Nyelveket ment a Google
2012/06/26 08:00
2049 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közel hétezer nyelvet használnak az emberek világszerte, ám egyes kutatások azt mutatják, az évszázad végére ezeknek akár a fele is eltűnhet. 

Endangeredlanguages_520

Endangeredlanguages_200 A Google már eddig is sokat tett a nyelvekért. Keresőjében is segíti a más nyelveken való tájékozódást, 2006 óta pedig saját fordítót, a Google Translatet is működteti.

Most azért tesz lépéseket, hogy elkerülhessük az előbb említett folyamatot és megőrizhessük a legveszélyeztetettebb nyelveket is. Néhány intézettel együttműködve elindította az Endangered Languages Project elnevezésű programot, melynek lényege, hogy a Google honlapján mindenki feltölthet és megoszthat a veszélyeztetett nyelvekkel kapcsolatos szöveg-, és hangfájlokat, információkat.

A kezdeményezés abból az elgondolásból fakad, miszerint az emberiség minden egyes nyelvvel kevesebb lesz, amit elveszt. A projekt céljából alapították a Alliance for Linguistic Diversity-t, mely támogatja és segíti a célkitűzést. Ez a nyelvek katalogizálásában segít. Összegyűjti azokat a csoportokat, melyek a kihalással fenyegetett nyelvekkel és azok megmentésével foglalkoznak.

A programot a First Peoples Cultural Council és az Institute for Language Information & Technology (Eastern Michigan University) felügyeli, a Google mellett pedig összesen 28 tag működik együtt a nemes cél érdekében.

Endangeredlanguages1_200 A megmentés mellett természetesen a tudományos kutatás is szerepel a program hosszú távú céljai között, illetve annak elősegítése, hogy a kihalásra ítélt nyelvek újra tanulhatóak legyenek.

A honlapon találhatunk egy térképet, melyet görgetve megismerkedhetünk az eltűnőben lévő nyelvekkel és azok területi jelenlétével. A veszélyeztetettség fokát színek jelölik, ha pedig lekattintjuk valamelyiket, elolvashatjuk a fontosabb információkat, mint például, hogy hányan és melyik régiókban beszélik az egyes nyelveket. A nyitólapon rögtön megismerhetjük a koro, a navahó vagy az aragóniai nyelveket. A koró egy indiai nyelv, melyet mára csupán ezer ember beszél.

Az együttműködés és a felhívás egyaránt nagyon fontos, így a szakemberek szeretnék, ha idővel a közösségi oldalak, a videó megosztók, sőt, akár a mobiltelefonos üzenetek is segíthetik a veszélyeztetett nyelvek megmentését.

A megfelelő összefogással megmenthető lesz az a 3000 nyelv, melyet ma már csak nagyon kevesen ismernek. Ezek mind bekerültek az adatbázisba és felkereshetők. Egyelőre Google fiókkal lehet bővíteni, információkat hozzáadni a nyelvekhez.

További információ az Endangered languages honlapon.