A Google Earth segített megtalálni az új piramisokat
2012/08/16 08:00
2357 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Google Earth segített felfedezni az új, piramisszerű formákat Egyiptom terültén. Angela Micol, műholdképes régészeti kutató néhány napja fedezte fel a két, egymástól 90 mérföldre található jellegzetes buckákat, melyből arra következtetett, hogy a műholdképek alapján buckának tűnő alakzatok valójában eddig fel nem fedezett piramisok lehetnek.

Az egyik helyszín, melyet a kutatónő Micol megtalált közel fekszik Abu Sidhum városához. Ez Felső-Egyiptomban található, míg a Nílus mentén két körülbelül 76 méter szélességű és két kisebb, megközelítőleg 30 méter kiterjedésű buckákat vélt felfedezni. A buckák egy nagyobb, 190 méter széles, háromszög alakzatú domb köré rendeződve látszanak a műholdfelvételen.   

A bucka kiterjedése nagyjából háromszorosa lehet a gázai piramisnak, melynek felszínén két, kör alakzatú, hat méter kiterjedésű alakzat vehető ki. Ezek a háromszög közepén figyelhetőek meg. A másik piramis innen északra, 144 kilométerre, a Fayoum Oázis közelében található. Itt egy négyoldalú, körülbelül 46 méter széles bucka látható, melynek a kutató szerint oldalai szokatlanul egyenletesek, így a műhold felvételt nézve egy piramis formát rajzolnak ki.

A piramis-szerű képződmény másfél mérföldre található a Dimai várostól, melynek a piramis agyagösszetételével megegyező sártéglából és kőből épültek a falai. Itt három másik bucka is látható, melyek átlós elrendezésükben leginkább a híres gízai piramishoz hasonlítanak.

A helyszín felderítése még nem kezdődött meg, ám Micol állítja, a képek önmagukért beszélnek, így érdemes megkezdeni a helyszínek feltérképezését. Egyiptológusok és más kutatók bevonására is szükség lesz, hogy együtt kezdjék meg a terepmunkát. Angela Micol már korábban felfedezte egy víz alatti város romjait a Közép-amerikai Yucatán-félsziget közelében, szintén a Google Earth segítségével. Böngészd Te is a  Google Earth-öt! Kép forrása: BBC