Történelem 11 percben
2012/08/13 15:10
3741 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Centennia Historical Atlas alapján készítette egy külföldi felhasználó azt a videót, amely már bejárta az internetet és a legtöbb videó megosztóra fel is került. 

europaterkep_520

A videó animáció azt mutatja be, hogyan alakult át Európa térképe és hogyan változtak az országhatárok az elmúlt ezer év folyamán.

A videó bal felső sarkában láthatóak az évszámok, míg az alsó részen apró betűkkel szedve olvashatóak a legfontosabb események. A videót végignézve jól látható, hogyan zsugorodott össze Magyarország az évszázadok alatt.

Gyakorlatilag 1526-ig az ország egy közepesen nagyméretű ország volt a többi európai országhoz viszonyítva, minden különösebb területi változás nélkül. A magyar királyok hódításainak köszönhetően sok területet került Magyarország hűbérbirtokába vagy fennhatósága alá. A mai Szerbia, Bosznia, Moldva és Havasalföld területei is a történelmi Magyarország területét gazdagították.

1526 után az ország három részre szakadt, ám a királyi Magyarország Habsburgok által uralt része és Erdély tovább küzdött a Felvidéki területek megszerzéséért.
A török-magyar határvidék mentén is látható egy kisebb fajta mozgás, mely a magyar anyanyelvű lakosság pusztulását is eredményezte.

Az 1600-as évek végén elindult a török uralom alatt lévő területek felszabadítása.

Az 1867-es Osztrák-Magyar Monarchia megalakulása, majd az első világháborút lezáró trianoni döntés hozta meg a következő látványos változásokat. Megalakulnak a kisállamok, ezzel együtt pedig Magyarország területe is jelentősen lecsökkent.

A náci Németország és a Szovjetunió térnyerése eredményezte az újabb látványos területi változásokat.Magyarország mai határait 1947-ben rögzítették a párizsi békében. Ezek nem a trianoni határok, hiszen a pozsonyi hídfő miatt Magyarország még néhány falut kénytelen volt átadni az akkori Csehszlovákiának, ezek ma Szlovákia részét képezik.