Kulturális technológia a Google jóvoltából
2013/05/22 08:00
2032 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Érdekel a Nemzeti dal eredeti kézirata, vagy az ausztrál őslakosok sziklarajzai? Megnéznéd Rembrandt portréit vagy Van Gogh festményeit, de nincs időd vagy pénzed elutazni? Az internet és a Google leveszi a válladról ezt a terhet. Az előbb említett dolgok ízelítőnek olyannyira kevesek, hogy még csak a felszínt sem karcolgatják. Több száz múzeum több ezer képe, szobra, használati tárgya tekinthető meg tökéletes minőségben a Google Art Project keretében.

Petőfi és Babits emlékei

Pár évvel ezelőtt néhány Google dolgozó azon kezdte törni a fejét, hogy miként lehetne a cég technológiáit a kultúra és a művészet népszerűsítésére használni. Ezzel vette kezdetét a Google Art Project. A munka haladtával a világ minden tájáról jelentkeztek intézmények, amelyek szerettek volna csatlakozni. Ma több ezer műalkotás érhető el nagy felbontásban, kiváló minőségben a projekt honlapján.

Az Art Project mindenképpen tiszteletreméltó kezdeményezés, még akkor is, ha nem pótolhatja a műtárgyakkal való személyes érintkezést, találkozást. Viszont az igazság az, hogy sok dolgot nem is lehet másképpen megnézni. Jó példa erre a Nemzeti dal eredeti kézirata. Petőfi Sándor írását az erős roncsolódás miatt 40 éve nem láthatta a szakembereken kívül senki. A kézirat ma már az Art Project galériájának részévé vált. A Google és Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából bárki elolvashatja.

nemzeti-dal Részlet a Nemzeti dalból

Maradva az irodalom témájánál, megtekinthető például Babits Mihály bombatalálatot ért írógépe vagy Ady Endre több kézirata, ceruzával írt verse és még számos irodalmi emlék nagy költőinktől és íróinktól.

Street view a múzeumban?

A Petőfi Irodalmi Múzeum mellett nemrég került be a gyűjteménybe az Iparművészeti Múzeum is. Ezzel együtt már négy hazai intézmény – a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria már évek óta szerepel az Art Projectben - tárgyait lehet megtekinteni a világhálón. Az Iparművészeti Múzeum kincsei közül olyanokat csodálhatunk meg az Art Projectben, mint pl. Rippl-Rónai Miklós Vörös ruhás nője, vagy Émile Gallé vázája.

egy-hires-kep Egy híres kép a sok közül

A magyar vonatkozású művek természetesen csak egy kis hányadát teszik ki a Google Art Projectnek, a nemzetközi választék behálózza az egész Földet. A művészetek iránt érdeklődő látogatók, olyan távoli országok galériáiba, múzeumaiba és tárlataiba nyerhetnek bepillantást, mit pl. Ausztrália, Japán vagy Indonézia. De olyan híres intézmények is képviseltetik magukat, mint a londoni Tate Modern, a párizsi Musée d’Orsay vagy a New yorki The museum of modern art, vagy a szentpétervári Ermitage.
A múzeumok közül számosban lehetőség van a Street Viewhoz hasonló módon szétnézni, az egér segítségével virtuálisan közlekedhetünk a kiállítótermek között, és ha valami megtetszett, akkor közelíthetünk is hozzá. Az egyes kiállítási tárgyak alapos vizsgálatára is van lehetőség, a nagy felbontású képekbe részletekbe menően belenagyíthatunk, ecsetvonások válnak láthatóvá, hímzések cérnaszálai bontakoznak ki a szemünk előtt.

Összetett szolgáltatások

Google felhasználói fiókunkkal egyszerűen léphetünk be az Art Projectbe, ahol felhasználóként kedvenc alkotásainkat egybegyűjtve létrehozhatjuk saját galériánkat. A megosztásról sem feledkeztek meg a létrehozók, egy-egy kattintással a legnépszerűbb közösségi oldalakon tehetjük láthatóvá, hogy éppen mi tetszik nekünk. A böngészést természetesen kereső is segíti, valamint a Google egyéb szolgáltatásaival is össze van kötve a rendszer. Például ha érdekel minket, hogy hol található egy múzeum, a Google Maps egy pillanat alatt megmutatja nekünk sok egyéb, hasznos információ kíséretében.

Akárcsak a legtöbb Google alkalmazást és szolgáltatást, az Art Projectet is remekül lehet hasznosítani az oktatás területén. Rajz- és művészettörténet tanárok, történelmet, irodalmat oktatók bizonyára nagyszerűen tudják alkalmazni munkájuk során. A Google Art Project kezelése egyszerű, a felület könnyen átlátható, nem vesz el semmit a művészetek élvezetéből.

A Google Art Project gyűjteménye itt tekinthető meg.