Saját füzetcímke készítése
2016/08/16 08:00
5441 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik az új tanév, a füzeteket és a könyveket sok iskolában bekötik. Füzetcímke is kell rá. Egyszerű módon magunk szerkeszthetjük meg a füzetcímkéket, és nyomtathatjuk őket. Így a füzetcímkén olyan figura lesz, amilyet csak szeretnénk.

fuzetcimke1

Szükséges eszközök:

  • nyomtatható etikett
  • Microsoft Publisher
  • Pixabay, Freepik
  • színes nyomtató

Sokan nem ismerik az Office programok közül a Publishert, pedig van rá esély, hogy olyan Office csomag van a gépünkre telepítve, amelynek része ez a program is. A Publisherrel egyszerűbb kiadványokat, például meghívókat, névjegykártyákat szerkeszthetünk. Füzetcímkék esetében azért célszerűbb használni, mint például a Word-öt, mert a legtöbb etikett típust ismeri, így a méretet nem kell beállítanunk, csak ki kell keresnünk az általunk használt típust a listából.

A füzetcímkék szerkesztése azzal kezdődik, hogy megkeressük a nyomtatható etikett pontos típusát a csomagoláson. Ezután ugyanezt a típust kitallózzuk a Microsoft Publisher sablonjai közül.

fuzetcimke2

Az etikettnek az egészen pontos típusát kell megtalálnunk, amit gyártótól függően valamilyen betű-szám kombinációból álló kód jelöl. Meglepő, de majdnem mindig fellelhető a készletben az általunk használni kívánt típus.

fuzetcimke3

Ha megvan a típus, elkezdhetjük szerkeszteni a címkéket.

A címkéket egyesével megszerkeszthetjük ugyanúgy, mintha egy prezentáció diáit szerkesztenénk.

Szegélyek, vonalak

Van lehetőségünk beszúrni szegélyeket, kereteket a program saját készletéből, vagy szerkeszthetünk magunk is az alakzatok felhasználásával. A vonalakat is meghúzhatjuk az alakzatok közül kikeresve a vonalat. Annyi vonalat húzhatunk, ahány vonalas füzetbe írunk éppen.

Beszúrás\Szegélyek és díszítőelemek
vagy
Beszúrás\Alakzatok

Felirat

Eldönthetjük, hogy a címkéket megírjuk-e előre, vagy pedig majd kézzel írjuk rá a nevet, osztályt és tantárgyat. Ha van kedvünk hozzá, telepíthetünk saját betűtípust például egy ilyen oldalról. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy a fontkészlet minden magyar ékezetes betűt tartalmazza. Ennek tesztelésére használhatjuk az árvíztűrő tükörfúrógép kifejezést. Ha ezt meg tudja jeleníteni a betűkészlet, akkor mindent tud, amire szükségünk lehet.

fuzetcimke4

Képek

Keressünk ingyenes, szabadon felhasználható kisebb grafikákat a Pixabayről vagy a Freepikről.

Nyomtatás

Miután megszerkesztettük az etikettet, a nyomtatásnál tudjuk beállítani, hogy ugyanazt a címkét nyomtassuk-e több példányban, vagy egy címke csak egyszer szerepeljen. A beállítás során a címkét oldalnak nevezi a program, az egész ívet pedig lapnak.

Nyomtatási beállítás, ha az egész ívre ugyanazt a címkét akarjuk nyomtatni többször:

fuzetcimke5

A nyomtatási beállítás, ha minden címkéből csak egyet akarunk:

fuzetcimke6

Jó készülődést, vidám iskolakezdést kívánunk!