eVilág

10 IKT eszköz

10 IKT eszköz

Ötletelésnél, vélemények ütköztetésénél, érvelésnél nincs jobb, mint az élőszó, egy igazi beszélgetés.

Mégis vannak olyan infokommunikációs-technológiai eszközök, amik segíthetnek a beszélgetésnél, különösen, ha nagy a csoport, és azt szeretnénk, hogy mindenki meg tudja osztani a gondolatait.

Osztálytermi kérdezésről szóló cikksorozatunk ezen cikkében beszélgetést, vitát támogató webes eszközöket mutatunk be.

3 éve
Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

Miről árulkodnak a második IKT felmérés eredményei

A Deloitte és az IPSOS együtt, az Európai Bizottság megbízásából 2018 folyamán valósította meg a II. IKT felmérés az oktatásban kutatást. A felmérés eredményeit összegző tanulmány célja – összhangban a Bizottság Digitális Oktatási Akciótervével– hogy minél több információt adjon a digitalizáció mértékéről és a digitális technológiák használatáról az oktatásban.

10 hónapja
Alkalmazások korhatárai

Alkalmazások korhatárai

A kedvenc web 2.0-s felületek használata körültekintést igényel, gyakran nem könnyű átlátni, milyen tevékenység milyen következménnyel járhat. Ezért az alkalmazások egy részének használatát korhatárhoz kötik. Összegyűjtöttük egy infografikában, mit hány éves kortól lehet használni.

3 éve
A kategória cikkei
Teknőcgrafika és vezérlés

Teknőcgrafika és vezérlés

A programozás megszerettetésére és tömegek számára való elérhetővé tételére már számos kísérlet történt. Mi magyarok is büszkék lehetünk John G. Kemenyre, azaz Kemény Jánosra, aki az időosztásos rendszerben futó BASIC nyelv segítségével laikus hallgatók százait tett egyszerre oktathatóvá. A Scratch egy hasonlóan egyszerű felületet kínál, de már multimédiás környezetben.
5 éve
Animációk az óriásplakátokon

Animációk az óriásplakátokon

A digitális technikát sokan tévedhetetlennek hiszik, és úgy gondolják, hogy az analóg világ divatjamúlt. A digitális fényképezés népszerűségének az sem tud gátat szabni, hogy időnként a felvételeken olyan dolgok is megjelennek, amelyek a témán nem láthatóak. A moaré hatás nem csak megoldandó problémát jelent, hanem újszerű megoldást is hozott a reklámok terén, hiszen megjelentek a mozgóképszerű megoldások az óriásplakátokon.
5 éve
A Scratch koncepciója

A Scratch koncepciója

Az MIT számos oktatási kísérletben vett már részt, többek között az egyetem egyik munkatársa, Seymour Papert munkájának köszönhetően jött létre a LOGO nyelv, vele együtt a teknőcgrafika világa és a Mindstroms LEGO robotvilág. A 2007-ben megjelent Scratch pedig szintén egy kifejezetten gyerekek számára fejlesztett programozási környezet.
5 éve
Pretty Good Privacy

Pretty Good Privacy

2014. február 14-én ünnepelte 60. születésnapját  Philip R. Zimmermann, a PGP (Pretty Good Privacy) megalkotója, ami a legelterjedtebb e-mailtitkosító szoftver lett a világon. Ő tette lehetővé mindenki számára, hogy az RSA titkosítást magáncélokra is lehessen alkalmazni.
5 éve
Újság a neten

Újság a neten

Az újságírás egy nagyon régi, de még ma is folyamatosan változó része a tömegkommunikációnak. Milyen következményei vannak a nyomtatott kiadásról a digitálisra való áttérésnek?
5 éve
A változás képei

A változás képei

Földünk folyamatos változásának meghökkentő és látványos dokumentációjára vállalkozott a NASA. Az „Images of change” már nem csak számítógépek számára, hanem tabletek számára is elérhető, (ha iOS operációs rendszerrel rendelkeznek).
5 éve
Képregényhős lettem!

Képregényhős lettem!

Egy program, amellyel szórakoztató képregényszituációba helyezhetjük magunkat és ismerőseiket, és amely egyszersmind kreatív és sokoldalú oktatási alternatívákat kínál.
5 éve
Ezt nézd a YouTube-on!

Ezt nézd a YouTube-on!

Amerikában töretlen a Youtube csatornák népszerűsége, hazánkban még csak most kezdenek éledezni a tartalmak készítői. Az Arc Nélküli Manus-t kevés YouTube felhasználó számára kell bemutatni, hiszen egyike volt az első olyan hazai csatornáknak, amelyek már profi készítők által szórakoztatják a közösségüket. A hazai tudományos csatornák száma nagyon kevés, így először a tíz legnépszerűbb külföldi csatornát mutatjuk be.
5 éve
Gyerekek és internet

Gyerekek és internet

Míg a hatvanas-hetvenes években a televíziózás jelentett új kihívást a szülők számára a kisgyermekek nevelésében, manapság ez az internet használata során lép fel. A gyermekek látják, hogy a szülők és az idősebb testvérek naponta többször neteznek, ma már a gépet is hamar megtanulják önállóan kezelni, de az internetre való „ráengedés” gondosabb felkészítést igényel.
5 éve
Fizika a TED-en

Fizika a TED-en

A TED konferenciák sorozata, olyan előadásoké, amelyeken elhangzó gondolatokat érdemes, sőt kötelező terjeszteni. Nagyon fontos szempont, hogy az előadások pörgősek, ritmusosak legyenek, ezért egy előadó maximum 18 percet kaphat.
5 éve
3456789 / 16