Szumózó robotok
2013/11/08 14:31
1472 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2013. október 12-én szombaton került Szegeden megrendezésre a hatodik országos robotszumó verseny. A robotika iránt érdeklődők és a kívülállók számára is látványos és érdekes összecsapásonez alkalommal egy kis nyírségi iskola diákjai aratták le szinte az összes babért.

Közel egy évtizede született meg az ötlet, hogy LEGO alkatrészekből megépített robotok csapjanak össze egy korongon. A küzdelem szabályai viszonylag gyorsan kialakultak, ezek a verseny honlapján részletesen is elolvashatóak. A szegedi verseny érdekessége, hogy helyben, egy óra alatt kell megépíteni a robotot, kizárólag olyan elemekből, amelyek az alapkészletek valamelyikében megtalálhatóak, valamint az érzékelők száma korlátozott: egy távolságérzékelőt, egy fényérzékelőt és legfeljebb kettő nyomásérzékelőt lehet használni a motorokba épített forgásérzékelőkön kívül. Idén is előfordult, hogy valaki nem a szabályoknak megfelelő alkatrészt épített be eredetileg, de ezt a versenyen ki tudták váltani egy másik alkatrésszel.

robotok

A verseny sajátossága, hogy itt nem csak diákok indulhatnak, hanem tetszőlegesen összeálló, maximum 3 fős csapatok. Évek óta előfordul, hogy tanár és diákja, vagy éppen apa és fia nevez egy robottal. Az életkor is kötetlen: 6 éves kortól 99 évesig mindenki jöhet, csak el kell fogadnia a verseny szabályait. Az is előfordulhat, hogy egy személy több csapatban is szerepel. Egy alapkészlet nem olcsó, így nem árt, ha a szülőket és a tanárokat is tudja motiválni a verseny, talán így könnyebb meggyőzni őket egy készlet beszerzéséről.

robotok2

A 2013-as verseny eredménye

A verseny nem csak a korongon folyik. A verseny kezdete előtt egy héttel be lehet küldeni a robot tervét, valamint a robotot vezérlő programot is. E két kategóriában az első három helyezett kap oklevelet, illetve a legjobb kupát.

Fontos az, hogy a gyakorlati megvalósítást dokumentálni is megtanulják, később újra megépíthető legyen a robot, illetve a vezérlő program működését is könnyen meg lehessen érteni akár évek múlva is.

A legjobb robottervet a NICEDROID nevű robot nyerte el, készítője a nyírbogdányi Poór Fanni volt. Az esztári Botox (készítői Mándoki Balázs, Mándoki Vivien, Karalyos Tamás) lett a második helyezett, harmadik az ugyancsak nyírbogdányi ~NICEDROID~ (készítője Jakab Ágnes) lett.

A programok között is erős küzdelem dúlt. Az első helyet a nyírbogdányi *NICEDROID* szerezte meg, amit Papcsák Nóra és Abán Csaba készített. A szegedi MaxiGuba (készítői Virágh Dominik és Maróti Ádám) lett a második helyezett, míg a harmadik az esztári Genius (készítői Barta Ernő, Török Zoltán és Pribék Franciska) lett. Mint a nevekből is látszik ez a sport nemcsak a fiúké, a lányok is remekül megállják a helyüket.

A korongon folyó három előselejtezőből a főágra 6, a vigaszágra 7 robot jutott tovább, ahol újratöltés és karbantartás nélkül újabb 5-5 meccset kellett játszaniuk. Több robotkonstrukció a nagy fogyasztása miatt ekkor már kezdte kimeríteni elemeit, így egyre lassabban mozgott, vagy éppen az érzékelői váltak bizonytalanná. A lomhán mozgó szerkezeteket könnyebben le lehetett lökni a korongról. A főágról 4, a vigaszágról 2 robot került a döntőbe, ahol tulajdonképpen nyírbogdányi háziverseny alakult ki, ugyanis a négy NICEDROID küzdött meg egymással, Abán Csaba tanár úr és három leánytanítványa között. Az újratöltött robotok igen heves küzdelmet vívtak egymással.

Az az érdekesség is előfordult, hogy a későbbi győztes döntetlent játszott az utolsó helyezettel, akit viszont mindenki más megvert. Ez is mutatja, hogy meg lehet lepni a legjobbnak látszó robotot is, mindenkinek lehet olyan ellenfele, amivel nem bír el. Végül nyert Abán Csaba, második lett Poór Fanni, harmadik helyen végzett Jakab Ágnes, aki csak a jobb győzelmi aránynak köszönhetően előzte meg Papcsák Nóra irányította robotot. Ötödik lett a budapesti Robi (készítői Tallósi Máté, Ágó Bernát, Oláh Kristóf), és hatodik a szegedi RoboTEAM (készítői Király Krisztián és Lábas László).

A versenyzők zöme 14 év alatti volt, ami annak is köszönhető, hogy szumózó robotot igen könnyű készíteni. Ez a verseny ebben a tekintetben kedvcsináló is a komolyabb felkészülést és konstrukciót igénylő FLL vagy más robotversenyhez.

A 2012-es döntő felvétele

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke