Magyarország digitális földtani atlasza
2013/08/02 14:06
4276 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A földtani atlaszok a nem szakember felhasználó számára sokszor érthetetlenek, kezelhetetlenek. Magyarország interaktív földtani atlasza könnyen értelmezhető és felhasználóbarát, jóllehet itt is vannak a laikusok számára kevésbé érthető szakkifejezések. A földrajztanár persze nem laikus és jól használhatja a térképet földrajzórán is.

Geológiai térképek és földtani metszetek

A geológiai vagy földtani térképeket a tematikus térképek közé sorolhatjuk. Gyakran a földfelszínén található kőzetekről, azok elterjedéséről adnak információt. Mivel a kőzetek rétegesen egymás felett, illetve alatt helyezkednek el, ezért a felszín alatt található jellegzetes kőzeteket is megjeleníthetik a földtani térképek. Természetesen a térképek nem háromdimenziósak és a horizontális kiterjedés ábrázolására alkalmasak. A komplex felépítésű területeket a vertikális kiterjedésű földtani metszeteken ábrázolják, ahol jól láthatók, milyen kőzetrétegek helyezkednek el egymásra rakódva.

Digitális térképek a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet honlapján

A Magyar Állami Földtani Intézet (2012. április 1-től az Eötvös Loránd Geofizikai Intézettel történő összevonás után Magyar Földtani és Geofizikai Intézet) régóta készít színvonalas földtani térképeket, mely tevékenységet már a nagy előd, a Magyar Királyi Földtani Intézet is magas szinten művelt.

A 21. századi kihívásokra jól reagálva több szakmai digitális térkép található az intézet honlapján. Igen jól használható a laikus érdeklődők számára „Magyarország földtani atlasza”, mely egy interaktív, igen sok információréteggel rendelkező térkép, ráadásul kétnyelvű (magyar-angol).

Magyarország földtani atlasza

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet honlapján található digitális földtani atlasz Magyarország felszíni képződményit mutatja be. A legnagyobb felbontásban 1:200 000-es térkép jól zoomolható és a különféle kőzettípusok határozottan elkülönülnek a színezés miatt. Ha rátekintünk az országra a színek alapján is jól látható, hogy kőzettani értelemben középhegységeink jóval változatosabbak, mint az alföldi térszínek.

A térkép menürendszerében rákereshetünk településekre, de fürdőkre és tanösvényekre is. A fürdők ásványi összetevőiről, vízhőmérsékletéről és honlapjukról is precíz információkat kaphatunk. A térképi szemléletet erősíti, hogy kedvünkre jelölhetünk egy-egy területet és azon belül kereshetjük az érdekességeket. Egyre több geológiai tanösvény létezik hazánkban, melyekre szintén rákereshetünk a térképen.

Zagyva-földtani-térkép

Méréseket is végezhetünk a digitális atlaszon, sőt információkat is felvihetünk, akár feladatokat is adhatunk: pl. keressék meg a diákok, hogy a Zagyva folyó milyen kőzetek felett folyik az eredéstől a Tiszáig! Segítségképpen kijelölhetjük a folyó völgyét is. Érdekes lehet arra is rákerestetni, hogy nyári kirándulások, fesztiválok alkalmával mi volt épp a diákok lába alatt.

Az egyes geológiai képződményekre kattintva pontos leírást kapunk róluk, ezek azonban túlmutatnak a középiskolás tananyagon, ugyanakkor az érdeklődők számára izgalmas lehet rájönni, hogy mit is jelent például a „mélységi magmás biotitos ortoklászgránit; mikrogránit, gránitporfír, aplit”, ami egyébként nem más, mint a Velencei Gránit formáció kőzettani jellemzése.

Velencei-hg-földtani-térkép

További érdekes oldalak

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet 
Magyarország földtani atlasza
Magyarország földtani atlasza turistáknak

Barta Géza cikke