Netbook vagy táblagép?
2013/07/23 08:00
1903 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az informatikai eszközök és a folyamatos internethozzáférés a midnennapi életünk természetes részévé váltak. De vajon tudunk-e dönteni, melyik eszközt vásároljuk, melyik a számunkra legmegfelelőbb?

tablet_pc_and_mobile_converted

Elsőként is határozzuk meg, hogy mi a netbook. Az első netbookgenerációt kifejezetten internethasználatra fejlesztették ki, 8-10 inches kijelzővel, relatíve kis teljesítménnyel, kevés memóriával, optikai meghajtó nélkül. Így elérhető volt, hogy a tömege 1 kg körüli lett, és a méretéhez képest nagy akkumulátora révén képes volt nagyjából 4 órás munkára. Még egy elérhető volt: a noteszgépek árának feléért hozzá lehetett jutni a gépekhez.

A manapság kapható netbookok már 9-12 inches, többnyire HD Ready felbontásúak (1366×768), kétmagos processzoruk és 2 GB memóriájuk révén már komolyabb Windows alkalmazások és játékok futtatására is alkalmassá váltak.

A hordozhatóság érdekében valamint a hely szűkössége miatt továbbra is kihagyják ezekből a számítógépekből a DVD-meghajtót, a merevlemez helyett egyre inkább SSD meghajtó kerül beépítésre, a gép hűtése passzív, azaz ventilátor nélküli, köszönhetően az alacsony fogyasztásnak, és így szerény hőtermelésnek.

A mobilitás és a bővíthetőség elősegítése céljából a gépekben két-három USB-port, egy már USB3.0-ás többnyire, memóriakártya-olvasó, videokimenet, UTP hálózati csatlakozó, Bluetooth és Wi-Fi-chip van, és a beépített webkamera is elvárható.

A sok takarékos alkatrésznek és az energiatakarékos üzemeltetésnek köszönhetően elvileg már 8 órát is képesek önállóan dolgozni a készülékek. Operációs rendszerként Linuxból és Windowsból is a kisebb gépekre tervezett változatokat tudnak biztosan futtatni.

Mire jó?

Netezni, chatelni kiválóak, hisz erre találták ki őket. Ha filmet akarunk nézni, a HD Ready minőséget a videochip ma már bírni fogja, de a beépített hangszóróktól általában ne várjunk csodát, zenét és egyéb hangokat célszerűbb fülhallgatóval hallgatni.

Az irodai alkalmazásokhoz is egyre inkább megfelelőek, egyszerűbb grafikai alkalmazásokhoz is jók, de a HD minőségű filmek vágásához persze ne ezt a gépet vegyük.

Összefoglalva: azok számára lehet ideális, akik egyetlen gépet akarnak csak használni, és azt folyamatosan magukkal is kell vinniük. Minden résszel együtt 1,5 kg alatti tömeg révén valóban hordozható ez a géptípus, és egy teljes munkanapot kibír töltés nélkül, szabadon képes csatlakozni más eszközökhöz, hálózatokhoz.

Táblagép

Az iPad 2010. január 27-i megjelenése óta zajlik a táblagép őrület, idén már többet adtak el belőle, mint asztali PC-ből. A táblagép vagy tablet PC egy olyan hordozható számítógép, amelyet leginkább tartalomfogyasztásra fejlesztettek ki, a fejlesztés rajta már körülményes. A hordozhatóság mellett a hosszú működési idő biztosítása is cél volt a megalkotásakor, amely általában 6 óra, de ez biztosan akkor teljesül, ha a gyártó 8 órát ígér, tehát a napi töltés nem igazán elkerülhető még.

A platform 40 %-át az Apple iOS operációs rendszer uralja, közel fele már a Google Android alapú. Míg az első gyakorlatilag csak egy típuson fut, addig az Android lett szinte minden más gyártmány operációs rendszere, a Microsoft csak 10 %-ot tudott megszerezni a Windows 8 tablet változataival.

