Mi legyen a régi gépekkel?
2014/05/28 15:48
1783 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Windows XP támogatása a várakozásoknak megfelelően valóban megszűnt 2014. április 8-án. Előtte hetekkel némi lelki ráhatásként az oktatási intézményekben használt gépeken figyelmeztetés jelent meg, automatikusan feketére váltott háttérrel, hogy a verzió elavult, esetleg illegális is. A rendszergazdák számára is kihívás volt a jogtisztán használt gépek mentesítése a figyelmeztetés alól. A kérdés persze most már más: mire és hogyan használható biztonságosan a Windows újabb verzióit futtatni nem képes géppark?

Kezdjük egy jó hírrel! Van élet a Windows XP támogatásának megszűntetése után is! Az persze valóban egyértelmű és mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az operációs rendszerbe integrált, Microsoft által támogatott és követett védelmi rendszerek, ha nem is azonnal, de idővel elavultak lesznek. Így ha valaki csak a Microsoft által készített víruskeresőket és pajzsokat használta, úgy hamar védtelenné fog válni az újabb készítésű támadásokkal szemben.

milegyen Az eredeti logó

Van az a pénz

Ha van pénz, akkor persze semmi gond. És persze legyünk őszinték: 12 év telt el a Windows XP megjelenése óta, az akkor forradalmian új ötleteket is tartalmazó, jövőbe mutató elemek ma már nevetséges nosztalgiának tűnnek, a hálózat sebessége, az igénybe vett szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal szemben támasztott felhasználói követelmények jelentősen megváltoztak, átalakultak. Az eredetileg 100 MB méret alatti operációs rendszerhez - mivel hivatalos adat nincs, így csak becsülni lehet - minimum 3 GB-nyi javító és karbantartó állományt adtak ki, ami igencsak jól mutatja, hogy a cég nem könnyen adta fel a rendszert, és annak megjelenése óta igazából négy új váltási lehetőséget is felkínált.

win

Régi vas, régi user

A realitás viszont az, hogy a hardver régi, és a felhasználók végre rutinosan használják, az általuk megszokott alkalmazások miatt sem lehet rögtön váltani. Például amiatt sem, mert olyan speciális alkalmazást vagy eszközt használnak, aminek a fejlesztői csak XP-re készítették el a működtető rendszert, és sem pénz, sem ember nincs, aki a néha több milliós beruházást működőképessé tudná tenni egy újabb operációs rendszer esetében is. Persze van virtuális gép, szimuláció, de ha az eszköz fejlesztői kiskapukat használva hardverközeli megoldásokkal oldották meg a gyors és hatékony működést, kemény küzdelem lesz az újrakonfigurálás.

Mit lehet tenni?

Nem kötelező kidobni! A lejárt támogatás és védelem ellenére a régi hardver és operációs rendszer minden gond nélkül használható, ha tényleg értelmes és valóban funkcionálisan nem kiváltható a készülék.

A legbiztonságosabb megoldás az, ha ezeket a gépeket leválasztjuk az internetről és a helyi hálózatról is, valamint a hordozható és cserélhető tárak használatát korlátozzuk, vagy egyszerűen fizikailag megakadályozzuk. A hálózati nyomtató megfelelően menedzselt eszközön keresztül biztonságosan használható marad, tehát bizonyos produktumok kivihetők a készülékből.

Nem biztos, hogy az internet elérhetőségének megszűntetése az oktatási intézményekben valódi gond lesz, főleg nem az általános iskolákban. Egy húsz gépes teremben a hálózati eszközök működtetése ugyanannyi árú áramot fogyaszt, mint a feladatokat tartalmazó lapok kinyomtatásának az ára. És a papír persze több csoportban is felhasználható utána. A feladatokhoz szükséges állományok megosztása sem lehet gond, mert azok a rendszergazda által nagyjából havonta egyszer karbantartás végett végzett, felügyelt csatlakozáskor feltölthetőek.

Ha nem kell több felhasználóra felkészülni, hanem valóban csak egy speciális eszköz használata miatt van szükség a gép életben tartására, akkor még egyszerűbb a helyzet. Az internet általában nem feltétele a működésnek, hiánya nem korlátozza a használatot. Ha szükséges a kapott adatok megosztása, akkor azt egyirányúvá tehetjük védelem szempontjából: ha az adatok megosztásában szerepet játszó gép védett, akkor az adatbiztonság és vírusvédelem, ha ott a lehetőségek szerint maximális, akkor az elavult gépen is az lesz.

Sok elvetemült őrült ír vírust, de olyan nehezen képzelhető el, aki szándéka szerint csak vak gépeken akarna rombolni, ahol a terjedés eleve lehetetlenné válik.

Ha kell a háló

Ha mindenképpen hálózatban kell használni a számítógépet, akkor is van lehetőség a biztonság növelésére. Az egyik, hogy megvásároljuk a meghosszabbított támogatást, mint azt a hollandok is tették. Ez persze nem oldja meg a problémát, csak elodázza. A másik lehetőség a támadási pontok csökkentése. Az Internet Explorer 8 XP alatt futtatható legutolsó változata is már önmagában kövület, így a használatát mindenképpen ki kell iktatni. Helyette a Chrome vagy a FireFox kínál sokkal biztonságosabb böngészőt. A levelezés a következő támadási pont. Ezt is célszerű XP-től függő alapokról lehetetlenné tenni, helyette a biztonságosabb böngészőkön keresztül folytatni.

Ajánlott kapcsolódó oldal:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke