eVilág

10 IKT eszköz

10 IKT eszköz

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

5 éve
Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

A Deloitte és az IPSOS együtt, az Európai Bizottság megbízásából 2018 folyamán valósította meg a II. IKT felmérés az oktatásban kutatást. A felmérés eredményeit összegző tanulmány célja – összhangban a Bizottság Digitális Oktatási Akciótervével– hogy minél több információt adjon a digitalizáció mértékéről és a digitális technológiák használatáról az oktatásban.

2 éve
Alkalmazások korhatárai

Alkalmazások korhatárai

A kedvenc web 2.0-s felületek használata körültekintést igényel, gyakran nem könnyű átlátni, milyen tevékenység milyen következménnyel járhat. Ezért az alkalmazások egy részének használatát korhatárhoz kötik. Összegyűjtöttük egy infografikában, mit hány éves kortól lehet használni.

5 éve
A kategória cikkei
Magyarország digitális földtani atlasza

Magyarország digitális földtani atlasza

A földtani atlaszok a nem szakember felhasználó számára sokszor érthetetlenek, kezelhetetlenek. Magyarország interaktív földtani atlasza könnyen értelmezhető és felhasználóbarát, jóllehet itt is vannak a laikusok számára kevésbé érthető szakkifejezések. A földrajztanár persze nem laikus és jól használhatja a térképet földrajzórán is.
8 éve
Steve Jobs, a stílusalakító

Steve Jobs, a stílusalakító

Sok fiatal példaképe, de sokan úgy vélik összeférhetetlen és embereken átgázolva, őket kihasználva csinált karriert. Steve Jobs, az Apple cégalapítója ugyancsak megosztó jellemével és korszakokat elindító lépéseivel írta be magát az informatika történetébe.
8 éve
Pallasz Athéné e-könyvben

Pallasz Athéné e-könyvben

A Typotex Kiadó gondozásában egy digitális könyvsorozat indult útjára, melynek témáját a görög mitológia istenségei adják. Az első kötet Pallasz Athénét állítja a középpontba, történetek, ókori szövegrészletek, vázarajzok, festmények és különböző zeneművek segítségével.
8 éve
Egerészünk még?

Egerészünk még?

88 éves korában, 2013. július 3-án meghalt az egér feltalálója, az amerikai Doug Engelbart. Találmánya a számítógép alapfelszerelésévé vált 80-as évektől napjainkig. Milyen más kurzormozgató eszköz volt előtte és mi lesz utána? Ezt járjuk egy kicsit körbe cikkünkben.
8 éve
Netbook vagy táblagép?

Netbook vagy táblagép?

Az informatikai eszközök és a folyamatos internethozzáférés a midnennapi életünk természetes részévé váltak. De vajon tudunk-e dönteni, melyik eszközt vásároljuk, melyik a számunkra legmegfelelőbb?
8 éve
Kijelzők

Kijelzők

Nincs új a nap alatt. Vannevar Bush hatvan éves álma látszik megvalósulni, és azonnal vitákat is gerjesztett, hol és mikor lehessen használni. Nézzük meg, hogyan jutottunk el a katódcsőtől a Google szemüvegig!
8 éve
13 év alatt a Facebookon

13 év alatt a Facebookon

Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede már facebookozik. Ez egyrészt ellenkezik a közösségi portál szabályaival, másrészt jelentős adatvédelmi és nevelési kérdéseket vet fel.
8 éve
A floppy és Jánosi Marcell

A floppy és Jánosi Marcell

A floppy - az új helyesírás szerint flopi, de mire ez megszületett, már ez az eszköz szinte eltűnt - a megnevezés ma már sokak számára idegenül hangzó szó. A digitális bennszülöttek gyermekei nem is tudják mi az, hacsak nem jártak számítógépmúzeumban. A floppyk tündöklése és bukása négy évtizedének felét uralhatta volna egy magyar találmány, ha nem magyar találmány lett volna...
8 éve
Kovács Győző emlékére

Kovács Győző emlékére

Kevés ember részese annyi dolognak egy élet alatt, mint Kovács Győző. Jelen volt az első hazai számítógépépítéseken, a magyar programozók hírnevének megalapozásakor, az iskolaszámítógép program indításakor, de egyik elsőként ismerte fel, hogy a jövő számára meg kell őrizni a gyorsan avuló gépeket, és azt is jól látta, hogy a digitális bennszülöttek mellett a kirekedőket is oktatni kell.
8 éve
Google Earth

Google Earth

Webkamerák nézegetése sokak kellemes időtöltése, különösen az esős, borult időben. Ezúttal nem webkamerák nézegetésére invitálunk, hanem állatfajok nyomon követésére.
8 éve