A fő tabletméret 7 és 10 hüvelyk, de persze van ettől eltérő méretű is. A kijelző az egyik legfontosabb elem: a nagy felbontás (7 hüvelyknél minimum 1024×600) mellett nagy fényerő és színmélység az elvárás vele szemben. A 10 hüvelykes kategóriában már extrém nagy felbontásokkal is találkozhatunk, a Google Nexus 2560×1600-as felbontását az iPad 4 2048×1536 pontja közelíti csak meg. De kell is ez, hisz az internetezés és e-könyv olvasás mellett akár online tévézésre, filmnézésre, fotók nézegetésére is használják, és közelről így remek a kép. Zenelejátszásra is sokan használják, de a beépített hangszóróktól pár kivételtől eltekintve ne várjunk sokat, viszont fülhallgatóval már kimondottan élvezhető hangot adnak.

A beépített memória mérete határozza meg, hogy mennyi app (alkalmazás), videó, fotó, zene, e-könyv fér el a készüléken. 8 GB-tól már nem kell a még szabad memóriát állandóan figyelni, ami főleg akkor fogy, ha a beépített kamerákkal fotókat és videókat is készítünk, mivel ezek egyike legalább 2 Mpixeles, így akár HD-videót is készíthetünk, amely igencsak tárigényes művelet. A kártyás memóriabővítés alapértelmezett, így az esetlegesen kicsi alapmemória ellenére is uralható marad a tárigény.

A Wi-Fi és Bluetooth csatlakozás mellett az USB sem árt, sok esetben egyszerűbbé teszi az adatcserét. Külső klaviatúrát is egyre többen gyártanak hozzá, de igazából ennek a géptípusnak nem az a feladata, hogy rajta hosszabb szövegeket írjunk, hanem inkább hogy jegyzeteket diktáljunk, mivel egyre jobbak a szövegfelismerő alkalmazások. Rövidebb szöveges jegyzetek készítésére persze minden méret alapból alkalmas, főleg a predikatív szövegbevitelnek köszönhetően, akár azonnal magyar ékezethelyesen is írhatunk, noha a virtuális billentyűzet nem tartalmazza ezeket.

Az érintőképernyő kezelhető tollal is, de sokkal gyakoribb a külön eszköznélküli ujjhasználat. Tapasztalat, ha tok védi szállításkor a tabletet, és csak ujjal kezeljük, akkor felesleges a külön fóliázás, szemüvegtörlő kendővel vagy közönséges puha konyhai papírtörlővel letörölhető a felülete karcolásmentesen.

Kinek kell a táblagép?

Az elmondottakból már kiderült nagyjából, hogy a 7 hüvelykes tabletek nem alkalmasak irodai munkára, inkább a szórakozásra valók, valóban jól hordozhatók, hosszabb ideig is kézben tarthatók, de alkalmanként kisebb munkákat el is végezhetünk rajtuk. A 10 hüvelykes méret viszont már egyszerűbb irodai alkalmazásokkal való munkát is lehetővé teszi, nem takarja ki a felület felét a virtuális billentyűzet, de kézben már fárasztó hosszabb ideig tartani.

Aki nem tud dönteni

Ha nem tudunk dönteni vagy kompromisszumokat kötni, semmi gond, van már megoldás! Megjelentek az olyan netbookok, amelyek kijelzője a keretében átfordítható, és a billentyűzetre ráfordítva érintőképernyős gépként használható. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a gép teljes tömegét tartanunk kell, ha nincs hova letámasztani.

Éppen emiatt egyre több gyártó jelenik meg olyan hibriddel, amely alaphelyzetben továbbra is netbooknak néz ki, de egy gombnyomással leválasztható a kijelző, amely ezután tabletként önállóan is használható. Az egyik csúcsmodell 64-bites Windows 8 Proffesional futtatására is képes, speciális tollal digitalizáló táblaként is használható, köszönhetően a kapacitív, 3D kijelző 1024 szintes nyomásszint érzékelésének, de akár 10 ujjal is kezelhetjük egyszerre, mert ennyi érintési pontot képes egyidejűleg érzékelni. Mindezt full HD, azaz 1920×1080 képpontos felbontás mellet, igaz 11,6 hüvelykes képátlón.

Az asztali gépeket is megszégyenítő képességeknek persze ára van: az SSD háttértár csak(!) 128 GB méretű, a teljes gép 1,6 kg, amiből a táblagép 88 dkg-ot tesz ki.

Érdekességek, ajánlott oldalak

Netbook

Táblagépekről és egyéb típusokról szóló weblap

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke