Készítsünk kreatív CV-t!
2015/02/06 12:15
3307 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mindenki eljut előbb-utóbb abba a pillanatba, amikor halomra küldözgeti az önéletrajzokat össze-vissza, és várja az álommeló megtalálását. Rengeteg módszer, jó tanács van arra, hogy színesebbé tegyük magunkat munkavállalóként.  Az ilyen lehetőségek egyike a kreatív önéletrajz. No de mit is jelent ez pontosan?

cv1 Forrás: Pinterest

A kreatív cévé stílusában egy szokványostól eltérő, kreatív kivitelezésű önéletrajz, mely ötletességével, stílusával képes felhívni a munkaadó figyelmét, másszóval kitűnik az önéletrajzok tömkelegéből. Ez az önéletrajztípus többnyire többnyire a kreativitást igénylő munkakörökben tud sikert aratni, de számos példa van arra is, amikor egy szokványos munkahelyen eredményes volt. Vigyázat: nem minden munkahelyen értékelik az ilyesmit. Mielőtt belevágnál, tájékozódj pontosan a követelményekről. A kreativitást előtérbe helyező munkaköröknél, ahol akár többszáz emberrel is versenyben állhatunk, ez könnyen lehet, hogy segíteni fog. Meg amúgy is nagyon király dolog, ha az embernek van egy ilyesmi a tarsolyában. A kreatív munkakörökben érdemes bevetni ezt a fegyvert.

cv2 Forrás: Pinterest

Hogy mikor érdemes, és mikor nem ajánlott bevetnünk ezt a fegyvert?

Amikor olyan állást keresünk, ahol viszonylag kevés jelentkező van, akkor jobb a biztosra menni – azaz egy hagyományos önéletrajz lehet, hogy biztosabb választás. Amikor viszont túljelentkezés van, akkor nagy valószínűséggel a munkaadó elvész az önéletrajzok tengerében, így elképzelhető, hogy egy kreatív megoldásra hamarabb felkapja a fejét. Ugyanakkor sose feledjük. a jó design csak kiegészítője a tartalomnak, nem helyettesíti azt.

Hogyan lássunk hozzá?

Még mielőtt a elkezdenél a template-ek között büngészni, a legfontosabb, hogy legyen meg a "száraz" információ, azaz az az anyag, amelyből egy standard önéletrajzot összeállítanál. Készíts jegyzeteket arról, hogy pontosan milyen kpet szeretnél alkotni magadról, illetve mi az, amivel különlegeset tudsz nyújtani a munkaadó elvárásaihoz mérten. 

Honnan merítsünk ötleteket?

1. Pinterest – Creative CV Inspiration

A Pinteresten található gyűjtemény egy igazán látványos és változatos felhozatallal áll elő. Mindenképpen érdemes végigböngészni, mielőtt munkához lát az ember. Ez egy igazi cévé-divatbemutató.

cv3 Forrás: Pinterest

2. A hongkiat.com 45 változatos, izgalmasabbnál izgalmasabb cévével áll elő.

cv4 Forrás: hongkiat.com

3. Az Ultralinx 14 poszter-szerű cévét ajánl. Stílusukban egymástól annyira nem különböznek, viszont az információátadás szempontjából nagyon szépen lefedik ezt a műfajt.

cv5 14 kreatív cv az Ultralinx-től

Ha sikerült ötletekkel feltöltődnöd, ideje belevágnod saját kreatíc cv-d elkészítésébe. Íme néhány lehetőség:

Ebben a cikkben a Smashfreakz 22 ingyenes template-et gyűjtött össze. Igaz ugyan, hogy a stílusosabbakhoz nem árt egy minimális photoshop ismeret, dealapjáraton viszonylag könnyen módosíthatók.

cv8

Szintén minimális photoshop ismerettel az Ultraupdates ingyenes gyűjteménye is könnyen használható. Ugyanakkor ez a legátfedőbb, legnagyobb választék, amelyre eddig rábukkantunk.

cv7

Az Xdesigns.net tényleg meseszép kollekciót állított össze. Az adobe termékcsomagot itt sem ússzuk meg, de a templateket nézve lehet, hogy megéri az erőfeszítést.

Magyarországon a kreativcv.hu a legismertebb képviselője a témakörnek. Jó útbaigazítást ad, egészen okés template-eket kínál, és némi költség fejében át is tervezik hagyományos cévédet.

cv6 Forrás: kreativcv.hu

A kreatív cévék manapság egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, és egyre több iparágban fogják szívesen fogadni a munkaadók az ilyen típusú kezdeményezéseket. Még akkor is érdemes kipróbálnod a készítését, ha pont ebben a pillanatban még nem látod, hol fogod hasznát venni! Munkára fel!

Címkék: