Könyvek a keresőben
2012/10/10 20:34
1654 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Jelenleg tizenöt millió kötetet tartalmaz a Google Books. A böngésző cég hét év huzavona után végre megegyezett az amerikai kiadókkal a könyvek közzétételét illetően. 

googlebooks_520

Hét éve tartó per zárult sikerrel, hiszen a Google Books megegyezett az Amerikai Kiadók Szövetségével: bekerülhetnek könyvek a böngészőből elérhető e-book oldalra. Így minden akadály elhárult a Google útjából, hogy világkönyvtárrá válhasson. A kiadók a jövőben eldönthetik, hogy engedélyezik-e egyes könyveik felvételét a Google Books-ba.

A sikeres döntés ellenére a keresőcég továbbra is harcban áll az amerikai írószövetséggel (Authors Guild). Paul Aiken, az írószövetség vezetője elmondta, hogy a Google továbbra is profitot termel a több millió szerzői jogvédelem alatt álló könyv felhasználásából, anélkül, hogy figyelembe venné az írók jogait. Így az írószövetség tovább perel.

Már tizenötmillió kötet elérhető

A 15 millió kötet digitalizálását világszerte működő könyvtárak segítik, így például a New York-i Közkönyvtár és a Stanford Egyetem könyvtárai. A digitalizált könyvek teljes szövegében lehet keresni, a keresett témának megfelelően pedig hirdetések jelennek meg egy-egy kiadóról, áruházakról. A szerzői jogok védelme érdekében a Google gndoskodik róla, hogy könyvei ne lehessenek teljes egészükben olvashatók, illetve ne lehessen szövegrészleteket kimásolni a dokumentumokból.

A Google Books Google Print néven vált ismertté még 2004-ben. Találatainak bármelyikére kattintva megjelenik egy felület, melyen a felhasználó a könyv egyes oldalait tudja megtekinteni. Az adatbázis folyamatosan bővül. A rendszeren keresztül a szerzői jogi védelem alatt nem álló könyveket PDF formátumban le is lehet tölteni. Számos könyvet Elphel 323 típusú kamerával olvasnak be, óránkénti 1000 oldalas sebességgel.

A Google Books jelenleg túlnyomórészt angol nyelvű könyveket tartalmaz. Magyar nyelven a legismertebb és legnagyobb forrás a Magyar Elektronikus Könyvtár, de érdemes megemlíteni a Digitális Tankönyvtár és az Elektronikus Információszolgáltatás oldalakat is. A Digitális Tankönyvtár magyar nyelvű egyetemi tankönyveket, jegyzeteket, tanulmányokat, tudományos cikkeket, folyóiratokat, oktatási segédanyagokat, tanári kézikönyveket tesz hozzáférhetővé elektronikus formában. Az EISz pedig a legfontosabb olyan hazai online szolgáltatás, amely hozzáférést biztosít a felsőoktatással és kutatásokkal kapcsolatos adatbázisokhoz, így segítve a felsőoktatás résztvevőit.