Új MOOC indul online biztonság témakörében
2017/04/06 08:00
3138 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A European Schoolnet és az Insafe új MOOC-ot indít 2017. április 10-étől.

2017-ben az online biztonság témaköre a tananyag szerves részét képezi. A téma számos kérdést vet fel mely érinti a tanulókat, szülőket és a szélesebb iskolai közösséget is. Egyre több iskola használja a technológiát, mint eszközt, hogy megtámogassa a tanítást, ezért nagyon fontos, hogy mind a diákok, mind pedig a dolgozók tisztában legyenek azzal, hogy hogyan lehet ezeket biztonságosan és felelősséggel kezelni.

Kutatások megállapították, hogy a fiatalok 57%-a gondolja úgy, hogy a barátja online magatartása veszélyes, ami azt mutatja, hogy ezzel a témával foglalkozni kell az iskolában.

A MOOC résztvevői mélyebb ismereteket szerezhetnek arról, hogy a fiatalok milyen veszélyekkel találkozhatnak, amikor az internetet használják. Olyan stratégiákat próbálnak megalkotni melyek támogatják a fiatalokat és segíti, fejleszti a biztonságos és felelősségteljes viselkedést az internet használata közben. Különböző iskolai kutatások anyagait osztják meg és a MOOC szervezői biztatják a résztvevőket, hogy ők is osszák majd meg saját tapasztalataikat, nehézségeiket és sikereiket.

cyber-bullying-122156_1920

A Jobb Internetet a Gyerekeknek (Better Internet for Kids, BIK) széles körű támogatást biztosít a tanároknak és az érdekelteknek amikor felmerülnek az online biztonsággal kapcsolatos kérdések és lehetőséget biztosít arra is, hogy az érdeklődők felfedezzenek több nyelven (magyarul is) elérhető információkat a helyi biztonságos internettel foglakozó szervezetektől.

A kurzust az általános és középiskolai tanároknak hirdették meg elsősorban, de az IKT eszközökkel foglakozó kollégák és iskolatitkárok is jelentkezhetnek. A MOOC angolul lesz elérhető.

A kurzus 2017 április 10-én indul, de regisztrálni már most is lehet. A kurzus hat hétig tart, mely során az öt modult (hetente egy) veszi végig. Az utolsó befejező héten lehetőség lesz arra, hogy a résztvevők megfelelően be tudják fejezni az összes modult.
A kurzus teljesítése megközelítőleg három munkaórát vesz igénybe hetente.

A modulok a következő témaköröket érintik, és meghatározott sorrendben követik egymást:

1. Kurzus bemutatása és az online biztonság bemutatása             2017. április 10
2. Médiaműveltség                                                                     2017.április 17
3. Internetes zaklatás                                                                 2017. április 24
4. Az online kapcsolatok és szexting                                           2017. május 1.
5. Gyűlöletbeszéd és a radikalizálódás                                        2017. május 8.
6. Korábbi témakörökben felzárkózás                                          2017. május 15
Kurzus zárása                                                                           2017.május 22.

További információ itt érhető el.