The Physics Classroom – A Virtuális fizika tanterem
2014/10/02 13:59
2582 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Physics Classroom olyan online fizika témájú weboldal, amely azoknak az interaktív tartalmaknak a gyűjteménye, amelyekkel a fizika könnyen, és szinte szórakozva tanulható.

Van ilyen egyáltalán? A fizikát lehet könnyen és szórakoztatóan tanulni?

A Physics Classroom története 1996-ban kezdődött, amikor is egy tanári közösség az iskolája honlapján kezdett fizika témájú írásokat, tanári segédanyagokat közölni. Az oldalon megjelenő anyagok száma, és a népszerűsége is folyamatosan nőtt, így az iskolai weblapból önálló weboldal született.

Napjainkban az oldalt havonta néhány millió látogató keresi fel, akik örömmel használják a közérthetően, hétköznapi nyelven megfogalmazott fizika témájú tananyagokat. A weblap tartalmaz egy "szokásos" téma besorolás szerinti, a teljes fizika tananyagot felölelő elméleti összefoglalót. Néhol,átvéve az angol szóhasználatot, már tutorialnak is nevezik ezt.

Physics Tutorial

Az egyes témakörök leckékre bontva találhatóak meg. A leckék itt hagyományos szöveges információk, de minden lecke végén egy kis teszt segítségével önmagát ellenőrizheti a tanuló.

pc1

Az alapvető definíciók, fizikai törvények, a fizikai mennyiségek jelölése, és mértékegységei, kiegészítve alapfeladatokkal segíti a felkészülést, és teszi könnyűvé a használatot.

Physics Interactive

A fizika hagyományos oktatása során használt eszköztár kiegészíthető jól megtervezett, interaktív szimulációkkal, amelyek segíthetik a diákokat abban, hogy kapcsolatot találjanak a hétköznapi jelenségek és a tudomány között, így segítve a minket körülvevő "valódi" világ működésének megértését.

Mivel a honlap elsősorban amerikai felhasználók számára készült, ezért nem csak a hagyományos Java, és Flash alapú szimulációk találhatóak meg, hanem a fejlesztés iránya a HTML5 szabvány irányába tolódott el. Ennek az az oka, hogy az Egyesült Államokban az iskolák nagy részében Ipad-et, és Chromabook-ot használnak, amelyeken pl. a Flash szimulációk nem futnak.

A szimulációk egyik típusa olyan felépítésű, hogy a felhasználó néhány paramétert meg tud változtatni, és a jelenséget így tudja befolyásolni. A megváltoztatott paraméterek hatása ekkor jól megfigyelhető, akár többször is újrajátszható.

pc3

Járművek ütközését tudjuk vizsgálni ezzel a szimulációval. Előzetesen beállítható a két jármű tömege, és az ütközés előtti sebességek, valamint az is, hogy rugalmas, vagy rugalmatlan az ütközés.

Az gyűjteményben található szimulációk másik típusa lehetővé teszi, hogy a  tanuló készségei fejlődjenek, képes legyen gyakorolni az ismeretek felhasználását.

pc2

A harmadik típus pedig játékos környezetbe helyezi a fizikai tartalmat, így mintegy elvarázsolja a tanulni vágyó felhasználót. A legtöbb szimulációhoz valamilyen munkalap is tartozik, mely segíti a diákokat a tananyagrész feldolgozásában.

Shockwave Studios

A Shockwave egy olyan multimédia platform, amelyet az Adobe cég fejlesztett ki arra, hogy a weboldalakon interaktív animációk segítsék a tartalmak megjelenését. Az animációk futtatásához megfelelő futtatási környezet szükséges, ezt a megfelelő  Adobe Shockwave Player telepítésével érhetjük el.

pc4

Ezzel az eszközzel fejlesztik azokat az online tanulást támogató eszközöket, amelyek képesek megvalósítani a valós fizikai környezetet, ahol nagy számítási teljesítmény, és grafikus megjelenítés szükséges.

Multimedia Studios

Ez a régebben készült fizika témájú animációk gyűjteménye. Itt egyszerű, gif formátumú animációk mutatják be a témakör feldolgozásához szükséges jelenséget, kísérletet.

Csak azoknak, akik jól beszélnek angolul?!

A weboldal további része szinte csak azok részére nyújt segítséget, akik jól beszélnek angolul. Feladatbank, nyomtatható munkalapok, a feladatok megoldását segítő részletes magyarázatok, és tanároknak szóló módszertani útmutatók segítségével gazdagíthatjuk tudásunkat.

Jó szórakozást!

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke