Mit várhatunk el egy ingyenes portálrendszertől?!
Abonyi-Tóth Andor
2003/10/30 14:28
721 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Cikkünkben a PHP-Nuke portálrendszert mutatjuk be, amely kiváló eszköznek bizonyulhat, ha statikus honlapjaink helyén egy adatbázisháttérrel rendelkező, igazi portált szeretnénk viszontlátni.

Bevezető

Az iskolai honlapokat böngészve szembetűnő, hogy egyre több intézmény alakítja át honlapját úgy, hogy a statikus oldalak felkínálása helyett dinamikusan állítják elő a tartalmat. Vannak, akik saját maguk tervezik meg az adatbázist, és egy szimpatikus scriptnyelv segítségével (PHP, ASP, PERL, ...) önállóan alakítják ki a portál működését, de vannak olyanok is, akik egy meglévő, ingyenes portálrendszert használnak fel.

És természetesen vannak olyanok is, akik szívesen lecserélnék statikus honlapjaikat, de nincs elég energiájuk egy kezdetleges portálrendszer megírására, vagy elriasztja őket, hogy a portál elindításához, működtetéséhez szükséges programok (webszerver, adatbázis kezelő, script nyelv)  installálása, konfigurálása nem egyszerű feladat, és sokszor nem található  hozzá magyar nyelvű dokumentáció.  

Néhány szó a PHP-Nuke rendszerről

A PHP-Nuke egy olyan PHP alapú CMS (Content Managment System - Tartalomkezelő rendszer) amely  integrálja magában az összes olyan eszközt, amelyet egy (széles értelemben vett) portál létrehozásánál alkalmazhatunk.

Mivel a PHP-Nuke fejlesztői köre igen nagy, a rendszer sokrétű feladatokra alkalmas, így Intranet oldalak, információs honlapok és e-tanulás rendszerek létrehozására is felhasználhatjuk.  Saját szerkezeti elemei mellett képes kapcsolódni és együttműködni más szerveroldali alkalmazásokkal is, moduljai  integrálhatnak más nyelveket is (pl.: Javascript, Java, Flash).

A PHP-Nuke teljes egészében PHP-ben íródott, Apache webszervert, PHP-t és egy SQL szevert (MySQL, mSQL, PostgreSQL, ODBC, ODBC Adabas, Sybase or Interbase) igényel.  25 nyelvhez nyújt támogatást, köztük a magyar nyelvhez is.

Előnye, hogy a portál megjelenését egyéni igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Ha a weben található több ezer arculati témából nem találunk megfelelőt, akkor magunk is egyszerűen létrehozhatunk újakat, egyedi megjelenést adva portálunknak. Ezzel elkerülhető, hogy az általunk alkalmazott arculat több portálon is visszaköszönjön.

Milyen beépítet funkciókat tartalmaz?

Nagyon sokat, az alábbi listában a legfontosabbakat láthatjuk:

 • web alapú, barátságos adminisztrációs grafikus felület
 • cikkek, megjegyzések törlésének, módosításának lehetősége 
 • moderátor rendszer, felhasználók és szerzők szerkesztése
 • beépített  kereső rendszer, beépített fórum, felhasználó által személyre szabható blokkok
 • statisztika funkciók, többnyelvű tartalmak támogatása, belső levelezés

A közösség ereje

A PHP-Nuke igazi értékét azon  közösségek adják, amelyek számos országban megtalálhatók. A tagok önkéntes munkájának köszönhetően a PHP-Nuke egy jól ismert rendszerré vált. Természetesen az általuk elkészített új modulok részei lettek a PHP-Nuke újabb verzióinak.

Ezen kívül léteznek  olyan közösségek is, amelyek kizárólag új grafikai témákat, design elemeket fejlesztenek, technikai támogatást nyújtanak, fájlokat tükröznek.

A közösségek áldozatos munkájának köszönhetően rengeteg modult használhatunk a portálunk testre szabásához, az aktuális időjárás megjelenítésétől kezdve az e-kereskedelemig, a képgalériáktól a csevegő lapokig... A különböző bővítmények (blokkok, modulok, témák) száma több ezerre tehető.

Miért használjunk dinamikus portált a statikus oldalak helyett?

 • Mert a honlapok kezelése egy összetett feladat, amely tisztán statikus HTML lapokkal egy idő után nehézkessé válhat.
 • a dinamikus lapokon keresztül a felhasználók on-line módon kapcsolatba léphetnek egymással (fórum, csevegés)
 •  a dinamikus lapokon keresztül értéknövelt szolgáltatásokat adhatunk (korlátozott zónák, felhasználók azonosítására alapozott különböző szolgáltatások).
 • az információ sokkal könnyebben katalogizálható.
 • a tartalom napra készen tartása nem függ különböző technikák ismeretétől és bárki által kezelhető 
 • Ez a legegyszerűbb módja, hogy portált hozzunk létre bármilyen témában  és köszönhetően a nyílt forrású motornak, mindenkinek lehetősége van új modulokat megvalósítani, vagy módosítani és személyre szabni létezőeket.
 • Nagyon intuitív, könnyen elsajátítható a kezelése és adminisztrálása.

A portál szerkezeti felépítése

Frissen installált 6.0-s verziószámú PHP-Nuke kezdőlap

A rendszer 3 oszlopos portálként került kialakításra. A két szélső tartalmazza a különböző blokkokat, a középső pedig megjeleníti a funkcionális modulokat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a honlap struktúrája nem módosítható akár teljes egészében is, de jó kiindulási alapot jelent. A három oszlopon túl, van egy fejléc (a lap tetején) és lábléc (a lap alján) is.

A blokkok tartalmazzák azon linkeket, amelyekkel elérhetjük a portál funkcióit. Ezek megismétlődnek a portál minden oldalán. A modulok  jelentik a portálrendszer szívét,  mindegyikük  egyedi funkcióval rendelkezik. Például a hír  modul jeleníti meg a cikkeket, a kereső modul végzi a belső keresést. 

A friss installálás után elérhető beépített blokkok és modulok segítségével is elindíthatjuk portálunk szolgáltatását, de a cikk végén szereplő linkekről több száz új blokkot, modult tölthetünk le.

A portált gyakorlatban is megismerhetjük, ha regisztráljuk magunkat a http://www.php-nuke.hu oldalon.

Installálás

Gyors az installálás, nincs idő elaludni :-)

Az lehet hogy ennyire jó a portál, de biztos sokáig tart felinstallálni! - hangozhat el a kritika. A PHP-Nuke esetén ez sem igaz, hiszen kb. 15 perc alatt felállíthatjuk a szükséges rendszert, hála az Appserv projektnek, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen installációs csomag segítségével feltelepíthessük az összes szükséges komponenst.

 Az AppServ v2.0.0csomag például egyben tartalmazza a következő összetevőket:

 • Apache 1.3.27 (webszerver)
 • Apache Monitor
 • PHP 4.3.1 (a szükséges PHP scriptnyelv)
 • MySQL 4.0.12 (adatbáziskezelő)
 • PHP-Nuke 6.5 (portál rendszer)
 • phpMyAdmin 2.4.0 (grafikus felület az adatbázis módosításához)

Természetesen más verziójú csomagok is léteznek, de vigyázzunk, mert nem mindegyik foglalja magában a PHP-Nuke rendszert.

Hátránya nincs is? Mire kell vigyázni?

A rendszer hátránya éppen az előnyéből következik. Azzal, hogy mindenki "beszállhat" a rendszer fejlesztésébe, és közzéteheti saját modulját, előfordulhat, hogy az új modulok, bővítmények nincsenek megfelelően dokumentálva, illetve letesztelve, így minden módosítás előtt érdemes biztonsági másolatot készíteni a felülírandó állományokról.

A bővítmények  installálás előtt azt is ellenőrizni kell, hogy azok az általunk használt verzióhoz lettek-e kifejlesztve, mert egyébként kellemetlen meglepetés érhet minket. Amennyiben a portált már saját igényeinknek megfelelően bővítettük, a modulokat átírtuk, akkor a rendszer frissítése (upgrade) ugyan nem lehetetlen, de rendkívül nagy odafigyelést igényel, mert különben az általunk hozzáadott funkciók könnyen elveszhetnek.

A portál használata során figyeljünk arra, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot az állományokról és az adatbázis állapotáról is. A portál megbízható működtetéséhez az is hozzátartozik, hogy gyakran keressük fel azokat a portálokat, ahol a szükséges (biztonsági) javítócsomagok elérhetőek, így megelőzhetjük a rendszerünk károsodását. Az is célravezető lehet, ha feliratkozunk a PHP-Nuke Magyarország hírlevelére, amelyet a portálon történő regisztrálás után meg is tudunk tenni.

Referenciák

Kedvcsinálóként nézzünk meg néhány olyan portált, amely PHP-Nuke alapokon jött létre!

A fenti példákból is látható, hogy a portál kinézete teljesen testre szabható, nem kell félnünk az uniformizált, rugalmatlan oldalaktól.

Köszönet

Mindenképpen hatalmas köszönet illeti a Magyar nyelvű  PHP-Nuke portál (http://www.php-nuke.hu) létehozóit, fejlesztőit, amiért ilyen jól összefogják a magyar közösséget, és magyar nyelvű tartalommal látják el a rendszer felhasználóit, valamint lehetőséget adnak arra, hogy a fórumaikon az érdeklődők választ kaphassanak kérdéseikre.

Végszó

Természetesen a PHP-Nuke rendszer mellett sok más ingyenes portálrendszer is elérhető. (Postnuke, ZOPE, ... )  Cikkünkben azért esett erre a választásunk, mert egyszerűen telepíthető, hatalmas bővítménykönyvtár áll rendelkezésre, és magyar nyelvű dokumentációt is találhatunk hozzá. Amennyiben az olvasók közül valaki ismer hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező portálrendszert és a főbb tulajdonságait egy cikkben összefoglalja, akkor azt is szívesen közzé tesszük.

Linkek: