Mérges vagyok, mert nem én találtam ki!
2013/11/22 11:12
2112 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Igazából lehet kutatni, felmérésekkel előre megjósolni, de sohasem lehet biztosan tudni, hogy mi lesz az a szoftver, ami képes aratni a számítógépes játékok piacán, és a készítőiket milliárdossá tenni. Az „Angry Birds”, azaz a „Mérges madarak” ezek közé tartozik. Az igazi aratáshoz ma már persze kevés egy jó ötlet, de még a jó játékprogram is, a nagyon tudatos marketing is kell, és ezt az alapjáték készítői igen hamar felismerték.

angry-birds-editorial-520

A saját környezetemben is több „madárőrült” él. Az egyik mindent megadna ötvenévesen azért, hogy egy „bördszös” kapucnis pulóverben mehessen dolgozni, mert kemény munkával egy táblagépen minden ingyenes pályát végigküzdött, és a tíz éves unokaöccse sem bírta letaszítana a ranglista éléről. A másik rokon hatéves, és csak azt látja, hogy anyja, apja és nála négy évvel idősebb tesója egymás ellen küzd a Star Wars kiadás legújabb pályáján, hogy ki tud több pontot elérni. Neki, hogy kimaradt a családi küzdelemből, egy asztali alátétet adtak vigaszul, amit nézve legalább ő átérezheti a harc keménységét - mondjuk persze a fogmosó pohara is madaras.

A 2003-ban alapított finn Rovio cég 2009 decemberében megjelent játéka láthatóan szinte azonnal sikert aratott. A szárny és láb nélküli madarak alapjában véve szánalomra méltóak lennének, ha nem tudnának a zöld disznókkal még így is eredményesen harcolni.

Az ártatlan madártekintetek mögött rafinált és óriási erejű harcosok rejtőzhetnek, ami önmagában is egy külön bájt ad a játéknak. Fontos, hogy nem gyilkosok: vér nem folyik a játékban, maximum eltűnnek az ellenfelek.

Imázs és logók

Az igazi siker receptje a fentiekből már persze kiolvasható lehetne a „vájtszeműeknek”, ami persze erős képzavar, de az a disznók ellen harcoló madarakról szóló játékban egyáltalán nem furcsa fordítás, mivel mostanában éppen az agresszív madarak féken tartására a disznókkal kell együtt küzdenünk. Napok kérdése, hogy Hollywood vagy éppen Bollywood, tehát indiai vagy éppen egy kínai rajzfilmgyár mikor áll elő egy madaras-disznós 3D-s egész estés rajzfilmmel. Az eddig - és várhatóan még több éven keresztül - fizetős vevőként fellépő fanok nemcsak az ingyenes játékot fogják használni, hanem valóban fizetnek is a teljes verziókért, nem a feltört verziókat használják.

Ahogy a játék készítői is hamar felismerték, a sikerfilmekhez kapcsolódni kell: a Rio című nagysikerű rajzfilm képvilágának megvásárlása után a Star Wars kiadások is nagy sikert arattak.

Jogosan, de ha nem is, mást tisztán!

A Microsoft történetében legenda lett, de igaz, hogy Bill Gates a nyolcvanas évek elején még úgy gondolta, hogy a nem jogtiszta alkalmazások felhasználóit egy újságban közzétett felhívással meg lehet arról győzni, hogy a kalózmásolatok tulajdonképpen a felhasználók saját érdekei ellen hatnak, mivel így a fejlesztők munkáját teszik lehetetlenné. A megjelent cikk hatására legalizált programok száma már akkor is a közröhej tárgyát képezték.

Talán pont emiatt az AB készítői egy más álláspontot képviselnek.

Elsőként szeresd, azután fizesd!

Gyakorlatilag ingyen adják minden platformra és eszközre a játék alapverzióját, a teljes verzióért már a hivatalos honlapon lehet fizetni, a néhány eurós ár viszont már mobiltelefonokkal is fizethető. Valószínűleg az alapelv a sok kicsi sokra megy, bár a „sok lúd disznót ér” kifacsart mondás itt jobb lenne, elnézést az olvasótól.

Legyen tehát PC, tablet, netbook, iPhone, iPod, vagy bármilyen okostelefon, fusson rajta Windows, Android vagy iOS, Chrome OS, teljesen mindegy! Lehet rajta játszani és ingyen! És nemcsak egy pályát, hanem többet is, csak időnként mindegyik javasolja, hogy keressük fel a hivatalos honlapot, ahol győzelmi relikviák is vásárolhatók.

Az igazi üzlet pedig ez! A pár forintos matricacsomag után jön a fogmosó pohár, utána a poháralátét, kulcstartó, póló…

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke

catwalker / Shutterstock.com