Ingyenes web alapú önértékelő eszköz oktatóknak
2012/11/08 08:00
2257 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Minőségbiztosítási Keretrendszert alapul véve önértékelő eszközt fejlesztett ki a ROQET. A web alapú eszköz az önértékelést és a pedagógiai módszerek fejlesztését segíti.

roqet

A tanárok kompetencia értékelési rendszerének fejlesztése áll a ROQET projekt és az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás, Innovációtranszfer című programjának középpontjában.

A programban hat másik ország is részt vett, hogy bemutassák saját rendszereiket és adaptálhatóvá tegyék azokat a partnerországok számára. Referenciának az Európai Minőségbiztosítási Keretrendszert vették alapul.

A QUTE projekt során kifejlesztett web alapú önértékelési eszköz segítségével mérhetővé válnak a tanulói vélemények és így a tanári módszerek is fejleszthetők. Ezzel az eszközzel könnyen megvalósítható az innováció transzfer. Az önértékelő eszköz hét nyelven kezelhető, többek között magyarul is.

Az önértékelés az alábbi lépésekből áll:

  • kompetenciaértékelő kérdőívek összeállítása (felmérés)
  • a tanulók kitöltik a kérdőíveket (anonim)
  • ugyanazokat a kérdőíveket kitölti a tanár is
  • a tanár összehasonlítja a saját válaszait a tanulók válaszainak összesített átlagával
  • a tanár összehasonlítja a saját válaszait az értékelésben részt vevő más tanárok összesített átlagával
  • a képző intézmény vezetője megkapja a tanulók és a tanárok válaszainak összesített átlagát és ennek alapján kidolgoz egy kompetenciafejlesztési tervet

További információ a projekt honlapján: www.self-assessment-in-vet.eu

Az önértékelő szoftver most ingyenesen kipróbálható, használatához a belépési lehetőséget és további információt nyújt Dr. Komáromi László SZÁMALK Zrt.

e-mail: komaromil@szamalk.hu

Forrás: Modern Iskola