Levél a világhálón
2014/08/08 08:00
1375 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1971 októberében Ray Tomlison egy olyan kommunikációs formát valósított meg, amely 43 év távlatából igazi mérföldkőnek számít az infokommunikáció történetében. Az első elküldött e-mail tartalmára ugyan már senki sem emlékszik, egy azonban biztos, hogy mindennapjaink részé vált ez a pofonegyeszű és villámgyors kapcsolatfelvétel.

girl_suring_on_web_with_modern_laptop-wide

Első az ARPANET

Az email az angol electronic mail kifejezésből származik, ami legegyszerűbben elektromos postaként fordíható le. A világ legelső elektronikus levélváltása két egymás mellett lévő számítógép között történt, amit az úgynevezett ARPANET hálózaton keresztül küldtek el.

Ez a rendszer tekinthető az internet elődjének, s nem véletlen, hogy ennek a sikeres működése eredményezte a későbbiekben azt, hogy az internet és az internetezés világszerte fontos része az emberek hétköznapi tevékenységnek. S ahogy a rendszerek tökéletesedtek, úgy hódított teret az emailezés, amely előbb keletkezett, mint az előbbiekben említett internet.

A kukac

Az email történtete 1965-ben kezdődött, amikor egy ma már matuzsáleminek számító nagyszámítógép több felhasználója között egyfajta kommunikáció zajlott. Ezt követően rendszerek sora váltotta egymást, míg nem 1971-ben Ray Tomlison a felhasználó nevének, illetve a számítógép azonosítójának elválasztására a kukac jelent használta. A @ jelet angolul „at”-nak nevezik, a magyar nyelvi használatban azonban előfordul, hogy csigának, ormánynak, farkasnak becézik.

Sőt, ez a csiga formájú karakter még távírókóddal is rendelkezik: rövid-hosszú-hosszú-rövid-hosszú-rövid. Az elválasztásra használt jelet nem a számítástechnika ismerte fel és használta először. A spanyolok arroba néven súlymérésre használták, míg Tomlison idejében Angliában az egységárat határozták meg vele. Az üzenetek ma már a számítógépek között SMTP típusú és Sendmailhez hasonló programok segítségével kerülnek továbbításra.

A felhasználók üzeneteiket POP, illetve IMAP típusú kapcsolatok segítségével töltik le  a kiszolgálókra. Nagyobb vállalati rendszerek esetében például Lotus Notes, Microsoft Exchange megoldásokat alkalmaznak. Az email alapvetően 7 bites ASCII szöveg átvitelére alkalmas, de a fejlesztéseknek köszönhetően ma már lehetőség van bináris adatok, így képek, hangok, stb. továbbításra az üzenetek mellékletében.

Itt a SPAM

Az email forgalom jelentős részét manapság az úgynevezett kéretlen levelek, üzenetek, vagyis a spamek adják.

Az első ilyen üzenetet egy DEC nevű cég küldte a Decssytem-20 nevű és a TOPS-20 operációs rendszer bemutatására 1978-ban. A május 3-án szétküldött levél azonban óriási port kavart akkoriban Amerikában, hiszen a cég illegálisan szerezte meg azt a címlistát, amelyre továbbították a kéretlen elektronikus levelet, amelyet csak 1973 óta hívnak spamnek.

A szó eredetileg egy konzervgyártó cég által használ kifejezésből származik: Shoulder Pork and hAM rövidítései. Általánosságban tehát elmondható, hogy aki internetezik, az emailezik is, hiszen az azonnali kommunikációnak ez a leggyorsabb formája. Pontosabban,a ma már a fiatalok körében egyre népszerűbb azonnali üzenetküldök mellett is, még mindig ez a kapcsolatfelvétel egyik legpraktikusabb módja.

Címkék: