Megújuló Sulinet hálózat
2014/04/23 08:00
2038 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az 1997-ben elindított Sulinet hálózat technikailag közel 10 éve nem került központilag fejlesztésre. Ezalatt az otthonokban is elérhető alapvető sávszélesség 64 kbps-ról 10 Mbps-ra nőtt, ami várható is volt a Moore-törvény alapján, de ma is még jó pár intézmény ennél lassabb kapcsolatú. Ezt a nagy lemaradást igyekszik most az NIIFI, azaz a Nemzeti Információs Infrastruktúra Intézet bevonásával behozni az állam, sőt egy kicsit előre is gondolva fejleszteni.

Kevesen gondolják, de hazánk egyik legnagyobb hálózata a Sulinet. A nagyjából 4500 végpontos hálózat felhasználó létszáma jóval meghaladja az egymilliót, jóllehet nem mindenki egy időben dolgozik a hálózaton. A hálózatot használó gépek száma pontosan nem is ismert, mert ma már nem csak asztali gépekkel, hanem a tanárok és a diákok a saját mobil eszközeikkel is csatlakozhatnak a helyi hálózatokhoz, így a gépek száma akár másfélszerese is lehet a leltárban nyilvántartottaknak.

Az NIIF Intézet kettős feladatot lát el. Gondoskodik a hálózati eszközök cseréjéről, a sávszélesség emelésekről, és emellett a Sulinet Multimédia programokról, a Sulinet szolgáltatások ingyenességéről.

Hálózati eszközök cseréje

A Sulinet megújításának egyik lépése az intézményekben ma található (Cisco 1711 router és Cisco 2950 switch), igencsak elavultnak tekinthető eszközök korszerű eszközökre való cseréje.

Sulinet plusz

Az iskolák adathálózati csatlakoztatását biztosító 9 - 10 éves, elavult hálózati új készülékekkel való kiváltását az 5/2011(II.3) Korm. rendelet 2013. január 1-tól tette az NIIF Intézet feladatává, és az intézmények hálózatának, a Sulinetnek és az azon biztosított alapszolgáltatások működtetését és fejlesztését is.

A Sulinet + néven futó projekt keretében 2014 elejéig 2400 iskolában már megtörtént az új eszközök üzembe helyezése a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében. Egy másik pályázati forrásból folytatva napi 30 - 50 db iskolai végpont kerül felszerelésre a teljes befejezésig, így a két projekt keretében végül 2014 végéig az NIIF Intézet összes, közel 4500 végponton - a Sulinet-hálózat egészén - telepíteni fogja az új, korszerű hálózati eszközöket (Cisco WS-2950T-24 switch és Cisco 892FSP router) Ezek az eszközök a mai igényeknek megfelelő internet-csatlakoztatást tudnak nyújtani az intézmények számára.

Sulinet plusz2

Cisco WS-2950T-24 switch

Az új eszközök révén nem csak újra gyártói garanciával biztosított legújabb technológia kerül kiépítésre, hanem garantált és megbízható internet-kapcsolódás, a hálózat folyamatos működőképessége is biztosítható lesz, emellett a várható sávszélesség bővítések lehetőségét is megteremti. Ez utóbbi nagyon fontos, bár nem jelenti, hogy ez azonnal bekövetkezik, mivel az új hálózati eszközök telepítése inkább jelentősen a végpontok műszaki színvonalát és megbízhatóságát növeli.

Sávszélesség bővítések

A sávszélesség növelés problémájának megoldásán is folyamatosan dolgoznak, de ezt az anyagi erőforrások által megszabott keretek behatárolják. Az úgynevezett 0. fázisú bővítés keretében az 1 Mbps és 4 Mbps sebességű ADSL kapcsolatok sávszélessége 4 Mbps-re, ill. 8 Mbps-re emelkedtek, de a fejlesztés 1. és 2. fázisa keretében egy jelentősebb mértékű sávszélesség bővítés zajlik majd le, jellemzően a tényleges igényektől függően akár 1/1 Gbps, garantált le- és feltöltési sebességgel. Persze előfordul majd 100/100 Mbps, 40/40 Mbps, 100/10 Mbps, illetve 50/5 Mbps is, ha az adott intézmény esetében nem indokolt a nagyobb sávszélesség. Az egyes végpontokon kialakított sávszélesség konkrét értéke számos paramétertől függ, mint például az adott intézmény típusa, felhasználói létszáma, az elérhető technológiai lehetőségek, de lényeges lehet továbbra is sajnos a bekötés költsége.

Sulinet Multimédia program

A technikai megújítás mellett tartalmi korszerűsítések is elkezdődtek. Továbbra is várják azon érdeklődő intézmények jelentkezését, akik kedvet éreznek multimédia kísérleti pilot programban való részvételre. A pilot program keretén belül lehetőség van a szoftveres videokonferencia szolgáltatás és a tudományos videomegosztó portál, a videotorium.hu kipróbálására, és rendszeres használatára is. A pilotban való részvétel ingyenes, költségvonzata vagy beruházási igénye nincs.

A pilot pályázat célja az NIIF Intézet kollaborációs szolgáltatásainak kipróbálása, majd hogy ezeket a desktop videokonferencia, streaming, videotorium szolgáltatásokat képesek legyenek támogatni, és az intézményben folyó oktatási tevékenységet kiegészíteni velük.

Sulinet plusz3

A pilotban a tervek szerint 30 fővárosi és 30 vidéki intézmény vesz részt. A részvétel a teljes pilot projektben ingyenes, a jelentkezőknek gyakorlatilag a működési biztonságosságát kell vállalnia, de közvetlen anyagi támogatás sem jár. A pilot programban sikeresen résztvevő intézményekben informatikai eszközök nem kerülnek kihelyezésre, az NIIF Intézet szoftvereket és rendszerekhez való hozzáférést biztosít a program keretein belül. Az NIIF Intézet a pilot keretében igénybevett szolgáltatásokat a pilot időszak befejezését követően is változatlan feltételekkel biztosítja az intézmény számára.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke