Tartsuk karban!
2013/11/27 11:38
2861 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az okostelefonunk vagy éppen a tabletünk a napunk szinte minden percét velünk tölti, de az asztali vagy éppen hordozható gépünk is a mindennapjaink részét alkotják. Pont a folyamatos használatuk miatt sajnos ugyanúgy járnak, mint más hétköznapi eszközeink: idővel bepiszkolódnak.

Az elektronikai eszközeink alapvetően folyamatos használatra lettek tervezve, így viszonylag jól viselik a napi igénybevételt, de ez nem segít a szennyeződések keletkezésén. Ha már megtörténik, ha látszik, ha nem, persze nagyon fontos, hogy olyan eszközökkel és anyagokkal tisztítsuk meg készülékünket, ami nem okoz sérülést, karcolást rajta.

Az első és alapvető szabály, hogy kikapcsolt és áramtalanított eszközt tisztítsunk csak. Az akkumulátoros készülékekből az akkut célszerű eltávolítani. És ha már szó esett az akkuról: az is igényel karbantartást. A lítiumos akkumulátorok elvileg ugyan bármikor tölthetőek, de ha időnként nem merítjük le szinte teljesen őket, akkor a teljesítményük idővel csökkenni kezd. Tehát ha például egy laptopot rendszeresen hálózatra kötve használunk, és nem hordozunk hosszabb időn keresztül, akkor vegyük ki az akkuját, nagyjából kétharmadig töltött állapotban külön tároljuk egy száraz helyen. Persze ekkor is kell rá figyelnünk: 2-3 havonta tegyük vissza a gépbe, merítsük le teljesen, majd újra töltsük fel maximálisan, majd némi használat után megint félretehetjük.

Mivel?

A gépeink burkolatai nem edzett acélból készülnek, így biztos tilos a savas, lúgos, alkoholt vagy benzint tartalmazó vegyszer használata tisztításukhoz. A szemcsés súrolószer remélhetőleg senkinek sem jutott eszébe. A speciális kijelző vagy géptisztító spray lenne az ideális anyag, főleg akkor, ha ezek habként adják ki magukból a tisztítószert, mivel így biztos nem csurognak be a résekbe. Ezt aztán puha kendővel el lehet távolítani.

karbantartas

Anyagi lehetőségeink ezek vásárlását persze nem mindig teszik lehetővé, így marad a népi megoldás: a közönséges híg szappanos vagy mosószeres víz, erre a célra persze a nem bőrápolós termékek az igaziak. Ezt lehetőleg úgy használjuk, hogy egy puha rongyot - erre a célra ideális például a póló anyaga - itatunk át vele, majd jól kicsavarjuk, ezután ezzel a nedves ronggyal töröljük át óvatosan az eszköz felületét. Ezután egy másik rongydarabbal töröljük szárazra.

Résekre is figyelni

Ez a módszer alkalmas a zsíros ujjlenyomatok eltávolítására az érintős kijelzőkről, a sima burkolatok megtisztítására, de sajnos nem segít a billentyűzetek közé és alá hullott koszokon. Puha ecsettel lehet a nagyobb résekből kimozdítani a szennyeződéseket, de igazából a porszívózás lesz a megoldás. A porszívó fejét ne nyomjuk rá erősen a gombokra, inkább felette mozgassuk.

karbantartas2

A billentyűzet másik gondja az, hogy ha egy gépet többen is használnak, mint például az iskolákban, akkor az egyik felhasználó a másikat meg tudja fertőzni rajta keresztül. Lehet már kapni olyan fertőtlenítő kendőt, ami nem tartalmaz alkoholt, ezt használhatjuk járvány idején, akár naponta többször is.

A jó öreg golyós egér már a múlté, de az optikai egér is képes összegyűjteni a koszt, csak most a papucsokon gyűlik fel. E koszok nagyját körömmel célszerű levakarni óvatosan, majd utána lemosni. Az egérpadot is hasonlóan célszerű időnként átmosni.

karbantartas3

Asztali gépek, de hordozhatóak esetében is, még egy tipikus gond szokott lenni a gépházban összegyűlő por, amit a gépben működő ventilátorok formás porcicákká képesek alakítani. Ezek aztán okozhatnak helyi túlmelegedést valamelyik alkatrészt bebugyolálva, vagy éppen a ventilátorokat is eltömhetik, így azok hatásfokát nagyban csökkentve. Éppen ezért a gépházat célszerű félévente kinyitni, jó alaposan kifúvatni a port a belsejéből és a ventilátorokból vagy porszívóval, ha fújni is tud, vagy akár egy pumpával a szabadban portalanítani. Persze az ideális a sűrített levegős spray, amit kimondottan erre a célra készítenek és kellően vékony és könnyen irányítható fúvókával is ellátnak.

Egyedül nem megy

Ha a szennyeződés makacsnak bizonyul, vagy olyan mértékű, hogy azt első próbálkozás után már láthatóan nem tudjuk házilag kezelni, akkor célszerű szakszervizhez fordulni, ahol megfelelő eszközök állnak biztos rendelkezésre. Ilyen makacs és házilag már ritkán kezelhető szennyeződés például a dohányfüst okozta lerakódás, ami por és kátrány keveréke alapvetően, és a készülék szinte minden pontján megjelenik. De ilyen a billentyűzetbe ömlött üdítő vagy éppen kakaó is.

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke