Laboreszközök rajzolása
2014/01/15 16:39
4530 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kémiai közlemények, a publikációk és a prezentációk, de akár egy feladatlap sem nélkülözheti a kísérleti összeállítás és az eszközök rajzát. A magyarázat nem ér sokat képi illusztráció nélkül. Vektorgrafikus eszközeivel ebben segít az ingyenesen elérhető ChemSketch program.

Modell és eszközrajzolás

A ChemSketch program professzionális fejlesztésű, alapvetően molekulamodellező program. A 12.0 verziónál tartó programnak freeware változata is elérhető. Minden ingyenesesen elérhető program tartalmaz valami felhasználói korlátozást, amellyel a rendszeres használóját a megvételre ösztönzi. No, nem kell rohanni a megvétellel, amíg a programot tanuláshoz és nem pénzkeresethez kívánjuk használni. A korlátozott funkcionalitás elsősorban a professzionális eszközök használatánál jelenik meg. A maximum 50 atomból összeállítható molekula-szerkezet persze már a középiskolában is kevés lehet.

A program a molekulaszerkezet mellett a kémiai laboreszközök rajzolására specializálódott vektorgrafikus alakzatokat tartalmaz. Az alakzatok tulajdonságainak változtatásával és egyéb vektorgrafikus funkciók segítségével minden berendezés, kísérleti összeállítás vázlata elkészíthető.

1

Alakzatok

Kísérleti összeállításunkat nem szükséges elemi objektumokból összeraknunk. Félkész és teljes összeállításokat találunk a Templates menüben, a Lab Kit kategóriában. Hét oldalon igen sok eszköz ábrája található a gyűjteményben, amelyek közül választani tudunk. A megfelelő eszközt kiválasztva a rajzlapra tudjuk tenni, majd tulajdonságait beállítani. Ilyen tulajdonság a teljes ábra mérete, a vonalak vastagsága és színe. Az ábrákat elforgathatjuk, tükrözhetjük, sőt részeire bonthatjuk. A legtöbb rajzot ebből a készletből tudjuk összeállítani.

2

Új eszközök ábrái

A hiányzó eszközöket és ábrákat magunknak kell elkészíteni. Így például talán a legegyszerűbb eljáráshoz, a szűrés bemutatásához a tölcsért és a szűrőpapírt is. A molekulák modellezéséről a Draw gombbal a rajzoló funkcióba térünk át. A kész ábráinkat a szükséges méretre módosíthatjuk.

3

A képernyő felépítése rajzoláskor

4

A minden vektorgrafikus rajzolóprogramban megtalálható rajzeszközöket (vonal, ív, sokszög, poligon stb.) az Eszköztárban találjuk. A rajzelemek tulajdonságait a Tools menüből kinyitható párbeszédablakban állíthatjuk be. A vektorgrafikus rajzolóprogramok legtöbb funkcióját, pl.: rétegkezelést, csoportosítást és bontást, színátmenet szerkesztést, igazítást stb. tartalmazza a ChemSkech.

A kész ábrákat a leggyakrabban használt rasztergrafikus képformátumokban tudjuk menteni. Sajnos hiányzik az svg formátumba való mentés, de lehet, hogy néhány verzió után ezzel is bővül ez a nagy tudású szoftver.

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke