedhetünk meg. A szervrendszer kiválasztást követően a vizsgált személy nemét érdemes beállítanunk, majd szervrendszerenként akár százas nagyságrendű testrésszel ismerkedhetünk meg. A kiválasztott testrészre kattintva annak nagyított képe tárul elénk, igényes grafikai kivitelezésben. A felső menüsorban célirányosan az egyes szerveket is kiválaszthatjuk, majd lépésről lépésre feldarabolhatjuk őket megismerve felépítésüket.

Anatómia alkalmazás

A Tinybop nevű cég kifejezetten gyerekeknek készítette el az emberi test felépítését (iPhone és iPad alkalmazás). Nem titkolt szándékuk, hogy az interaktív animációk segítségével megismertessék a gyerekekkel a csontváz, az izom-, az ideg-, a keringési-, a légzési- és az emésztési rendszer részeit. Az ismeretbővítés és az érdeklődés kialakítása mellett nagyszerű lehetőség az egészséges életmódra nevelésre is, az alkalmazás használatakor azonban célszerű a szülői segítség is, hogy könnyen érthetővé váljanak az ismeretek.

Ingyenesen letölthető

Ingyenesen tölthető le a 3D Virtual Human Anatomy Studio. A 24 MB-os program ingyenességének megfelelően szerényebb grafikai megjelenést produkál. Az egér segítségével számos lehetőségünk van, a test lecsupaszítása, forgatása, egyes részek nagyítása. A magyarázó szöveg természetesen angol. A vázrendszernél mozgás közben is megnézhetjük a vázrendszer alkotóinak viselkedését. A belső szerveket és szervrendszereket azonban hiába keressük, a program csak a vázrendszerre korlátozódik.

Fizetős oldalak

A fizetős oldalak száma is végtelen a témakörben, mi itt kettőt mutatunk be. Nagyon igényes és könnyen kezelhető a 4D ANATOMY legalább is az ingyenes próbaverzió alapján. Természetesen maximális interaktivitásra van lehetőségünk, többnyelvű feliratozás mellett. A csomag teljes ára egyébként 200 dollár. Lényegesen húzósabb ára van a 3D Human Anatomy DVD-nek, amely egyes részei 24 órán keresztül ingyenesen tesztelhetők. Jó hír, hogy darabokban is megvásárolható, számos képzéstípus számára. Pl.: nővér, fogorvos, jógaoktató, tánctanár stb.

Anatómia játékok

Végül a TanárBlog egyik bejegyzését ajánlanánk, mely az anatómiával kapcsolatos játékokat gyűjtötte össze. Az egyikben az agy területeit kell az elnevezésükkel párosítani memóriakártya szerűen, míg a másikban a megfelelő izomra kell rábökni. Ezek mellett kirakhatjuk az emésztő rendszert puzzleból, továbbá a szívet is. A TanárBlog által ajánlott oldal összesen kilenc játékot kínál.

Marsi Zoltán cikke