Kellemes nyári időtöltések
2014/08/12 08:00
1589 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Összegyűjtöttünk néhány alkalmazást a növények iránt érdeklődőknek. A nyárvégi szabadidő kiválóan alkalmas, hogy érdeklődésből megnézzük ezeket.

Növényhatározó

Remélhetőleg, mind a mai napig több családnál fordul elő, hogy kirándulásaikra magukkal visznek egy növényhatározó könyvecskét. Kicsit utánajártunk milyen lehetőségek vannak erre az okostelefonok világában. A Leafsnap (IOS) egy vizuális felismerő szoftveren alapul, mely a levélről készült fotót követően képes az adott fa meghatározására. Az ingyenes, amerikai alkalmazás közel kétszáz fajt mutat be, sajnálatunkra jó pár európai (sőt Egyesült Államokbeli) faj azonban kimaradt a gyűjteményből. Azonban a lenyűgöző, nagyfelbontású képek (levél, virág, termés stb.)nézegetése remek időtöltést jelent és belekóstolhatunk abba, hogy hamarosan ehhez hasonló alkalmazásokat használunk majd határozókönyvek helyett.

Az alkalmazás weboldala

Használatáról egy film

kep1

Gyógynövények

Gyógynövény alkalmazások tekintetében – különösen androidos készülékekre – számtalan lehetőség kínálkozik. Fajgazdagság, kivitelezés, képminőség és szakmaiság szempontjából a Wild Berries and Herbs-et választottuk, mely 180 európai és Észak-amerikai faj leírását tartalmazza. Az előfordulás és a morfológiai jellemzők mellett természetesen pontos instrukciókat kapunk arra, hogyan és mire használjuk az adott gyógynövényt.

kep2

IOS-ra is számos lehetőség kínálkozik a témában, szinte kivétel nélkül fizetős verzióban. Az 1 dollár körüliek bizony szerények, 40-80 faj leírását tartalmazzák csupán, sok esetben gyenge a képminőség vagy apró a betűméret. A 2 dollárért kínált Medicinal Herbs Encyclopedia-t javasoljuk, mely 330 faj részletes leírását öleli fel, kiváló fényképekkel, részletes alkalmazási útmutatóval. Az alkalmazás számos további funkcióval rendelkezik, többek közt saját jegyzeteket készíthetünk az egyes fajokhoz, tetszőlegesen jelölhetjük sé rendezhetjük azokat.

kep3

És, hogy a WindowsPhone használók se érezzék magukat elhanyagolva nekik is javaslunk egy témába vágó alkalmazást. Az értékelést jelentősen nehezítette, hogy a kipróbált három alkalmazáshoz semmiféle értékelést nem találtunk, így csak a saját tesztünkre támaszkodhattunk. Kivitelezés és áttekinthetőség, no és az információmennyiség tükrében végül a Medicinal Herbs-re esett a választás (versenyben volt még a Medicinal Plant Book és a Medicinal Plants and Herbs). A kb. 100 fajt felölelő alkalmazás könnyen áttekinthető, átfogó képet ad az adott gyógynövényről.

kep4

Kerti növények

A következő keresgélésünk a növénynevelés témakörét célozta meg. Kerti és szobanövények gondozásával kapcsolatban szerettünk volna megfelelő alkalmazásokat találni.

Android rendszerre a legtökéletesebbnek a Garden Plants Growing Guide tűnt, mely gyakorlatilag mindent felölel a kerti növények termesztésével kapcsolatban. A legnépszerűbb 75 termesztett faj közt találunk dísznövényeket, gyógynövényeket és zöldségeket is. A leírásokból megtudhatjuk, melyik növényt mikor és hová érdemes ültetni, mikor virágzik, milyen gondozást igényel. A képek segítenek a kerttervezésben, továbbá van lehetőség saját feljegyzések készítésére is.

kep5

IOS alkalmazást nyugodt szívvel nem tudunk javasolni a témában, azonban Windows Phone-ra ismét több, színvonalas lehetőséget is találtunk.

A My Garden igazán esztétikus megjelenésű, amely a leírások mellett kiválóan alkalmas a szükséges kerti munkák ütemezésére, majd azok végeztével a kert állapotának frissítésére. Nagyon tetszetős a közösségi funkciója, melynek kapcsán több ezer embertől kérhetünk tanácsot egy-egy témakörben, köztük elvétve ugyan, de egy-egy hazai honfitársunkra is rálelhetünk. A közösségi funkciónak köszönhetően a növényfajoknál nyomon követhetjük hány másik kertben található meg az adott növény, illetve hány gondozási tanácsot írtak már vele kapcsolatban.

kep6

Virtuális kertészkedés

Lenyűgöző dizájnnal rendelkezik a Windows Phone virtuális kertje, mely komoly közösségre tett szert. Az alkalmazás lehetőséget biztosít, hogy létrehozzuk saját kertünket, magokat ültessünk, azokat öntözzük, majd a gyönyörű virágokat gondozzuk, végül, ha úgy gondoljuk, vázába tegyük, vagy elküldjük valamelyik szeretett ismerősünknek. Természetesen a virágküldéshez személyre szabott kártyát is írhatunk. Be kell valljam engem rabul ejtett ez az alkalmazás. Flower Garden.

kep7

Marsi Zoltán írása